Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Wróciłem z dodatkowego urlopu ;-) Czas dokupić baniak "demi" i brać się do roboty. Dwa filmy czekają już w koreksie.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
No i jeszcze nie wywołałem. Postaram się w niedzielę. Sierpniowa w połowie.

bbartlomiej, u mnie w wywołaniem podobnie :-)
Za dużo tego. Cały czas coś robię wkoło fotografii. Co miesiąc rolka w JA, cyfra też w działaniu, od nowa uczę się robić odbitki - wszystko super, tylko nie mówcie mi o terminach, bo nie wyrabiam :-?

Cztery godziny później, edit:
Marudzę? Tak to wygląda, ale nie... dużo dobrego się dzieje. Właśnie wróciłem z labu z wakacyjnymi odbitkami. Większość w punkt, tak jak chciałem, czasem mała korekta na maszynie - ale chyba złapałem, jak przygotowywać pliki. Jest naprawdę spoko!

bbartlomiej, jak Ci poszło? Moje schną. Jutro pewnie skanowanie ;-)

Nie poszło, miałem przygodę na trasie, wracałem na lawecie, więc dotarłem później niż planowałem. Spróbuję dziś po pracy.

Trzymam kciuki! Ja wieczorem siadam do skanera, maj-czerwiec-lipiec do zdigitalizowania :-> i sierpień w koreksie, czeka na kąpiel :-) Wczoraj pierwszy raz zlałem Fomafix do butelki zamiast do rury. Hurt ;-)

p.s. Jaki trik trzeba zrobić, żeby szpulkę Patersona przestawić z filmu 35mm na format 120? Znajdę na YT?

Ryszard, tam są "zatrzaski" na szpuli na 3 szerokości. Obracasz w ktorąś stronę w osi aż "puszczą". Potem robisz odwrotnie jak wybierzesz jaką chcesz szerokość. Dla filmu 120 te najdalsze rowki.

Lata temu widziałem, jak ktoś to robi, właśnie tak jak opisujesz - ale u mnie nie chcą przeskoczyć i boję się, że ukręcę :lol:
Idę poszukać na YT...

Ryszard, nie ukręcisz, tylko spróbuj dojrzeć w którą stronę powinieneś kręcić. To siedzi całkiem mocno.

Właśnie obejrzałem instruktażowy filmik. Potwierdziłem kierunek kręcenia. I nawet tam widać, że trzeba w to włożyć konkretną siłę.

Lipcowy wywołany! Suszy się.

Dzisiaj skanujesz? Mnie się wczoraj nie udało, ech... :lol:
Szpulę przestawiłem. Opór duży, tępy, aż trzeszczało :-? Spodziewałem się konkretnego mechanicznego kliknięcia - no nie, nie w tym przypadku. Dziwnie to działa - ale jednak działa. Trzeba przywyknąć (albo z czasem się wyrobi) :->

Ryszard, na szczescie bardzo sie nie wyrabia. Po latach dalej dziala z oporem. Spróbuję późnym wieczorem zeskanować i od razu wysłać wybrane lipcowe. Sierpniową rolkę mam w połowie :-(

Mam nadzieję, że dokończyłeś robotę i wysłałeś? Jorge czekał długo, ale wiecznie nie będzie. Mnie się udało, lipcowe poszło. Sierpień się suszy. Na jakiś czas schowam ciemniowe wiaderko. Kolejne dwa filmy zamówione. Sierpień, oraz zaległe maj i czerwiec, do zeskanowania. Ależ się dzieje! ;-)

Trzymam za Ciebie kciuki, bbartlomiej!

Jeszcze się prostują w koszulkach, jakoś się rolowały. Będę chciał dziś zeskanować i od razu wysłać.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
W weeekend będę ogarniać, bo w urlopie, to ciągle coś jest do zrobienia.

Wysłane :!:

Super :!:

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
W sierpniu zrobiłem tylko 18 klatek. W związku z upałami raczej nie włóczyłem nawet po okolicy. Tak więc nic nie podeślę. Sądzę, że we wrześniu uda się nieco więcej pofotografowac. Wszak to i "grzybki" a przed nimi kilkudniowy wypad nad Bałtyk. Okazji może więc być więcej.

skaarj  Dołączył: 18 Mar 2016
Też sięnie wyrabiam - wyślę zaległe, te które są "przygotowane" ;)
Z sierpniem jak zawsze będzie problem - zrobiłem chyba całe 6 klatek :mrgreen: Chyba zrobię jakiś podział kliszy ;)

Skocz do: