rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Zbyma72age, czyli to jest pod windę?

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
rychu, jak wejdziesz leniuszku na link podany przez Zbyma72age to zobaczysz
Działa w systemach: Windows XP – 32-bit (SP2/3)/Vista/7/8/10 – 64-bit
Licencja: bezpłatny (GNU GPLv3)

incosgnitos, byłem, widziałem, stąd niedowierzanie. Nie pasował mi do tego Zbyma72age

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
Wydano RawTherapee 5.10

Mam przyjemność ogłosić wydanie RawTherapee 5.10!
Aby zapoznać się z informacjami o wersji i plikami do pobrania, przejdź do download RawTherapee v5.10 https://rawtherapee.com/downloads/5.10/
Nowe funkcje
• Można dodać wiele niestandardowych edytorów zewnętrznych, a edytor zewnętrzny można wybrać na karcie Edytor.
• Kartę Ulubione można skonfigurować w Preferencjach. Dodano opcję wyświetlania ulubionych narzędzi w ich oryginalnej lokalizacji.
• Metadane są teraz obsługiwane przez Exiv2. Obsługiwane są metadane CR3.
• Przy zapisywaniu obrazów w formacie pliku TIFF dostępna jest nowa opcja wykorzystania formatu BigTIFF.
• Ścieżki plików DCP i LCP zapisane w profilach przetwarzania zapewniają lepszą interoperacyjność między systemami Windows i Linux oraz między różnymi komputerami.
• Korektor tonów w ustawieniach lokalnych jest teraz dostępny także na karcie Ekspozycja. Mają nowy regulator Pivot, który pozwala zmieniać zakres dotkniętych tonów. Korektor tonów na karcie Ekspozycja może wyświetlać mapę tonalną w celu wizualizacji tonów.
• Rozpoznawane są profile ICC w katalogu konfiguracyjnym użytkownika.
• Wybór języka w Preferencjach pokazuje teraz nazwy wszystkich języków w ich własnym języku.
• Katalog bazy danych Lensfun można zmienić w Preferencjach.
• Selektory kolorów w Negatywach (zakładka Kolor) mają teraz regulowany rozmiar.
• Reguły profilu dynamicznego mają teraz filtr ścieżki pliku.
• Menu kontekstowe obrazów (zakładka Przeglądarka plików) otrzymało nową opcję sortowania obrazów według nazwy, daty, rangi, etykiety koloru lub EXIF.
• Narzędzie Flat-Field (karta Surowe) ma nową opcję Z metadanych umożliwiającą stosowanie map wzmocnienia DNG.
• Pliki tymczasowe wygenerowane przez funkcję edytora zewnętrznego mają teraz więcej uprawnień do plików prywatnych.
• Narzędzie Wygląd i oświetlenie kolorów (karta Zaawansowane) otrzymało różne ulepszenia.
• Profil abstrakcyjny w narzędziu Zarządzanie kolorami (zakładka Kolor) otrzymał opcję kontroli Gamutu.
• Narzędzia Korekty L*a*b* (karta Ekspozycja) i Korekty lokalne (karta Lokalne) zostały ulepszone w stosunku do opcji Unikaj przesunięcia kolorów.
• Rekonstrukcja podświetlenia w narzędziu Ekspozycja (zakładka Ekspozycja) ma nową metodę Inpaint Opposed, która zwykle zapewnia lepiej zrekonstruowane szczegóły niż metoda Mieszania i wyższą niezawodność w porównaniu z metodą Propagacji Kolorów.
• Metoda automatycznego balansu bieli z korelacją temperatury w narzędziu Balans bieli (karta Kolor) otrzymała różne ulepszenia.
• Sekcja Denoise narzędzia Rozmycie/ziarno i usuwanie szumu w obszarze Dopasowania lokalne (karta Lokalne) ma ulepszony interfejs.
• Obsługiwane są pliki surowe z aparatów OM Digital Solutions.
• Narzędzie Kompresja zakresu dynamicznego na karcie Ekspozycja i Dopasowania lokalne (karta Lokalne) poprawiło działanie. Narzędzie w Dopasowaniach lokalnych otrzymało opcję kontroli nasycenia.
• Domyślna wartość opcji Pokaż dodatkowe ustawienia dla nowych miejsc w Dostosowaniach lokalnych (zakładka Lokalne) jest teraz powiązana z domyślną złożonością Dostosowań lokalnych ustawioną w Preferencjach.

• Zależność od Exiv2 >+ 0.24

Dodano lub ulepszono obsługę kamer, formatów raw i profili kolorów

Dla informacji GIMP 2.10.36, umożliwia import obrazów *.raw tylko za pomocą RawTherapee ( oraz nufraw-gimp.exe)

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
Wydano Darktable v4.6.1
https://www.darktable.org/install/
informację przekazuję ponieważ usunięto błąd na skutek którego, nie pojawiał się w GIMP 2.10.36, jako alternatywa do otwierania plików raw.
Co zmieniono lub poprawiono:
https://github.com/darktable-org/darktable/releases/tag/release-4.6.1
Mamy również możliwość ściągnięcia dokumentacji w j. polskim Version 4.6:
https://www.darktable.org/resources/

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
Jeszcze przez dwa dni jest możliwość pobrać trial Affinity Photo 2 na 6 miesięcy!

https://affinity.serif.com/en-gb/trial/?utm_source=fb&utm_medium=social&utm_campaign=6_month_free_trial_last_chance

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Wczoraj wydano Darktable 5.0.0
https://www.darktable.org...5.0.0-released/

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Koleżanki i Koledzy
Czy ktoś z Was posiada pliki instalacyjne programów: DxO FilmPack 3: DxO Optics 9,10 i 11. Po przeniesieniu się na komputer z W11 (z W 8.1) nie mogę ich uruchomić. Czegoś tam brakuje i pomóc ma ponowna instalacja. Kody uruchamiające posiadam i nawet kilku osobom je udostępniałem. Gdyby ktoś posiadał to proszę o kontakt na PW lub przesłanie bezpośrednio na powala@poczta.onet.pl

slwk2020  Dołączył: 22 Paź 2020
powalos, Wysłałem Ci na e-maila. Pozdrawiam.

Otrzymałem już od slwk2020 plik do DxO Optics 11. Wszystko ładnie teraz działa. Gdyby ktoś miał pozostałe to też chętnie przygarnę. Najlepsze jest to, że ja kiedyś zgrałem sobie te instalatory na jakiegoś pendrive'a ale mój osobisty dysk nie pamięta co się z nim stało. ot, taki pesel. :lol:

powalos, znalazłem na przenośnym ;-) dysku plik exe i klucz chyba od Ciebie do OpticsPro 9 tylko to ma ponad 350MB Napisz jak to można udostępnić, bo nie robiłem jeszcze takich transferów.

RPM  Dołączył: 28 Lip 2010
PW

Dziękuję bardzo kolegom rychu i slwk2020 oraz RPM, który to wszystko przekazał do mnie. Pozostał brak DxO filmPack 3 oraz DxO optics 10. Przez najbliższy tydzień (do 03.08.25) będę poza zasięgiem netu (prawie jak w Jabłończy) więc można trochę poczekać. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję.

Skocz do: