kuba120000  Dołączył: 05 Maj 2015
Jaki obiektyw macro
Jaki polecacie/polecilibyście obiektyw do makro dla początkującego amatora, który chce się zająć taką formą fotografii. Wybór ograniczam do dwóch obiektywów Pentax smc DA 35 mm f/2.8 Macro Limited lub Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro. W materii makrofotografii jestem kompletnym laikiem.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Co do da35 macro, to o ile to ogólnie super szkiełko, to żeby uzyskać odpowiednią skalę odwzorowania to będzie musiał bardzo zbliżyć się do fotografowanego obiektu, więc dużo zależy od tego, co chcesz fotografować. Bo jak jakieś robaczki itp to nie ma szans, wszystko Ci ucieknie.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Dlaczego wszyscy uważają że makro to tylko robale :?:

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Pewnie dlatego, że robale się ruszają i uciekają, a to wymaga refleksu i sprzętu do szybkiej reakcji. Do takiej fotografii potrzebne są właśnie obiektywy makro, a im dłuższa ogniskowa, tym większa szansa na niespłoszenie obiektu żywego. Jeśli chodzi o ogólnie pojętą fotografię zbliżeniową obiektów nieruchomych, dopuszczającej użycie wszelkiego rodzaju statywów i innych takich tam stabilizacji, to obiektywy makro nadal są bardzo pomocne, ale można je zastąpić wszelkiego rodzaju kombinacją pierścieni pośrednich. Sam używam takich pierścieni do fotografii mikroskopowej. No, ale pod mikroskopem nic mi się nie rusza i nie ucieka. Można nawet, a czasem nawet trzeba, stosować stacking :-) . Przyznam się jednak tutaj ze skuchą, że pierścienie pośrednie zdarzało mi się sporadycznie używać też z obiektywami makro :oops:

greentrek napisał/a:
Dlaczego wszyscy uważają że makro to tylko robale :?:

Nie wiem czy wszycy, bo np. ja tak nie myślę. Myślę natomiast, że są pewne aspekty użycia szkieł makro o krótszej ogniskowej, które trzeba wyjaśnić komuś, kto dopiero wchodzi w ten świat.

Jak gdzie jest jakiś poradnik to poproszę link do tegoż. Paffcio zwrócił mi uwagę, że gdybym chciał owady fotografować to dłuższe będzie lepsze, ale jest też cięższe i więcej miejsca zajmuje i tu mam zagwozdkę co wybrać, używane w internetach kosztują podobnie

kuba120000 napisał/a:
Jak gdzie jest jakiś poradnik to poproszę link do tegoż. Paffcio zwrócił mi uwagę, że gdybym chciał owady fotografować to dłuższe będzie lepsze, ale jest też cięższe i więcej miejsca zajmuje i tu mam zagwozdkę co wybrać, używane w internetach kosztują podobnie

poradniki? szukałeś na YT?

jak dłuższe szkła są dla Ciebie za ciężkie, to możesz kupić krótsze i fotografować robale po wcześniejszym ubiciu ich kapciem :mrgreen:

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
https://youtube.com/@micaelwidell?feature=shared
Robaczki i inne, makro, m43 i sympatyczny Szwed po angielsku - mnie się dobrze oglądało.

Paffcio napisał/a:
fotografować robale po wcześniejszym ubiciu ich kapciem :mrgreen:

Brutal :-P Takie rzeczy załatwia się eterem :evilsmile:
Długo czy krótko? Mam Limiteda i Komine 90/2.5 [pod marką Soligor]. Częściej jednak korzystam z 35 bo przy okazji jest wysokiej klasy standardem, choć niezbyt jasnym.

greentrek napisał/a:
Paffcio napisał/a:
fotografować robale po wcześniejszym ubiciu ich kapciem :mrgreen:

Brutal :-P Takie rzeczy załatwia się eterem :evilsmile:
Długo czy krótko? Mam Limiteda i Komine 90/2.5 [pod marką Soligor]. Częściej jednak korzystam z 35 bo przy okazji jest wysokiej klasy standardem, choć niezbyt jasnym.

eter dla robali? toż to czyste marnotrastwo! nie lepiej samemu wypić? :mrgreen:

35ltd miałem i bardzo go lubiłem. Najczęściej używałem go właśnie jako zwykłego standardu, choć przyznam, że jego wolny AF czasem doprowadzał mnie do pasji.

kuba120000, Tutaj nie ma co się zastanawiać. Jeśli chodzi o fotografię makro (robale, małe roślinki i takie tam inne), to jedynym uniwersalnym wyborem może być tylko 100 mm. Obecnie cena Pentax HD 100/2.8 jest niemal taka sama jak ten 35 mm limited macro. Jak się dobrze rozejrzysz, to Pentax SMC 100 mm macro dostaniesz znacznie taniej, a jak powiadają, pod względem optycznym jest on tylko odrobinę gorszy od HD tylko przy przysłonie 2.8. Bawię się trochę w makrofotografię. Mam IRIX 150 mm, Pentax 100 mm HD i Sigmę 180 mm. i z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że Pentax 100 mm jest uniwersalny. Kładę nacisk na Pentax, bo w największym stopniu zapewni on kompatybilność z korpusami Pentaksa. Tak nawiasem mówiąc, próbowałem też robić robale rybim okiem. To się daje robić, ale dochodzą dodatkowe problemy. To wszelako jest tematem do osobnej dyskusji., Może ktoś miał jakieś doświadczenia? :-)

safilo  Dołączył: 04 Cze 2012
wszystko zależy oczywiście od tego jakiego typu zdjęcia chcesz robić. 35mm dość krótka ogniskowa ale jeśli nie będą to robaki to możesz się zastanowić choć nie wiem czy nie lepsze na początek byłoby 50 mm. Dziwi mnie też fakt, że nie bierzesz pod uwagę pentaxa 100 mm wr - ostrzejszy od tamrona i mniejszy od niego.
https://www.pentaxforums....ge-quality.html

Ogniskowa 100 mm daje bardzo ładne plastycznie rozmyte tło, choć trudniej zrobić zdjęcie dłuższą ogniskową - łatwiej poruszyć. Oczywiście dodatkowo statyw trzeba dokupić.

duzyalf  Dołączył: 07 Lip 2017
Tak jak przedmówcy wspomnieli. Zależy co będzie modelem. Jeśli robaczki, to moim zdaniem 50mm to najniższa rozsądna ogniskowa. Jeśli nic co może uciec, to 35 pewnie będzie ok, chociaż mam obawy, że ze względu na bardzo krótką odległość w skali 1:1 może być problem z zasłonięciem motywu. Osobiście poszedłbym w okolice 100mm, bo świetnie się nadaje do makro ze względu na dystans roboczy. Jeśli nie chcesz wydać majątku, a mieć bardzo dobre szkło, to polecam Kirona 100mm. Co prawda manual, ale jeśli będzie wykorzystywany głownie do makro, to w niczym to nie przeszkadza.

duzyalf napisał/a:
Co prawda manual, ale jeśli będzie wykorzystywany głownie do makro, to w niczym to nie przeszkadza.
Pełna zgoda. Pójdę nawet dalej, AF w macro w obszarze skali odwzorowania zbliżonej do 1:1 bardziej przeszkadza niż pomaga.

W sumie to obiektywu ze stajni Pentaxa nie brałem pod uwagę, a z tego co patrzyłem to bardzo dobry obiektyw i w sumie 500 złoty więcej jestem w stanie zaakceptować.
Robaczki zapewne też się z czasem pojawiają, choć jak dla mnie to wyższa szkoła fotografii makro.
I celuję raczej w obiektywy z autofokusem zawsze mogę go wyłączyć.

duzyalf  Dołączył: 07 Lip 2017
Jeszcze tylko dodam, że kultura pracy manualnym szkłem (a zwłaszcza Kironem, który pod tym względem jest wybitny), a szkłem z AF jest bez porównania. Pierścień ostrości w obiektywach z AF pracuje zbyt lekko i bez potrzebnego oporu do precyzyjnych nastawów. Z drugiej strony Pentaxowe macro F i FA miały specjalną przekładnie poprawiające wygodę ostrzenia w trybie MF, ale w moim egzemplarzu (moze wadliwym) slabo to działa.

duzyalf napisał/a:
kultura pracy manualnym szkłem (a zwłaszcza Kironem, który pod tym względem jest wybitny), a szkłem z AF jest bez porównania

No tak, a żeby jeszcze trafić na wersję "dentystyczną" [Lester A. Dine] która większość współczesnych szkieł ma nisko pod sobą :roll: Tylko znalezienie egzemplarza ze stykami KA to już naprawdę wyzwanie.
Komine też się trzeba nakręcić, no i miałem szczęście dostać KA :!:

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
greentrek napisał/a:
duzyalf napisał/a:
kultura pracy manualnym szkłem (a zwłaszcza Kironem, który pod tym względem jest wybitny), a szkłem z AF jest bez porównania

No tak, a żeby jeszcze trafić na wersję "dentystyczną" [Lester A. Dine] która większość współczesnych szkieł ma nisko pod sobą :roll: Tylko znalezienie egzemplarza ze stykami KA to już naprawdę wyzwanie.
Komine też się trzeba nakręcić, no i miałem szczęście dostać KA :!:

Mam Lester A. Dine ze stykami. Zawsze myślałem że jest identyczny z Kironem, poza oznaczeniami, a Ty mówisz że mam jakiś unikat :shock: :mrgreen: ?

Bo mój obiektyw jest wyjątkowy a reszta to taśmówka :lol: .
Ostatecznie zdecydowałem się na Tamrona.
Dziękuje za podpowiedzi i wypowiedzi.

Skocz do: