Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
Przypadkiem trafilem na takie coś - "Nikon Monarch 10x36 DCF" - to jakiś odpowiednik tej M7 (znaczy jakościowo?) bo w sumie to blisko budżetu a wielkością tez jest nawet nawet (według opisu okolo 12cm x 13cm)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Rivelv, to bardzo stary model. Podobno żaden cud.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Rivelv napisał/a:
a najfajniej jak by byl jakiś sklep gdzie można by wziąć to do ręki (...)- ale takich sklepów coraz mniej ;-)

Poszukaj salonów myśliwskich w okolicy, w sklepach tego profilu miewają lornetki na ekspozycji. Vortexa macałem w jednym z takich sklepów.

Marek dzieki za Info :-)

PK, mam pod nosem sklep :-) Delta Optics :-)
a w sumie z bronią coś tam też mam :-)

no dobra :-)
w sumie to w rozważaniach plus minus stanęło na Vortexie - jakoś takoś z opisów pasuje mi bardziej - może jak wezme do ręki to zdecyduje inaczej :-) chwilowo nie mam okazji - ale poszukam.
ale w między czasie pojawiły się Pentax AD 7x32 i 10x32 - ale nie wiem czy to coś warte?

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Rivelv napisał/a:
Pentax AD 7x32 i 10x32 - ale nie wiem czy to coś warte?

Z definicji, Pentaxy zawsze warte :evilsmile:
Małe toto, jest trochę recenzji na necie ale po murzyńsku oczywiście i nie chce mi się czytać. Cena w B+H przekracza budżet. Ale optycznie powinny być chyba dobre, np. Pentaxowe okulary astro serii XW podobno są rewelacyjne.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
Rivelv, masz teraz promkę na P7 na All .... . Sprzedawca to znany sklep Beafoto z Łomianek . To jest naprawdę fajna lornetka z ogromnym polem widzenia 8,7 . Porównywałem ją z topowym Nikonem EII 8X32 za ponad 3k zł i powiem że jak za tą cenę to rewelacja . Vortex może być lepszy od Delty ONE ale od P7 raczej optycznie będzie gorszy .

Kot72 napisał/a:
masz teraz promkę na P7 na All .... . Sprzedawca to znany sklep Beafoto z Łomianek . To jest naprawdę fajna lornetka z ogromnym polem widzenia 8,7 . Porównywałem ją z topowym Nikonem EII 8X32 za ponad 3k zł i powiem że jak za tą cenę to rewelacja . Vortex może być lepszy od Delty ONE ale od P7 raczej optycznie będzie gorszy .

Prostaffy P7 optycznie są ok, ale raczej nie lepsze od Vortexa DB HD 8x32. Do Nikona EII to raczej startu nie mają. :-) Mechanicznie zaś jest zdecydowanie gorzej niż w przypadku Vortexów DB HD. Plastik vs metal jako materiał, z którego wykonany jest korpus.

Akurat mam EII i P7 więc mogę porównać bezpośrednio . EII ma troszkę lepszy kontrast i więcej ostrego pola . Ostrość centralna jest minimalnie lepsza w P7 . Kolorystyka obrazu bardzo podobna w obu . MZ P7 to takie budżetowe EII . Mechanika to inna bajka . Plastiku nie ma się co bać . Droższe Vipery( wersje japońskie ) też były z tworzywa . Rozumiem że porównywałeś bezpośrednio vortexa db z P7 ? Bo na chyba i raczej ... to sam rozumiesz ;-)

Kot72, bezpośrednio nie porównywałem. Patrzyłem przez Vortexy DB o większej aperturze i moim zdaniem gorsze od P7 to one nie są. Natomiast spotkałem się z opiniami, że Prostaaffy P7 są mechanicznie słabsze (mniej trwałe) od poprzedniej serii Prostaff S. Mnie jakoś mechanika P7 nie zachwyciła. Szczerze mówiąc nie wierzę też w dobrze skorygowane tak wielkie pole w P7 8x30. W końcu to budżetowa dachówka...

Mam P7 od roku . Mostek jest sztywny , pokrętło ostrości działa precyzyjnie i lekko . Muszle oczne trzymają się w swoich pozycjach . Zastrzeżeń co do mechaniki na chwilę obecną nie mam . Co do trwałości to możemy pogadać za 10 lat ;-) W żadnej chyba lornetce pole nie jest skorygowane idealnie . Dla mnie , jak za cenę którą zapłaciłem jest bdb . Gdyby było inaczej to pewnie bym zwrócił sprzedawcy . Duże pole to jednak znacząco podnosi komfort obserwacji . Na spacery i do innych okazjonalnych obserwacji P7 to bardzo dobra lornetka . Do codziennego tyrania po lasach i bagnach pewnie lepszy Vortex bo jak rozwalisz to gwarancja VIP jest .

Aleście mnie dobili tymi wszystkimi skrótami :-)
po za tym jak się próbowałem zorientować to zgłupialem miedzy P7 a M3 a HD albo ED HD itp itd
a ja głupi myślałem że se znajdę poprostu szkiełko wspomagające oko w sporadycznych przypadkach itp :-)
nic to - jak już przyjdzie co do czego i będe miał dany "okular" w ręku nie omieszkam podzielić się wrażeniami z użytkowania :-)

Rivelv, w zakładanym budżecie nie ma wielkiego wyboru . Te trzy modele które podałem wcześniej mogą być warte zainteresowania . Pozostaje kwestia , która Tobie spasuje . Ja na Twoim miejscu wstrzymał bym się z zakupem do wiosny . Większa szansa na obniżki i promocje .

Rivelv, jeśli myślisz tylko o sporadycznym zerkaniu przez lornetkę, to nie martw się zbytnio o trwałość tego Nikona - wytrzyma długo. Natomiast gdybyś chciał lornetki do tyrania na codzień, w pogodę i niepogodę, bez zbytniego dbania o nią, to zdecydowanie Vortex. Jako osoba, która ściorała parę lornetek wiem coś o tym. :mrgreen:

Kot72, no z poczekaniem do wiosny to nie takie głupie, nie spieszy mi się. Tak mniej więcej mam czas do maja (tak myślę)
Więc może coś się uda.
Marek, myślę raczej o sporadycznym tyraniu. Nie będzie ze mną zawsze itp. Ale raczej jak już gdzieś będzie to nie będzie specjalnie traktowana. ;-)

Pytanie do już doświadczonych przez siłę powszechnego ciążenia: do lornetki 8x42 co dołożylibyście w celu zwiększenia zasięgu: lornetkę 12x, 15x, 20x czy w tym zakresie lepiej lunetę? Oczywiście ten sprzęt z większym powiększeniem to z podparcia (statyw/ patelnia)

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
PK napisał/a:
Pytanie do już doświadczonych przez siłę powszechnego ciążenia: do lornetki 8x42 co dołożylibyście w celu zwiększenia zasięgu: lornetkę 12x, 15x, 20x czy w tym zakresie lepiej lunetę? Oczywiście ten sprzęt z większym powiększeniem to z podparcia (statyw/ patelnia)

A do czego Ci to, że się tak brzydko zapytam? Bo może to już warto w lunetę albo teleskop iść. Lornety 20x to już spore koszty przy dobrym jakościowo szkle.

Ptaki.

zloty_2000  Dołączył: 27 Wrz 2010
PK napisał/a:
Ptaki.

To raczej bardziej zastanowiłbym się nad lunetą np Celestron TrailSeeker 65, trochę taniej jest Ultima 65 a jeśli zabierasz ze sobą to może do monopoda Kowa TSN-501 20-40x50 ma wprawdzie mniejszą soczewkę (50mm vs 65mm) ale jest to mała i kompaktowa lunetka.
Lornetki z zakresu 15-20x to będzie cena powyżej 2kPLN za w miarę dobre szkło bo przy tych powiększeniach obiektywy poniżej 60mm to dadzą Ci dość ciemny obraz.

Jest opcją kupienie MAK'a 90mm plus nasadka pryzmatyczna (może przy zakupie wymienią Ci kitową na pryzmatyczną) i do niego okulary (25-30mm)- do obserwacji przyrody dobry statyw foto wystarczy. Z minusów, że zmiana powiększenia to szuflowanie okularami. Z plusów będzie działać jako obiektyw po zastosowaniu przejściówki T2 i bagnet aparatu.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Nie widzę takiej lornetki, takie powiedzmy 15x56 będzie jak gilotyna. Typowe lunety też odpadają jako wybitnie statywowe. Delta robiła/firmowała śliczne maleństwo DOT50ED ale napisali mi że już niedostępny; pewnie bliźniacze Celestron i Levenhuk także. Ale powinien być jeszcze dostępny Celestron Hummingbird 56ED, już sporo jaśniejszy a nadal malutki. Ogniskowa 200 więc z okularem 5mm dostajesz 40x. Albo Pentax 65 prosta lub kątowa. I to chyba wszystko, bo tylko te dwie firmy stosują astronomiczny standard okularu 1,25" pozwalający na dowolne żonglerki. Zeiss, Nikon, Svarowski, Kowa i reszta mają swoje patenty, często niewymienne w ramach samej firmy.

Skocz do: