Tomek B.  Dołączył: 07 Sty 2012
Jeszcze raz dzięki Piotrze. To było to! Chwilami z rozrzewnieniem wspominam Smienę ;-)

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
W FotoPlusie, sklepie jakby nie było wiodącym, K-3III jest ze statusem "koniec produkcji - ostatnie sztuki". Ktoś coś wie, słyszał :?: Jakiś następca na horyzoncie?
A jeśli to rzeczywiście koniec, to wypadałoby jakąś promocję, albo co - a tu stoi znacznie powyżej K-1 i ani drgnie :roll:

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
greentrek napisał/a:
W FotoPlusie, sklepie jakby nie było wiodącym, K-3III jest ze statusem "koniec produkcji - ostatnie sztuki". Ktoś coś wie, słyszał :?: Jakiś następca na horyzoncie?

Wiedział od dawna. Już z pół roku(?) wiadomo że K-3/3 umar w butach, był tak oznaczony na stronie japońskiej od dawna. UE i USA miały go jako dostępnego tylko dzięki przesuwaniu stanów magazynowych. Na razie nadal produkują K-3/3 Mono (albo mają wystarczająco duże zapasy), pewnie mają więcej zysku więc wykorzystują podzespoły jakie jeszcze mają. Nie jestem na 100% pewny, ale Sony chyba wycofało wszystkie sensory APSC z produkcji poza jednym więc pewnie jak skończą się sensory mono to i K-3/3 Mono umrze śmiercią naturalną.

Wydaje się, że K-1 czeka podobny los tylko trochę później. Następcy nie widać, Pentax twierdzi że lustrzanek nikt nie kupuje i nie ma jak przekonać młodych że warto, na dodatek oni zawsze mieli mały udział w rynku, a jeżeli ten im się zmniejsza to w którymś momencie osiągną punkt w jakim nawet japończycy nie przełkną kosztów opracowania i wdrożenia do produkcji nowego korpusu i obiektywów (bo te też powolutku znikają).

Generalnie wygląda to jakby Ricoh po cichu wygaszał całego Pentaxa i strasznie żałuję, że skusiłem się na kolejny korpus po tym jak mi K-3/3 padło zamiast sprzedać obiektywy póki ktokolwiek chciał jeszcze Pentaxa kupować i zmienić system. Chociaż K-3 Mk III jest świetnym aparatem.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Oto owionął mnie wyziew niczym z krypty... :evilsmile:

Pozwolę sobie być umiarkowanym optymistą, uwzględniającym spowolnienie tempa oraz dalszy wzrost cen w "naszej" niszy ;-)

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Jak kupiłem drugiego K-3/3 to myślałem że nawet jak (wycofany) 60-250 wyzionie ducha, to będzie 70-210 na zastępstwo, może nie najlepsze, ale zawsze. No to wycofali 70-210. Potem Tamron ogłosił, że nie będzie już produkował obiektywów do DSLR więc wcześniej czy później ten sam los czeka 24-70 i 15-30, pewnie jak stany magazynowe spadną do poziomu który to usprawiedliwi. Z DA zniknęły wszystkie gwiazdki poza 16-50 i w zasadzie nie ma już wysokiej klasy teleobiektyw, czy to zooma czy stałki bo ostał się ino 55-300. W sklepie pentax.eu wieczna wyprzedaż tego co jeszcze jest na stanie, a jest coraz mniej...

Jak się popatrzmy na cenę nowego GR to można sobie wyobrazić ile kosztowałby nowy DSLR przy mikrym w porównaniu do GR udziale w rynku. A obiektywy do niego?

Masz wiele racji, jersey.
Nie przyglądam się aż tak wnikliwie ofercie. Podążając za przytoczonymi przez ciebie danymi, próbuję Twoim śladem łączyć kropki i na obrazie wyłania się coś między trumną a trupią czaszką... Być może PentaRico faktycznie szykuje się na symboliczny pogrzeb, ale nie DSLR jako takich, tylko DSLR konkurujących z osiągami bezlusterkowców? Te zoomy 15-30 i 24-70, o których piszesz, to konie robocze dla zawodowców. One mają dowozić i zarabiać. Pewność, jakość, szybkość, powtarzalność, trwałość. Sam będąc zawodowcem, który ma zadowolić klienta i jednocześnie umykać konkurencji, nie bawiłbym się w żadne lustrzanki. Oglądałem wczoraj Nikona Z7 II - wszystko śmiga, sprawnie, celnie i cichutko. To jest współczesny zawodowy sprzęt. Chrzanić sentymenty, klapnięcie lustra i optyczny wizjer... Tyle że zawodowcem nie jestem. Cieszę się Pentaksem 17. To aparat bez sensu, ale za to bardzo drogi! Przepaskudny Canon R100 jest od niego lepszy w każdym możliwym parametrze. I co? I jajco, Siedemnastką zrobiłem jedne z moich ulubionych zdjęć minionego roku. Nie oczekuję Pentaksa, który dogoni bezlusterkowce ani który sam będzie bezlusterkowcem. Nie interesuje mnie trio 15-30/24-70/70-200 ze światłem f/2.8 i superszybkim AF. Choćby skały srały DSLR nie dorówna MILC w kwestiach technicznych - a jednak może być pięknym, wygodnym, fajnym aparatem, który zachęca żeby "pójść na zdjęcia". Tutaj widzę ich potencjał - w tchnięciu czegoś nowego, ciekawego, inspirującego w fotografię amatorską, kreatywną, artystyczną może? To będzie nisza, to będzie drogie, ale ostatecznie chyba wydolę na 1 korpus i 2..3 bajeranckie stałki. Dla mnie git.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Czarne wizje zaczynają się sprawdzać :-/
K-3 nagle zniknął z oferty FotoPlusa, chociaż jako wiodący partner Ricoh Polska powinni go mieć najdłużej. Może się pogniewali? Na pentax.eu też posucha. Są jeszcze w Cyfrowych, Fotoformie, Avansie i jakichś niszowych, no i MediaExpercie [ale ich nie trawię]. Co ciekawe, w niektórych sklepach również KF ma status "ostatnie sztuki"... Czyżby zjazd z równi pochyłej :?:

Wszystko co ostatnio wypuścili, jest inne, dziwne, drogie, ma licznych krytyków - ale niektórym daje dużo powodów do zadowolenia.
HD DFA 21/2.4
K-3 III Monochrome
Pentax 17
Ricoh GR IV

Niewykluczone, że ich jedyną szansą jest teraz wymyślenie od nowa DSLR z bagnetem K :idea:
Potrafią? Będzie im się chcialo? :roll:

A może bagnet, ale zupełnie inny :?:
https://amateurphotographer.com/latest/opinion/now-is-the-perfect-time-for-the-pentax-q-to-make-a-comeback/

Skocz do: