PENTAX
K50 i MZ 50
obiektywy:
Pentax 18-55; 55-300, Sigma 10-20, Tamron17-50
w planach jakieś makro
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
CzareK
greentrek napisał/a:Dlaczego wszyscy uważają że makro to tylko robale
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
PENTAX
K50 i MZ 50
obiektywy:
w planach jakieś makro
kuba120000 napisał/a:Jak gdzie jest jakiś poradnik to poproszę link do tegoż. Paffcio zwrócił mi uwagę, że gdybym chciał owady fotografować to dłuższe będzie lepsze, ale jest też cięższe i więcej miejsca zajmuje i tu mam zagwozdkę co wybrać, używane w internetach kosztują podobnie
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Paffcio napisał/a:fotografować robale po wcześniejszym ubiciu ich kapciem
CzareK
greentrek napisał/a:Paffcio napisał/a:fotografować robale po wcześniejszym ubiciu ich kapciem
Brutal Takie rzeczy załatwia się eterem
Długo czy krótko? Mam Limiteda i Komine 90/2.5 [pod marką Soligor]. Częściej jednak korzystam z 35 bo przy okazji jest wysokiej klasy standardem, choć niezbyt jasnym.
Pozdrawiam,
Paweł
Brak Pentaxa w Pentaxie
Pentax K-50, K100, Pentax 18-55 WR, Tamron 28-80, Tokina 70-210, Pentacon 50 1.8, Pentacon 28, Pentax 100 2.8
Pełna zgoda. Pójdę nawet dalej, AF w macro w obszarze skali odwzorowania zbliżonej do 1:1 bardziej przeszkadza niż pomaga.duzyalf napisał/a:Co prawda manual, ale jeśli będzie wykorzystywany głownie do makro, to w niczym to nie przeszkadza.
PENTAX
K50 i MZ 50
obiektywy:
w planach jakieś makro
duzyalf napisał/a:kultura pracy manualnym szkłem (a zwłaszcza Kironem, który pod tym względem jest wybitny), a szkłem z AF jest bez porównania
CzareK
greentrek napisał/a:duzyalf napisał/a:kultura pracy manualnym szkłem (a zwłaszcza Kironem, który pod tym względem jest wybitny), a szkłem z AF jest bez porównania
No tak, a żeby jeszcze trafić na wersję "dentystyczną" [Lester A. Dine] która większość współczesnych szkieł ma nisko pod sobą Tylko znalezienie egzemplarza ze stykami KA to już naprawdę wyzwanie.
Komine też się trzeba nakręcić, no i miałem szczęście dostać KA
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
PENTAX
K50 i MZ 50
obiektywy:
w planach jakieś makro