mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
plwk napisał/a:
Pisałem o tym 7 postów wcześniej. :-P

Fakt.

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
H.M. napisał/a:

Drugi OK. Ale szukam czegoś z trójki Sigma/Tamron 17-50/2,8 albo DA 16-45/4. Pół tamiej.
Trzeci za długo i za ciemnio. Szukam czegoś ze światłem 2,8 w zakresie 50-135(150). Tu ciężko z dostępnością więc możliwe, że wejdzie Sigma 70-200 DG.

Teraz najistotniejszy jest dla ,mnie ten zakres "reporterski" 50(70)-150(200) z użytecznym 2,8.

Polecam Sigmę 50-150/2.8. W sumie nie przepadam za Sigmami przez ich kolorystykę i modelu 17-50/2.8 używam bardzo rzadko, ale owa 50-150 jest bardzo przyjemna w użyciu - jasna, szybka i nieduża w porównaniu z DA 50-135, no i nie ma dylematu z SDM. Tylko oczywiście trzeba ja upolować, Moja przyleciała z Japonii.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kuba Nowak napisał/a:
Polecam Sigmę 50-150/2.8.
Bardzo fajny obiektyw. Miałem, zanim kupiłem DA 60-250.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Tak. Chyba bardzo fajny... Tylko ciężko znaleźć.

Coś jasnego obejmującego zakres 70-150mm to teraz dla mnie priorytet.
Dostępne są tylko Sigmy 70-200/2,8 w różnych wersjach. Pewnie którąś kupię i zobaczymy czy siądzie. Choć wolałbym coś dedykowanego pod APSC ze względu na gabaryty i wagę.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Za mną czasami, a w zasadzie bardzo rzadko, chodzi DA 200/2.8. Na pewno mniejszy/lżejszy niż jasne 70-200 - choć kosztem uniwersalności, rzecz jasna.

Bardziej bym chciał coś w kierunku 50 niż 200mm. Ta Sigma 70-200 to z braku wyboru raczej.

Szukaj 50-135, najlepiej przeprogramowanego na śrubokręt. 8-)

plwk napisał/a:
Szukaj 50-135, najlepiej przeprogramowanego na śrubokręt. 8-)

To jest problematyczna operacja z tym przeprogramowaniem? jest jakiś manual?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006

Mam DA 60-250, dla którego nie udało się, jak dotąd, przeprogramować SDM-a. Na *ist, na śrubokrecie, kręci jak szalony. Na szczęście w Łodzi, na Piotrkowskiej, zreanimowali silnik.

Baardzo pozytywnie jestem zaskoczony tymi stałkami. Szczególnie 35/2,4 mi siadło. Malutkie, leciutkie a daje bardzo ładny, plastyczny obrazek. I wewnątrz, i na zewnątrz. Portret, góry, ulica. Niesamowicie uniwersalne.
50/1,8 już nie robi takiego wow, ale też bardzo OK. Miły bokeh. W sumie przestałem myśleć o FA 50/1,4. Kupiłem w pakiecie jeszcze z tym nowy kitem, też jest fajny. Malutki, cichutki, w sam raz na wycieczkę w słoneczną pogodę. Do tego kupiłem jeszcze pod wpływem chwili 12-24/4 - - Jak się nauczę w jakich warunkach robi sakramenckie aberracje i będę go wtedy unikał też powinien być OK.

Kurde. A priorytetowo miałem kupić jasny tele zoom do sportu i reportażu... A z tym chyba będzie największy problem.

Obie te stałki są na formułach optycznych wcześniejszych obiektywów FA. Są trochę ciemniejsze z uwagi na więcej powłok.
H.M. napisał/a:
Do tego kupiłem jeszcze pod wpływem chwili 12-24/4

Mam i bardzo lubię.

plwk napisał/a:
Obie te stałki są na formułach optycznych wcześniejszych obiektywów FA. Są trochę ciemniejsze z uwagi na więcej powłok.

To poproszę jeszcze DA 85/1,8 w wiadomej formule optyczne i za 500 PLN ;)

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
A skąd ta teoria o większej liczbie powłok ? Soczewek mają po tyle samo ( 6 elementów w 5 grupach ) a powłoki wielowarstwowe Pentax stosuje od dawien dawna . Akurat większa liczba powłok jest na plus bo powoduje mniejsze odbicia na granicy powietrze - szkło .

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
plwk napisał/a:
Obie te stałki są na formułach optycznych wcześniejszych obiektywów FA.

Nie są! To że obiektyw składa się z tej samej liczby soczewek, nie znaczy że formuła optyczna jest taka sama. Soczewki mogą różnić się kształtem, rodzajem szkła, wzajemną odległością itd., co wpływa na ostateczny efekt.

plwk napisał/a:
Są trochę ciemniejsze z uwagi na więcej powłok.

Ilość powłok nie ma wpływu na jasność obiektywu rozumianą jako F, czyli otwór względny, gdyż jest to stosunek ogniskowej do maksymalnej średnicy otworu przysłony. Może mieć co najwyżej wpływ na parametr T czyli transmisję światła przez obiektyw, ale ten parametr podaje się tylko dla obiektywów filmowych, bo w fotografii nie ma wielkiego znaczenia.

Kot72  Dołączył: 15 Paź 2014
ClicoFantastico, zobacz sobie na formułę optyczną Da 35 i Fa 35 . Czy widzisz jakieś różnice ? Poza tym jest tak jak napisałeś .

Skocz do: