badur  Dołączył: 21 Lis 2006
Michu, Pamiętam, że swego czasu był tu szał na GX7. Już wszystkim przeszło?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
badur napisał/a:
Taki ruch wydaje mi się bardziej możliwy niż tworzenie bezlustra z całkiem nowym mocowaniem od zera.

Zaraz, zaraz. Ale czy ten format m 4/3 nie będzie wymagać nowego mocowania? Od zera jak mniemam.

adi24-78  Dołączył: 11 Lis 2010
Najlepszym rozwiązaniem było by wejść w mocowanie L-Mount.

Być może, tyle tylko, że L-Mount jest już mocno obsadzone.

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
K1-III z Przyzwoitym autofocusem i do tego Samyang 35-150 2-2.8, kupowałbym od razu!

no K-1 III z AF z K-3 III to by była rewelacja. ale na Samyanga z mocowaniem K nie ma co liczyć :-(

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Spróbujcie sobie raczej wyobrazić nowy DSLR Pentaksa inspirowany Pentaksem 17... :evilsmile:

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
teta napisał/a:
Od podstaw, to mogliby wejść równie dobrze w bezlusterkowe FF i zachować bagnet K razem z obecną szklarnią. Byłoby z pewnością taniej. Ale ten pociąg już odjechał.
Jak się nie chce to odjechał... jakby się chciało to by nie odjechał... jak pisali inni, faktycznie wystarczyło by na starcie bezlustro z przejściówką a potem dorobienie szklarni. Teraz jest późno, ale Pentax nie raz pokazywał, że potrafi zrobić na tyle dobry sprzęt, że nabywcy się znajdywali ;)

plwk napisał/a:
Dzisiaj jak ktoś chce mieć bezlusterkowca, ale ma dużo szkieł od Pentaksa może kupić adapter z obiektywów Pentax K-mount do aparatów Sony E-mount, produkcji MonsterAdapter, i dowolnego bezlusterkowca Sony, współpracującego z tym adapterem (pełna klatka od Alpha 7 II lub APS-C od Alfa 6100).
Minimalny koszt takiego przejścia jest w okolicach 5 tys. zł..
Bezlustro N/C/F czy inne też można wziąć... ostrzenie manualne na bezlustrze jest dziecinnie proste ;) dużo lepsze niż na LV w Pentaxie, więc przejście na dowolny system to koszt od ok. 5k w górę (można taniej, ale chyba mało sensowne szukać tańszego sprzętu). Do tego przejściówka za grosze i jedziemy na szkłach jakie mamy ;)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
badur napisał/a:
Michu, Pamiętam, że swego czasu był tu szał na GX7. Już wszystkim przeszło?
Miałem 4 sztuki GX7 (w tym dwa żony). Świetny sprzęt, ale we wszystkich padło tylne kółko nawigacyjne. Zresztą w GX-1 też. Także tego...
A bawić się w m4/3 w momencie gdy do smartfonów trafiają matryce 1 calowe jest jak zapijanie maślanką ogórków kiszonych.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
jersey napisał/a:
A Pentax-K, bez względu czy to będzie 4/3, APS-C czy FF to zawsze będzie bagnet pod pełną klatkę więc rozmiary komory lustra się nie zmienią. [...] K-1 Mk II jest większy od K-3 Mk III głównie ze względu na moduł GPS i ruchomy ekran, a nie dlatego że to pełna klatka.

Głębokość komory ze względu na flange distance będzie ta sama, ale pozostałe rozmiary mogą być, i są, mniejsze. K-1 jest większy niż K-3 nie przez ekran czy GPS, wystarczy wziąć w łapy - zupełnie inny grip. Poza tym można zrobić naprawdę małe, "damskie" APS-C w stylu KS-2 czy K-70.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Głębokość komory w lustrzance to element, którego nie da się zmniejszyć. Przez to aparat musi być również szerszy, żeby zmieścił się grip i palce na nim.

Szerszy? Eee, nie przesadzajmy... Owszem, bezlusterkowcom nie wystaje ta komora, ale przecież obiektyw będzie tam gdzie zwykle.
Przykładowo, EOS R7 obok K-1: https://camerasize.com/compare/#890,659

p.s. Zresztą psu w dupę te wszystkie "side by side" - przydałaby się Porównywarka Fajności :-D

Nikon Z8 jest nawet większy od Pentaxa K-1 tylko jest różnica przez lustro.
https://camerasize.com/compare/#907,773

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ale wielkość wynika w dużej mierze z ergonomii - większa ilość elementów sterujących oraz wygodny do nich dostęp wymusza większe gabaryty, podobnie jak i wyważenie z dużymi szkłami. Możemy zachwycać się wielkością serii Pen Olympusa, ale za wiele elementów sterujących na nich nie zmieścimy, a nawet gdyby, to obsługa ich zimą, w rękawiczkach do łatwych by nie należała.

No cóż, można płakać nad przegapieniem potencjału bezlustra, mleko się już rozlało. Problem z bezlustrami i Pentaksem, moim zdaniem jest fundamentalny i niestety chyba na trwałe związany z Pentaksem. Ta bolączka to marketing. Jak to się mogło stać, że w czasach analogowych po wypuszczeniu modelu LX Pentax nie zawojował rynku? I teraz Pentax postawił na lustrzanki. No dobrze, jakaś logika w tym jest, ale na miłość bogów wszelakich, to jeszcze trzeba uzasadnić. A tutaj milczenie, dziura w narracji. Lustrzanki mają niepodważalną zaletę w astrofotografii i fotografii przyrodniczej. Można się w nieskończoność wpatrywać w wizjer bez strachu, że za chwilę bateria padnie, albo też, że cała maszyneria się zagotuje. To takie tam moje smędzenie, ja już się pogodziłem z upadkiem tego, co kiedyś było.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
adi24-78 napisał/a:
Nikon Z8 jest nawet większy od Pentaxa K-1 tylko jest różnica przez lustro.
https://camerasize.com/compare/#907,773

Ale można zrobić małą pełną klatkę bez lustra, nawet bardzo małą. A7C jest wielkości E-M10 z sensorem m4/3 albo Pena E-P7. Soniak jest ciut głębszy, ale to głównie przez wizjer i grip. Baterię do zasilania tego wszystkiego trzeba gdzieś zmieści. A Sigma fp jest jeszcze mniejsza.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przesadnie mała nie jest wygodna w użytkowaniu. Wielkość powinna być taka aby nawet osoby z dużymi dłoniami nie miały problemu z jej obsługą.

Panowie, odpuście. Dzisiaj bezlustro Pentaksa to mżonka. No chyba, że zaimplementuje coś na kształt procesora kwantowego. Kiedyś mogło to być do pomyślenia, ale teraz? Chciałoby się zacytować: "miałeś chamie złoty róg", a dalej tak jak zwykle - " ostał ci się ino sznur". Niestety :-( . Nadal jestem w systemie, nadal wspieram jak mogę i kupuję produkty Pentaksa, ale nie wiem jak długo, bo tych jest coraz mniej. Właściwie, to prawdziwych nowości już od lat nie ma.

Pamiętacie pierwsze telefony z aparatem? Przewidzieliście, że to wykończy aparaty kompaktowe i mocno nadszarpnie całą branżę? Pewnie sami ich twórcy ledwie o tym marzyli. Ale mieli w nosie porównania do "prawdziwych, poważnych aparatów" i robili swoje. Mam nadzieję, że podobnie dzisiaj myślą w Ricoh - i robią swoje, zamiast biadolić nad porównaniami do bezlusterkowców, ich nieosiągalnych parametrów, wyśrubowanej wydajności i krótkiego rejestru... Think outside the box. Tak mogą coś osiągnąć. I nie będę Wam już więcej pisał o Pentaksie 17, ale serio, on pokazuje że to jest możliwe :idea:

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
Ryszard, Twoje rozumowanie ma jedną, ale za to fundamentalną wadę. Producenci telefonów wprowadzając aparaty przecierali drogę, oferując nowa funkcjonalność. Rozwijając ją wykończyli kompakty. Pentax w odróżnieniu od producentów bezluster, nie proponuje niczego nowego, Robi "swoje", ale wciąż się zwija (obiektywów raczej ubywa).
Nie mam nic przeciwko lustrzankom, chciałbym tylko i aż pewności, lub chociaż nadziei, że będą jeszcze nowe produkty.

Skocz do: