acid  Dołączył: 20 Maj 2010
[szkło] pomóżcie rozstrzygnąć spór
U mnie w robocie wybuch spór..
Koleszka twierdzi że zrobił kiedys fotke ... wieży GSM oddalonej o jakies 35 km.
Foto zrobione z innej wiży z wysokości około 15-20 m.
czy to wogóle jest możliwe?

jeżeli tak to jaki obiektyw dał by radę (nie konieczie Pentax ;-) )

burza wybuchła ogromna więc prosze o pomoc hehehe :-B

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Ale w sumie jaki problem? To nie kwestia szkła tylko przejrzystości powietrza. Widziałem fotkę, osobiście pokazał mi ją autor, zrobioną z okna Muzeum Parku na szczycie Łyśca zwanego też świętym Krzyżem. Widoczny był cały łańcuch Tatr Wysokich, odległych o ponad 250km. Zdjęcie z lat 60-tych, mroźny wyż, wszystkie śmieci w powietrzu siadły przy ziemi.

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Była widoczna ta wieża, czy tylko coś co było jakimś zarysem i umówiono się, że to wieża? Są specjaliści od fotografii długodystansowej, ale oni focą obiekty w skali makro, np. góry. odległości rzędu 200 km nie są problemem przy idealnej przejrzystości i konkretnych warunkach. Rekord to chyba około 450 km w Andach.

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
W sensie że miał wieżę w całym kadrze? Nie sądzę. ;-)

A jeśli chodzi o samą widoczność obiektu, to, jak napisał greentrek, oczywiście, że się da. Poniżej zdjęcie Śnieżki wykonane z wieży zamku Lenno we Wleniu, odległość w linii prostej ok. 32 km. Ogniskowa 240 mm. Widać wyraźnie obserwatorium meteorologiczne na szczycie i Dom Śląski poniżej.

I wycinek w pełnej skali (podniesiony nieco kontrast):

Jak widać, było nieco mgliście, gdyby powietrze było czystsze, widok byłby oczywiście wyraźniejszy.

Skocz do: