PCS
badur napisał/a:Taki ruch wydaje mi się bardziej możliwy niż tworzenie bezlustra z całkiem nowym mocowaniem od zera.
K20D | 17 | MZ-5n | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
Jak się nie chce to odjechał... jakby się chciało to by nie odjechał... jak pisali inni, faktycznie wystarczyło by na starcie bezlustro z przejściówką a potem dorobienie szklarni. Teraz jest późno, ale Pentax nie raz pokazywał, że potrafi zrobić na tyle dobry sprzęt, że nabywcy się znajdywali ;)teta napisał/a:Od podstaw, to mogliby wejść równie dobrze w bezlusterkowe FF i zachować bagnet K razem z obecną szklarnią. Byłoby z pewnością taniej. Ale ten pociąg już odjechał.
Bezlustro N/C/F czy inne też można wziąć... ostrzenie manualne na bezlustrze jest dziecinnie proste ;) dużo lepsze niż na LV w Pentaxie, więc przejście na dowolny system to koszt od ok. 5k w górę (można taniej, ale chyba mało sensowne szukać tańszego sprzętu). Do tego przejściówka za grosze i jedziemy na szkłach jakie mamy ;)plwk napisał/a:Dzisiaj jak ktoś chce mieć bezlusterkowca, ale ma dużo szkieł od Pentaksa może kupić adapter z obiektywów Pentax K-mount do aparatów Sony E-mount, produkcji MonsterAdapter, i dowolnego bezlusterkowca Sony, współpracującego z tym adapterem (pełna klatka od Alpha 7 II lub APS-C od Alfa 6100).
Minimalny koszt takiego przejścia jest w okolicach 5 tys. zł..
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
Miałem 4 sztuki GX7 (w tym dwa żony). Świetny sprzęt, ale we wszystkich padło tylne kółko nawigacyjne. Zresztą w GX-1 też. Także tego...badur napisał/a:Michu, Pamiętam, że swego czasu był tu szał na GX7. Już wszystkim przeszło?
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
jersey napisał/a:A Pentax-K, bez względu czy to będzie 4/3, APS-C czy FF to zawsze będzie bagnet pod pełną klatkę więc rozmiary komory lustra się nie zmienią. [...] K-1 Mk II jest większy od K-3 Mk III głównie ze względu na moduł GPS i ruchomy ekran, a nie dlatego że to pełna klatka.
CzareK
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
adi24-78 napisał/a:Nikon Z8 jest nawet większy od Pentaxa K-1 tylko jest różnica przez lustro.
https://camerasize.com/compare/#907,773
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
K-3III, szkła 17 - 300 x 1,4 (stałki Pentax, zoomy S i T) i jakieś inne szpeje.