opiszon napisał/a:10 tys...
Hmmm to szacowana ilość sprzedanych licencji na filtr ND to będzie ile? 42 sztuki?
Temu tak wysoka cena, bo się koszty developmentu nie zwrócą nawet.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
W Tobie i w opiszonie jako pierwszychPaffcio napisał/a:zbudowałoby to przeświadczenie, że Ricoh/Pentax dba o swoich klientów
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Ryszard napisał/a:W Tobie i w opiszonie jako pierwszychPaffcio napisał/a:zbudowałoby to przeświadczenie, że Ricoh/Pentax dba o swoich klientów
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Paffcio napisał/a:Ale jest cała rzesza fanów swego czasu podniecających się limitowaną zaślepką na gniazdo lampy błyskowej wydaną na 100 lecie firmy
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
MF , FF , APS-C
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K-3, K-1,Z-1,645
opiszon napisał/a:Ciekawe jakie są statystyki sprzedaży pasków i zaślepek.
Bo z aparatów to wiemy że firma się nie utrzymuje (tak, wiem, mają zysk).
krzyc sur napisał/a:Pytanie po co to komu jak można na kompie
[/quote]jersey napisał/a:opiszon napisał/a:Ciekawe jakie są statystyki sprzedaży pasków i zaślepek.
Bo z aparatów to wiemy że firma się nie utrzymuje (tak, wiem, mają zysk).
Zysk ma cały dział foto. Czyli GRIII, WG i Theta też tam jest wliczana. Większość tego co sprzedają R&D zwróciło już lata temu, K-1 już nie jest produkowane bo skąd sensor to tylko koszt magazynowania zostaje.
Sprzedaż mizerna, ale jeżeli mają wystarczająco dużą marżę to może się opłacać.
Problemem jest raczej kolejna generacja bo zostaje pytanie ile potrwa zwrot opracowania K-1 Mk III, K-3 Mk IV. I czy w ogóle toto kiedykolwiek opracują. GRIV to się pewnie zwróci, jak powstanie to miłośnicy GRek, zwłaszcza z Japonii, rozszarpią całą dostawę w trymiga.
krzyc sur napisał/a:Pytanie po co to komu jak można na kompie
Jak ktoś robi JPEGi i nie chce nosić filtrów fizycznych to mu się przyda. Ja bym sobie kupił gdybym miał na czym aktywować, ale moje K-3/3 od 4 miesięcy w serwisie i końca nie widać, części im się skończyły albo co?
K-3, K-1,Z-1,645
Regulacja spoko, praktyczny zakres IMHO. Przejście wygląda na płynne, choć bardzo szybkie - no ale -4EV to nie jest mało. W sumie podoba mi się. Dzięki, że pokazałeśkrzyc sur napisał/a:można ustawić od 0 do -5EV, jest full regulacja poziom/pion i obrót do tego można regulować stopień twardości/miękkości
Właśnie, właśnie, a ten patent pójdzie nawet z fiszem. Ciekawe, jak by to wyszło - w kadrze wszystko krzywe, a filtr prosto...krzyc sur napisał/a:np. na Iriixa 11 holder NISI a same filtry to wielkie płaty szkła 150x180…
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
CzareK
No właśnie, na dwoje babka... Utrapienie z tym Pentaksem, co nie?Piotr napisał/a:Myślę, że nic z tego nie wynika.
Kto wie, może właśnie dotknęli dna? Oby dało się od niego odbić, bo jak się zarwie...greentrek napisał/a:Czyżby to miała być ostatnia chwila na zrobienie sobie zasłużonego prezentu
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();