Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
Przypadkiem trafilem na takie coś - "Nikon Monarch 10x36 DCF" - to jakiś odpowiednik tej M7 (znaczy jakościowo?) bo w sumie to blisko budżetu a wielkością tez jest nawet nawet (według opisu okolo 12cm x 13cm)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rivelv, to bardzo stary model. Podobno żaden cud.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Rivelv napisał/a:
a najfajniej jak by byl jakiś sklep gdzie można by wziąć to do ręki (...)- ale takich sklepów coraz mniej ;-)

Poszukaj salonów myśliwskich w okolicy, w sklepach tego profilu miewają lornetki na ekspozycji. Vortexa macałem w jednym z takich sklepów.

Marek dzieki za Info :-)

PK, mam pod nosem sklep :-) Delta Optics :-)
a w sumie z bronią coś tam też mam :-)

no dobra :-)
w sumie to w rozważaniach plus minus stanęło na Vortexie - jakoś takoś z opisów pasuje mi bardziej - może jak wezme do ręki to zdecyduje inaczej :-) chwilowo nie mam okazji - ale poszukam.
ale w między czasie pojawiły się Pentax AD 7x32 i 10x32 - ale nie wiem czy to coś warte?

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Rivelv napisał/a:
Pentax AD 7x32 i 10x32 - ale nie wiem czy to coś warte?

Z definicji, Pentaxy zawsze warte :evilsmile:
Małe toto, jest trochę recenzji na necie ale po murzyńsku oczywiście i nie chce mi się czytać. Cena w B+H przekracza budżet. Ale optycznie powinny być chyba dobre, np. Pentaxowe okulary astro serii XW podobno są rewelacyjne.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Rivelv, masz teraz promkę na P7 na All .... . Sprzedawca to znany sklep Beafoto z Łomianek . To jest naprawdę fajna lornetka z ogromnym polem widzenia 8,7 . Porównywałem ją z topowym Nikonem EII 8X32 za ponad 3k zł i powiem że jak za tą cenę to rewelacja . Vortex może być lepszy od Delty ONE ale od P7 raczej optycznie będzie gorszy .

Kot72 napisał/a:
masz teraz promkę na P7 na All .... . Sprzedawca to znany sklep Beafoto z Łomianek . To jest naprawdę fajna lornetka z ogromnym polem widzenia 8,7 . Porównywałem ją z topowym Nikonem EII 8X32 za ponad 3k zł i powiem że jak za tą cenę to rewelacja . Vortex może być lepszy od Delty ONE ale od P7 raczej optycznie będzie gorszy .

Prostaffy P7 optycznie są ok, ale raczej nie lepsze od Vortexa DB HD 8x32. Do Nikona EII to raczej startu nie mają. :-) Mechanicznie zaś jest zdecydowanie gorzej niż w przypadku Vortexów DB HD. Plastik vs metal jako materiał, z którego wykonany jest korpus.

Akurat mam EII i P7 więc mogę porównać bezpośrednio . EII ma troszkę lepszy kontrast i więcej ostrego pola . Ostrość centralna jest minimalnie lepsza w P7 . Kolorystyka obrazu bardzo podobna w obu . MZ P7 to takie budżetowe EII . Mechanika to inna bajka . Plastiku nie ma się co bać . Droższe Vipery( wersje japońskie ) też były z tworzywa . Rozumiem że porównywałeś bezpośrednio vortexa db z P7 ? Bo na chyba i raczej ... to sam rozumiesz ;-)

Kot72, bezpośrednio nie porównywałem. Patrzyłem przez Vortexy DB o większej aperturze i moim zdaniem gorsze od P7 to one nie są. Natomiast spotkałem się z opiniami, że Prostaaffy P7 są mechanicznie słabsze (mniej trwałe) od poprzedniej serii Prostaff S. Mnie jakoś mechanika P7 nie zachwyciła. Szczerze mówiąc nie wierzę też w dobrze skorygowane tak wielkie pole w P7 8x30. W końcu to budżetowa dachówka...

Mam P7 od roku . Mostek jest sztywny , pokrętło ostrości działa precyzyjnie i lekko . Muszle oczne trzymają się w swoich pozycjach . Zastrzeżeń co do mechaniki na chwilę obecną nie mam . Co do trwałości to możemy pogadać za 10 lat ;-) W żadnej chyba lornetce pole nie jest skorygowane idealnie . Dla mnie , jak za cenę którą zapłaciłem jest bdb . Gdyby było inaczej to pewnie bym zwrócił sprzedawcy . Duże pole to jednak znacząco podnosi komfort obserwacji . Na spacery i do innych okazjonalnych obserwacji P7 to bardzo dobra lornetka . Do codziennego tyrania po lasach i bagnach pewnie lepszy Vortex bo jak rozwalisz to gwarancja VIP jest .

Aleście mnie dobili tymi wszystkimi skrótami :-)
po za tym jak się próbowałem zorientować to zgłupialem miedzy P7 a M3 a HD albo ED HD itp itd
a ja głupi myślałem że se znajdę poprostu szkiełko wspomagające oko w sporadycznych przypadkach itp :-)
nic to - jak już przyjdzie co do czego i będe miał dany "okular" w ręku nie omieszkam podzielić się wrażeniami z użytkowania :-)

Rivelv, w zakładanym budżecie nie ma wielkiego wyboru . Te trzy modele które podałem wcześniej mogą być warte zainteresowania . Pozostaje kwestia , która Tobie spasuje . Ja na Twoim miejscu wstrzymał bym się z zakupem do wiosny . Większa szansa na obniżki i promocje .

Rivelv, jeśli myślisz tylko o sporadycznym zerkaniu przez lornetkę, to nie martw się zbytnio o trwałość tego Nikona - wytrzyma długo. Natomiast gdybyś chciał lornetki do tyrania na codzień, w pogodę i niepogodę, bez zbytniego dbania o nią, to zdecydowanie Vortex. Jako osoba, która ściorała parę lornetek wiem coś o tym. :mrgreen:

Kot72, no z poczekaniem do wiosny to nie takie głupie, nie spieszy mi się. Tak mniej więcej mam czas do maja (tak myślę)
Więc może coś się uda.
Marek, myślę raczej o sporadycznym tyraniu. Nie będzie ze mną zawsze itp. Ale raczej jak już gdzieś będzie to nie będzie specjalnie traktowana. ;-)

Skocz do: