Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
https://www.mediaexpert.p...windows-11-home
Co o tym sądzicie? Musi to być laptop dla nauczyciela. Matryca z pokryciem barw 45% NTSC. Będzie to problem? Oczywiście nie do obróbki zdjęć. Od tego mam stacjonarny z Eizo. :-)

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Odnowiłem komputer i trwa zabawa. AMD Ryzen 5 5600 pożera kolejkę 30 RAWów z K-5 II w około 45 sekund. Program to RawTherapee. Myślę, że spoko rezultat?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Podobnie odnawiałem bo na płytę z chipsetem X370 wsadziłem Ryzena 7 5700X i z, posiadanymi wcześniej, 32GB RAMu na płynność Lightrooma nie narzekam. Jest dużo lepsza obsługa pamięci bo z 2600X, RAM w czterech kościach chodził na 2166 a teraz na 3200MHz. Dla stabilności działania musiałem napięcie zasilania RAM podnieść o 0,03V. Wszystkie dyski mam teraz M2.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Może nie do końca podzespoły...
Postanowiłem zmienić kompa - nawet nie tyle ze względu na wydajność, co ze względu na żarcie prądu (urządzenie pracuje u mnie od rana do nocy). Wybór padł na mini PC Beelink Ser8. Ryzen 7 8845, 32GB RAM DDR 5, 1TB (plus wolny drugi slot M2) za 2.600 plus podatek 150zł. Małe to, eleganckie, szybkie i do tego nie grzeje się.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Ryzeny siódemki - mocne maszyny macie.
Michu napisał/a:
Małe to, eleganckie, szybkie i do tego nie grzeje się.
Same dobre cechy i ja to szanuję :-)

Bez przesady.
Ziemniaków nie obiera.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Ryzen 7 to jakiś rarytas?

Mam w laptopie którego kupiłem za 2.5k ;-)

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
opiszon napisał/a:
Ryzen 7 to jakiś rarytas?

Średnia półka. Ale dobry stosunek cena/wydajność

Cytat
ze względu na żarcie prądu

Nowe procesory ARM to jest fajna sprawa jeśli chodzi o zużycie prądu. Laptopy działające na baterii po kilkanaście godzin te sprawy. Niestety na razie dość droga sprawa plus dużo programów jeszcze kuleje pracując na procesorach typu ARM. Ale na przyszłość sprawa godna uwagi. Oczywiście mówię o Windowsie, bo Mac już od dawna działa na tym typie procesorów :->

Ryzen (7 5700U) też potrafi dobrze zarządzać energią.
Jak żona pracuje z niego na remote desktopie to bez ładowania 8h ciągnie bez problemu (wyświetlacz + obsługa remote desktop) - ile dałby radę więcej + nie mam pojęcia, bo dopiero niedawno zauważyłem że ona bez zasilacza pracuje ;-)

Natomiast ja na MacBook Pro z M1 MAX/64GB tak max 6h mogę pracować. No ale nie na remote desktopie.
Tyle że mówimy o 10x przebitce cenowej w momencie zakupu.

Nowe procesory Intela Arrow Lake dogoniły ARM pod względem energetycznym. Daleki byłbym od wskazywania, co jest przyszłością, ale faktem jest, że tego typu układy sporo namieszały na rynku.
Największą zaletą wydaje mi się to, że z jednego sklepu mógłbyś pobierać taką samą aplikację na stacjonarkę, telefon czy tablet. Ale na chwilę obecną chyba nawet Apple tego nie ma.

To że z jednego sklepu możnaby pobierać apkę na różne urządzenia do nie problem nawet i teraz. Kwestia przygotowania kompilacji pod różne platformy ;-)

Przejście na inną platformę niewiele zmienia - dalej trzeba przerobić bazylion aplikacji żeby działały z inną architekturą.

Skocz do: