kaskasz  Dołączyła: 04 Sie 2007
oświetlenie mini stiudia
Witam serdecznie, chciałam poprosić Państwa o pomoc w następującej sprawie:
Otórz w firmie w której poracuję (nie jako fotograf :)) dotarło do szefa że interesuję sie fotografią z tego powodu poprosił mnie o wykonanie małej sesji kilku części do maszyn które sprzedają w celu umieszczenia ich w folderze...nie mogłam odmówić ale tak naprawdę to moje początki, focę głównie w plenerze dlatego mam teraz spory problem.
Oczywiście poczytałam nieco o oświetlenie studyjnym, jednak chciałam prosić o jakies wskazówki, uwagi: czy jest konieczne inwestowanie w lapmy zewnętrzne błyskowe czy może światło stałe (narazie ma tylko halogen 500w), jak zacząć? obiekty te nie przekraczają ok.30cm, więc myślałam o rozłożeniu białego tła (z podwieszeniem jak do portetu) na dużym blacie ale co dalej czy oświetleniem stałym oświetlić scenę, dokonać korekty parametrów? czy lepiej błyk tylko jaką dobrać przesłone i czas (lampy analogowe) jeśli chodzi o lampy błyskowe to raczej w grę wchodzi jedynie zakup używanej analogowej lampy na statywie plus parasolka jak to zsynchronizować z k100?
Proszę mnie mocno nie ganić i odsyłać do wszystkich dia....za ten topic wiem że to nie takie proste ze trzeba miesięcy, ksiażek praktyki tylko że nie mam tego czasu......nie oczekuje wiele, muszę to zrobić tak czy siak może ktoś jednak mógłby napisać cokolowiek co mogłoby pomóc

serdecznie dziekuję

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Witaj kaskasz :-)

Nie musisz do nas mowic per Panstwo - na forum wszyscy jestesmy na Ty :-)

Ok, to zacznijmy od poczatku :->

Jaki naklad ma byc tego folderu, jakie sa wymagania, co do jego jakosci i jak duze ma on znaczenie dla firmy?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Sądząc po tym co piszesz, to nie masz pojęcia o fotgrafii studyjnej, reklamowej. I najlepszym rozwiązaniem byłoby przekonać szefa, że nie macie ani odpowiedniego zaplecza, ani umiejętności. I polecić zlecenie tego komuś, kto się na tym zna i ma sprzęt. Można kupić jakieś lampy i kombinować, ale to wcale nie będzie tanie a i można podpaść gdy efekty nie zadowolą szefa. Poza tym nie wiem czy to ma być akcja jednorazowa, czy systematycznie. Jeśli jednorazowa, to naprawdę nie ma sensu.
Jak to mawia Czarek z pl.rec.foto wynjamij zawodowca ;-) .
I nie jest to bynajmniej odesłanie do diabła, a szczera porada.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Etam, zaraz zawodowca... Koleżanka ma widzę cyfrówkę czyli będzie można wyniki na bieżąco kontrolować i sprawdzać - jak nie wyjdą zadowalające to wtedy się zleci zdjęcia komuś innemu. Co do światła to odradzam rzucanie się na oświetlenie błyskowe i naukę obsługi tegoż już przy docelowym projekcie. Jeżeli potrafisz fotografować przy świetle ciągłym to przy takim spróbuj - jest to jednak łatwiejsze - łatwiej od razu zobaczyć jak się światło układa. Popróbuj coś poustawiać i pooświetlać, jak nie będziesz zadowolona pokaż wyniki na forum na pewno ktoś coś doradzi. No chyba, że termin jest bardzo krótki to jednak lepiej poprosić kogoś kto się zna (a samemu podpatrywać ile się da).

[ Dodano: 2007-11-01, 14:31 ]
O - ukonkretnię nawet od razu - zajrzyj tutaj: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7816 i w linki podane przez forumowiczów - na szybko przejrzałem i wygląda,że może to być dobry początek.

Maciek, ale wciaz nie mamy odpowiedzi na podstawowe pytania.

Jesli to ma isc do druku, w duzym nakladzie, i jest to jakis istotny material z punktu widzenia marketingu firmy, to lepiej i taniej bedzie skorzystac z porady Artiego, czyli zlecic komus te zdjecia.

Niektore przedmioty sa dosc latwe do sfotografowania. Wystarcza dwa mocne halogeny na statywach (do kupienia w marketach budowlanych), jakies rozpraszacze do nich np. kalka, parasolki, duzy kawalek bialego bristolu, aparat na statyw i jazda.

Moze sie jednak okazac, ze brakuje swiatla, odpowiedniego rozproszenia, skupienia, odbicia, ukierunkowania.

Nim kaskasz poczyni jakies inwestycje, nawet te drobne, niech najpierw dobrze przemysli sprawe i w tym powinnismy pomoc jej na poczatku.

Dlatego podtrzymuje swoj pierwszy zestaw pytan.

Drugi zestaw to:
- jakiego typu maja byc to foty - pakszoty (na bialym tle) czy reklamowe w jakichs aranzacjach?
- jak wygladaja przedmioty: rozmiar juz mamy, podaj jeszcze ksztalty, material, faktura, odbijanie/pochlanianie swiatla, waga.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
Maciek, ale wciaz nie mamy odpowiedzi na podstawowe pytania.

Zgoda. Ale jak się dowiemy o to i zobaczymy wyniki to będziemy w stanie powiedzieć czy się nada czy nie albo czy wystarczy coś delikatnie poprawić.

dan napisał/a:
Dlatego podtrzymuje swoj pierwszy zestaw pytan.

Drugi zestaw to:
- jakiego typu maja byc to foty - pakszoty (na bialym tle) czy reklamowe w jakichs aranzacjach?
- jak wygladaja przedmioty: rozmiar juz mamy, podaj jeszcze ksztalty, material, faktura, odbijanie/pochlanianie swiatla, waga.

Słusznie - nie ma co robić tajemnicy z zastosowania zdjęć i przedmiotu tychże bo to na pewno nie zbliży nas do dobrej porady.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tylko gorzej jak się stanie tak, że efekty kiepskie a czas uciekł i trzeba będzie na szybko coś kombinować... A wtedy można podpaść szefowi...
A sądząc z wypowiedzi autorki wątku, to nie ma ona zbyt dużego pojęcia o takiej fotografii, więc nauka może być długa. No i po co kupować sprzęt do jednej sesji, jeśli to nie jest ciągła robota.
To nie musi być zaraz wieki zawodowiec za kupe kasy. Ale ktoś kto się na tym zna i ma możliwości techniczne.

kaskasz  Dołączyła: 04 Sie 2007
witam i dzieki za zainteresowanie, rozmawiałam dziś w sprawie tej pracy otóż po 40min rozmowie udało mi sie wynegocjować termin 10dni, byłoby to ok 10 przedmitów m.in 3 typy amortyzatorów, tarcza hamulcowa , klocki...po 10 dniach ogladamy rezultaty i (zapewne) wysyłamy zlecenie w terminie (tzn po tych 10dniach) do agencji.....co do folderu to bedzie to 4 strony (składanka) 10000egz.full kolor liniatury nie znam ale zdjęcia mają być typowo 300dpi aa i format poniżej a4 nie pamiętam....co do Artiego to oczywiście masz zupełną racje udzieliłam staremu tej rady po pierwszym zdaniu ale sam rozumiesz polskie realia jak ktoś liczy ze za parę groszy ktos zrobi cos co bedzie akceptowalne.... w każdym razie zrobię to nauczę sie przy tym sporo...chciałabym prosić Was teraz o opinie na temat takiego rozwiązania: buduję ok.1x1x1m namiot bezcieciowy z tym nie bedzie problemu, do tego dwa halogeny 500W po bokach plus jakis z góry, robie na białym tle a później w ps'a jakieś ciekawe tło, odbicia czy to ma sens?

kaskasz napisał/a:
co do folderu to bedzie to 4 strony (składanka) 10000egz.full kolor liniatury nie znam ale zdjęcia mają być typowo 300dpi aa i format poniżej a4

10 przedmiotow na 4 stronach. To oznacza, ze beda one istotna czescia calosci.

Nie wiem jaka jest koncepcja tego folderu - czy to jakis mini-katalog produktow, czy moze jakis folder opisujacy firme. Od tego posrednio zalezy koncepcja zdjec.

kaskasz napisał/a:
10 przedmitów m.in 3 typy amortyzatorów, tarcza hamulcowa , klocki...

kaskasz napisał/a:
chciałabym prosić Was teraz o opinie na temat takiego rozwiązania: buduję ok.1x1x1m namiot bezcieciowy z tym nie bedzie problemu, do tego dwa halogeny 500W po bokach plus jakis z góry, robie na białym tle a później w ps'a jakieś ciekawe tło, odbicia czy to ma sens?

Osobiscie nie robilbym tych przedmiotow w namiocie bezcieniowym. Oswietlenie bezcieniowe nie zawsze sie sprawdza. Czasem kontrast swiatla i cienia jest potrzebny do pokazania formy i ciezaru. Samo pokazanie ksztaltu w przypadku tego typu przedmiotow nie wystarczy. Z tego wzgledu poszukalbym innych sposobow oswietlenia

Nie mam takiego doswiadczenia, zebym mogl powiedziec, jak dokladnie powinny wygladac zrodla swiatla. Pokombinowalbym z powierzchniowym zrodlem z tylu, od gory, pod lekkim katem do powierzchni tla z przedmiotami, plus jakies bardziej skupione po bokach. To wszystko na ciemnym tle, byc moze na jakims lekko metalicznym, z drobna faktura... nie wiem - musialbym pokombinowac.

Na pewno nie robilbym tego jako pakszoty.

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
Amatorskie studio foto
Postanowilem zmontowac amatorskie studio na wolnych ok. 8m2 pokoju Zakupilem juz 2x500W halogenow ogrodowych :mrgreen: a teraz chcialbym to jakos rozproszyc :-/ No i tu sie zaczyna historia o tym jak osiolkowi w zloby dano ... ;-) Chcialem dokupic parasolki tylko nie wiem co sie lepiej sprawdzi tzn jaki kolor : biala, srebrna czy zlota ? A moze kupic dwie rozne ? (co do srednicy to sam powinienem sobie poradzic ;-) ) To jest najwazniejsze pytanie jakie chcialem zadac ale chetnie wyslucham wszelkich wskazowek odnosnie pracy w tak skromnym studio ... jak unikac razacych, podstawowych bledow itp itd Dodam ze owo "studio" ma jeszcze 1 naturalne zrodlo oswietlenia: bycze okno niestety po troche ciemniejszej stronie swiata
DZIEKI za wszelkie rady

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006

zhenis  Dołączył: 02 Sie 2007
hmmm... mini studio
tutaj masz problem opisany i rozwiazany:
http://strobist.blogspot....oto-studio.html

pozdrawiam

Skocz do: