Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
TUMAX DSL-880AFZ
Jak w temacie
Czy ktoś tego używał?
Czy ma p-ttl (w wersji pentax) czy to tylko uniwersalna lampa do wszystkich marek?

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Kurczę, nie pamiętam czy dokładnie ten model, ale miałem jakiegoś zaawansowanego Tumax'a z P-TTL, ruchomą głowicą i innymi bajerami - i nie polecam, bo jakość wykonania słaba, wszystko w niej piszczało i terkotało. Niefajnie. Lepiej poszukać używanego Metza, Pentaksa FGZ (drożej) albo brać nowego małego Godox'a (podobna cena).

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
Miałem kiedyś jakiegoś Tumaxa, wyglądał kiepsko, trzeszczał, ale działał w sumie kilka ładnych lat, nawet zmienił potem właściciela :)
Kumkacz1 napisał/a:
Czy ma p-ttl (w wersji pentax) czy to tylko uniwersalna lampa do wszystkich marek?

Z tego co widzę po zdjęciach tego o którym piszesz, to jest to raczej podstawowy model jedynie z włącznikiem wiec raczej nie ma p-ttla.

Metze mogę polecić jeśli znajdziesz gdzieś tanie używane, mam dwa od wielu lat i dalej sprawują się bardzo dobrze.
Jedynie metz 64 sprawia mi małe problemy, bo jest na prawdę wielki i już czasem przy fotografowaniu w pionie coś nie styka na sankach.

Quadralite Stroboss 36 jest też ciekawa opcją, dość tani, ma pttl, do tego wbudowany wyzwalacz radiowy.

Jak masz uszczelnione body i chcesz używać lampy w deszczu to Lampy Pentaxowe polecam. Ale to już dużo większe pieniądze.
201/180FG fajne bo malutkie, nie mają dużo mocy ale za to mieszczą się w kieszeń.

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
Cytat
Z tego co widzę po zdjęciach tego o którym piszesz, to jest to raczej podstawowy model jedynie z włącznikiem wiec raczej nie ma p-ttla.

Możliwe że jednak gadam głupoty, zobaczyłem lampę która ma tylko włącznik i założyłem że jest to wyznacznikiem braku jakiegokolwiek zaawansowania.

Ale znalazłem taki post na naszym forum, i z tego co na szybko tam czytałem to jednak ma TTL?

https://www.pentax.org.pl...der=asc&start=0

Polecam się zagłebić, pewnie jest tam odpowiedź :)

Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Ok. Dziękuje za informacje

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Miałem kiedyś tego tumaxa

On jeżeli dobrze pamiętam miał tylko pttl, dlatego nie miał żadnego sterowania na ściance.

Skocz do: