Fotolatryk  Dołączył: 16 Kwi 2018
[obiektyw] Samyang 8 3.5 CS II Fisheye 8 mm przestał robić o
Elo.
Od kilku lat posiadam Samyang 8 3.5 CS II Fisheye 8mm. Pstrykam Pentaxami K5. Aby uzyskać ostre zdjęcia w obiektywie wystarczy ustawić minimalną ostrość ostrzenia na 60 cm i przysłonę f 5,6 i tedy wszystkie fotki są ostre. Niestety w wakacje nagle przestał robić ostre zdjęcia. Niezależnie od ustawienia wartości przysłony i odległości ostrzenia. Mam go od nowości i nadal wygląda jak świeżo wyciągnięty z pudełka, obchodziłem się z nim jak z jajkiem. Nigdy nie upadł nie został uderzony itp. Nie pamiętam czy od nowości czy dopiero od około 3 lat coś w nim się przesuwa. Jeśli skieruję obiektyw w górę i zmienię jego pozycję w dół to następuje w środku delikatne przesunięcie zapewne sporej soczewki w środku sądząc po dźwięku i drgnięciu. Chat GPT podpowiada, że można wykonać regulacji soczewki poprzez ściągnięcie gumy pod którą kryją się trzy śrubki. Zanim się za to zabiorę chcę się dowiedzieć czy to może się udać.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fotolatryk, co do obiektywu to radzę napisać na PW do kolegi grzechotnika . Tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość bo często odpisuje dopiero po kilku dniach.

Dzięki. Napisałem do Grzechotnika.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
To później daj znać jak się sprawa rozwiązała.

ok

Skocz do: