opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Paffcio napisał/a:
opiszon napisał/a:
No nie wydaje mi się żeby formuła 70-180/2.8 (28-75 to też szkło pod bezlusrra, tak?) dała się zaadaptować do aparatu z lustrem. W drugą stronę wystarczyło dołożyć tulejkę.

Tak więc z biegiem czasu to i nawet producenci third party nie będą mieli formuł optycznych którymi mogłoby się dzielić żeby Pentax puszczał je 2x drożej miłośnikom.

fakt, bo to przecież przejście z krótkiego rejestru na większy... czyli jak się nie obrócisz, to doooopa z tyłu :-|

czyli będzie aparat z matrycą 61mpix i do tego szkła typu da28-105 czy stary tamron 24-70/2.8. Czad :mrgreen: Mogą jeszcze wziąć formułę np. SMC 50/1.4, wywalić wszelakie powłoki i z pomocą ambasadorów Pentaxa na całym świecie zrobić kampanię "powrót do prawdziwych źródeł", gdzie wspomniani ambasadorzy będą tłumaczyć, że zawsze o takich szkłach marzyli i że dopiero teraz czują co to prawdziwa fotografia :evilsmile:

Nie ma bata. Jak się chce robić lustrzanki w świecie w którym wszyscy pozostali robią bezlustra, to trzeba zatrudnić dział R&D do roboty i odkurzyć wietnamską szopę do składania obiektywów.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Dalibyście rozkład prawdopodobieństwa trafienia fazowym AF w tak upakowaną, 61-megową matrycę, a tu jakieś suchary o wietnamskiej szopie i obiektywach a'la Helios. No postarajcie się choć trochę, błagam :-P

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Ryszard napisał/a:
Dalibyście rozkład prawdopodobieństwa trafienia fazowym AF w tak upakowaną, 61-megową matrycę, a tu jakieś suchary o wietnamskiej szopie i obiektywach a'la Helios. No postarajcie się choć trochę, błagam :-P

Priomo: problemu z AF nie będzie, bo ten moduł ma być z K-3III. A przecież na wszystkich forach użytkownicy tego ostatniego twierdzą, że to najlepszy AF na świecie, czyż nie?
Secundo: to nie szkła a'la Helios a wybitne osiągnięcie inżynierów działu R&D najwierniejszej Prawdziwej Fotografii firmie Ricoh*

*swego czasu tyle nasłuchałem się marketingowego bełkotu kilku ambasadorów Pentaxa o wyższości nieruchomego wyświetlacza w K-3III nad ruchomym, że już żaden przekaz mnie nie zdziwi.

opiszon napisał/a:
Nie ma bata. Jak się chce robić lustrzanki w świecie w którym wszyscy pozostali robią bezlustra, to trzeba zatrudnić dział R&D do roboty i odkurzyć wietnamską szopę do składania obiektywów.

czyli nowych szkieł nie będzie. Może zrobią jedno, max dwa i to wszystko. IMHO brak mocy przerobowych.

W Pentaxie każdy SAFOX N+1 jest tym działającym, N = aktualnie montowany

opiszon napisał/a:
W Pentaxie każdy SAFOX N+1 jest tym działającym, N = aktualnie montowany

:mrgreen: :-B

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
A myślałem, że dowiem się o jakiejś nowej premierze...
Ja właściwie czekam już tylko na następcę K-70 z AF od K-3 III, a tu ani widu, ani słychu, ani echa, ani echa, ani echa...

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Michu napisał/a:
Trochę takie bezmyślne z tymi 61MPxl...

Według oryginalnego przecieku w testach są prototypy z trzema różnymi matrycami, w tym dwoma produkcji Sony, z których jedna ma 61Mpix. Z jakiegoś powodu ludzie na pentaxforums uczepili się tych 61mpix, jakby ta wersja miała być ostateczną. Zobaczymy.

Michu napisał/a:

Za taką ilością pikseli tęsknią jedynie osoby nie mające pojęcia jak to wykorzystać, szkła raczej nie wyrobią, sens traci 645...

Przecież Pentax zakończył rozwój systemu 645, więc może FF z tak dużą matrycą miałby być na otarcie łez dla posiadaczy 645Z ;-) .

Co do tego czy szkła wyrobią, to podobno wygląda to tak:

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Paffcio napisał/a:
Priomo: problemu z AF nie będzie, bo ten moduł ma być z K-3III. A przecież na wszystkich forach użytkownicy tego ostatniego twierdzą, że to najlepszy AF na świecie, czyż nie?

Jako właściciel i użyszkodnik K-3 Mk III potwierdzam. To najlepszy AF na świecie wśród aparatów Pentaxa*.

Bo tak ogólnie to mój smartfon z 2021 ma lepszy AF.

* - ale tylko z 3 obiektywami: oby dwa PLM i 150-450, po podpięciu np 60-250 czy 20-40 to w sumie wielkiej różnicy między K-3/3 i starszymi to nie ma, obiektyw powizga, pochrupie i ustawi, ale szału nie robi. AF-C w aparacie chyba jest za szybki na stare obiektywy, nie nadążają za komendami z body :D

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Co prawda tylko 3 dni testowałem K-3III w Cisnej, ale z również testowym 70-210 też radził sobie świetnie, czy z moim 16-85, generalnie DC daje radę. Ostrzenie jest praktycznie natychmiastowe. Z 35Ltd to trochę inaczej...

Szczerze powiedziawszy, to K-3III jawi mi się jako zmarnowany kapitał. Właśnie przez AF, a raczej brak szkieł, które ten AF wykorzystałyby. Jest trochę jak sportowe auto zaprojektowane do szybkiej jazdy po zakrętach, ale postawione przez fabrykę na kiepskich gumach o wysokim profilu. Bardzo brakuje jasnego szybkiego tele, kilku stałek z silnikiem w korpusie. To już chyba z K-1III będzie lepiej, bo przynajmniej jest 70-200/2.8. Pytanie tylko, czy stary 24-70 da radę...

No i to pytanie, jakie szkła podpiąć pod te 61mpix by w pełni wykorzystać rozdzielczość matrycy...

Paffcio napisał/a:
na kiepskich gumach o wysokim profilu

Jazda na gołych felgach jest przereklamowana :-P - ja stoję na profilu 75, a Land Defektory to nawet 85 :lol:

A tak do rzeczy. Od czasu ostatnich nowości i rebrandów, czyli już kilka lat do tyłu będzie, wszyscy zakładają że jak nam nie zrobi Tamron to już Ricoh na pewno nic. Ale przez te kilka lat parę rzeczy się zmieniło. Pierwsze że stare 6-cio soczewkowe Gaussy liczyło się kilka lat z suwakiem logarytmicznym w łapie, dzisiejsze układy ponad 20 soczewek z różnymi fikuśnymi dyspersjami i fallicznymi krzywiznami już tylko kilka tygodni. Po prostu wrzuca się parametry brzegowe do softu i niech się maszyna z tym buja do rychłego skutku. Popatrzcie w jakim tempie Canon patentuje pod RF - co z tego że do produkcji wejdzie co piąty, ale skoro zgłoszony do certyfikacji znaczy się optycznie policzony. Więc można. Druga rzecz - wypadałoby wreszcie zauważyć że nie tylko Sigma i Tamron robią "kundelki" [Nb. może by jednak skończyć z tym kretyńskim epitetem, ukutym dla podbicia ego przez paru zadufanych fanbojów w każdym z systemów. Zwłaszcza Sigma pokazuje Art'ami kto tu rozdaje karty; Cosina pod marką Zeiss również] Istnienia Samyanga chyba już nie trzeba udowadniać, a coraz szerzej wchodzą w optykę Chińczycy. Im opłaca się wszystko, nawet produkcja pod M Lajki, ktoś właśnie pokazał odgrzanego Biotara 75/1.5 na M42 - więc jaki problem zrobić na wciąż obecny i kiedyś popularny PK? Technologię dobrych napędów [DC, PLM, nowy SDM] już mamy, przyzwoite algorytmy AF nawet jeśli przehandlowane od Nikona - też. Na miejscu Ricoha ja bym poszedł tą drogą.

Opłaca się wszystko, pod warunkiem, że się... opłaca. Zatem albo sprzedasz dużo z niską marżą (Samyang, Sigma, Tamron) albo mało z wysoką (Leica). Tak czy siak nie dość, że R&D musi się zwrócić to jeszcze trzeba wykonać plan zysku. Ricoh nowe zabawki musi sprzedawać z dużą marżą, bo sprzedaż ma na poziomie "homeopatycznym". Pytam zatem ilu jest Pentaxiarzy chętnych na nabywanie fajnych szkiełek po quasi-Leicowskiej cenie, skoro nawet o starych FA limited wielu mówi, że za drogie?

Ci nowi producenci mają konstrukcje na krótki rejestr i tylko zmieniają bagnet z elektroniką. Samyang też nowe premiery robi do bezlustrowców.

Do PK musieliby nowe konstrukcje optyczne + obudowy przygotowywać. Nie opłaci się.

Jeżeli zaprojektowanie nowego szkła jest proste ale jednak Ricoh kanibalizuje konstrukcje Tamrona to problem jednak istnieje, prawda?

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
Paffcio napisał/a:
Pytam zatem ilu jest Pentaxiarzy chętnych na nabywanie fajnych szkiełek po quasi-Leicowskiej cenie, skoro nawet o starych FA limited wielu mówi, że za drogie?
Taki na przykład 31 Limited (4359,00PLN), moim zdaniem jest w stosunku do tego co oferuje za drogi. Natomiast nowy 16-50 (5949,00 PLN), czy 11-18 (6899,00 PLN) za drogie nie są. Może lepiej napisać są właściwie wycenione, bo za drogie to pojęcie względne.

6k za 16-50 2.8 do aps-c to nie jest dużo?
Sony E 16-55 2.8 G kosztuje 4.2k.
Cena Pentaxa to jest prawie 50% więcej...

Paffcio napisał/a:
ilu jest Pentaxiarzy chętnych na nabywanie fajnych szkiełek po quasi-Leicowskiej cenie

Może najpierw sprawdź ile kosztują szkła firmowane przez Lajkę :roll:
opiszon napisał/a:
Ci nowi producenci mają konstrukcje na krótki rejestr i tylko zmieniają bagnet z elektroniką. Samyang też nowe premiery robi do bezlustrowców.

Dokładniej - opracowują konstrukcję pod krótki rejestr i oferują ją z różnymi bagnetami. Co nie znaczy że nie można opracować nowej konstrukcji pod długi rejestr, przy czym byłaby oferowana już tylko z jednym bagnetem. W sumie to tylko kwestia policzenia czy budżet się spina i po jakim czasie. A chiński model biznesu zakłada niższy poziom marży a wyższy ryzyka, niż reszta świata jest w stanie akceptować - stąd ich siła.

No ale wciąż będzie drogo. Bo zamiast do kilku bagnetów z ogromnym rynkiem musieliby to zrobić dla jednego bagnetu z minimalnym rynkiem zbytu.

Jakby się opłacało to by ktoś wszedł w to.
A jakoś nie widać żeby się nowofalowi producenci szkieł z AF pchali do tej zabawy.

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
opiszon napisał/a:
6k za 16-50 2.8 do aps-c to nie jest dużo?
Sony E 16-55 2.8 G kosztuje 4.2k.
Cena Pentaxa to jest prawie 50% więcej...
Moje porównanie dotyczyło tylko Pentaxa. Sciśle mówiąc, chodziło mi o porównanie starych Limitedów z nowymi szkłami. Tego co dostajesz i za jakie pieniądze. Osobiście wolałbym dozbierać do nowego DA 16-50, niż brać tańszego 31 Limited. Owszem, chodził mi kiedyś po głowie, ale skutecznie wyleczył mnie były forumowicz Espresso pisząc, że po przesiadce z Fa 35 f2 różnicę poczuł wyłącznie w kieszeni :-D
Wszyscy wiemy, że najlepiej jest w innych systemach. Dostępność szkieł i ich ceny, mogą wpędzić w kompleksy.

greentrek napisał/a:
Paffcio napisał/a:
ilu jest Pentaxiarzy chętnych na nabywanie fajnych szkiełek po quasi-Leicowskiej cenie

Może najpierw sprawdź ile kosztują szkła firmowane przez Lajkę :roll:

wiem ile kosztują, bo kumpel z pracy kupił sobie ostatnio M11 :D

uważam, że nowe, dobre szkła pod gęste matryce FF kosztowałyby w Pentaxie majątek. Poziom Leici to by nie był (dlatego pisałem o quasi-Leicowskich cenach) ale stałeczki typu APO Summicron 50mm te kilkaście tysi kosztować muszą. Do Leici możesz przynajmniej podpiąć genialne (i relatywnie tanie) manuale APO od Voigtlandera, a do Pentaxa?
Kilkunastoletnie FA limited pochodzące z ery Velvii i Trixa nie są tu rozwiązaniem. Jedna rzecz to rozdzielczość, a druga to AF.

Skocz do: