Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
greentrek napisał/a:
To jest Astrotracer zaimplementowany w O-GPS1
To prawda, ale body też musi mieć kompatybilny system SR. Przykładowo do K-01 można podpiąć ten moduł, ale śledzenia nie będzie. Podobnie cyfrowe średniaki.

Tutaj stosowna tabelka: https://www.ricoh-imaging...roducts/o-gps1/

Nie sądziłem, że Pentax ma tę funkcję już od modelu K-r i co ciekawe, tak bardzo do niego podobny K-x w ogóle nie załapał się na listę.

Piotrek K  Dołączył: 16 Lis 2009
duzyalf napisał/a:
Tak się zastanawiałem, czy ktoś tutaj focił kometę :-D Mi też się udało złapać, ale na razie nie mam kiedy siąść do zdjęć. Ładnie złapałeś antywarkocz. Co to za 85mm?

Dzięki! To Samyang 85/1.4 przymknięty do 3.2.

Ryszard napisał/a:
greentrek napisał/a:
To jest Astrotracer zaimplementowany w O-GPS1
To prawda, ale body też musi mieć kompatybilny system SR. Przykładowo do K-01 można podpiąć ten moduł, ale śledzenia nie będzie. Podobnie cyfrowe średniaki.

Tutaj stosowna tabelka: https://www.ricoh-imaging...roducts/o-gps1/

Nie sądziłem, że Pentax ma tę funkcję już od modelu K-r i co ciekawe, tak bardzo do niego podobny K-x w ogóle nie załapał się na listę.

Dokładnie tak - ja używam z K-r i K-5. K-r to taki mocno udoskonalony K-x - przynajmniej jeśli chodzi o funkcje przydatne w astrofotografii. Chciałem kiedyś kupić K-x jako drugie body, żeby od razu strzelać na 2 takie same matryce i obiektywy i wyszło na to, że niestety nie ma to większego sensu.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Piotrek K napisał/a:
K-r to taki mocno udoskonalony K-x
Byłem przekonany, że tylko zmienili obudowę i LCD, dodali podświetlenie punktów AF w wizjerze oraz wybór AKU / koszyk AA...

Ryszard napisał/a:
Piotrek K napisał/a:
K-r to taki mocno udoskonalony K-x
Byłem przekonany, że tylko zmienili obudowę i LCD, dodali podświetlenie punktów AF w wizjerze oraz wybór AKU / koszyk AA...

...także interwałometr, co przy body bez wejścia na wężyk ma znaczenie.

duzyalf  Dołączył: 07 Lip 2017
Moja obiecana kometa. Na razie ze 100mm. 80x3s

Kometa powyżej bardzo fajna. :-B Z ciekawości, jaka była przysłona i ISO?
Pozdrawiam,
Piotrek

duzyalf  Dołączył: 07 Lip 2017
Dzięki :-B
Przesłona to f/3.5, a ISO najprawdopodobniej (o ile pamięć mnie nie myli) to 1600.
Mam jeszcze krótki timelapse z przelotu komety ;-)
C/2023 timelapse by Alfred Błażytko, on Flickr

Zakupiłem sobie kamerę przemysłową jako zamiennik prawdziwej astrokamery planetarnej. Konkretnie to coś ma na pudełku napisane SUFCO, ale co ważniejsze ma sensor Sony IMX 415, z naprawdę małymi pikselami (mniejsze niż w pierwszym Pentaxie Q). A pewnie w środku jest nawet cały moduł od Sony :) W promocji za 130 PLN u majfriendów szkoda było nie spróbować. Jak na razie super - to znaczy raz przetestowałem na szybko ze statywu z obiektywem Tamrona SP Adaptall - 2 60 - 300 (23A) - efekt złożenia ok. 50 klatek - powyżej.
...Pentax-owy motyw też jest - mocowanie obiektywu to KA :)

Skocz do: