korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
mirekin napisał/a:
K-01 MkII by mnie urządził. BTW Monster mi działa ze wszystkimi szkłami co mam z Pentaxa, ale możliwe, że mam zepsutego monstera 8-) . Wersja do Sony . Pozdrawiam.

Ze wszystkimi to znaczy z jakimi konkretnie?
Może jednak producent pisze bzdury i jego adapter działa ze wszystkimi szkłami, a ja głupi się producenta posłuchałem i nie skorzystałem z tego rozwiązania.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może nie przetestował z wszystkimi szkłami. Pentaksowe stałki z twojej stopki są obsługiwane, z D-FA 24-70 ma jakieś problemy, o Sigmie nie piszą.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Widzę po wpisach, że atmosfera na forum bez zmian - Pentax się kończy. I tak już kuźwa od ponad 20 lat. (Ooo, btw właśnie widzę, że 19 kwietnia będzie 20-lecie dołączenia na forum :shock: :shock: :shock: Szok i niedowierzanie )

korneli_z  Dołączył: 30 Sty 2017
To prawda, że o końcu Pentaxa mówi się od lat, ale trudno nie zauważyć, że pole manewru mocno się zawęziło. Sam odpuściłem czekanie na następcę K-1 i zmieniłem system. Moim zdaniem problemem jest dziś stosunek ceny do możliwości – przy 10 tys. zł za body APS-C po premierze, lojalność wobec posiadanych szkieł zostaje wystawiona na ciężką próbę. Zwłaszcza że konkurencja oferuje dziś genialne i relatywnie tanie zoomy (jak 35-150mm f/2-2.8), które funkcjonalnością zastępują pół torby stałek a kosztują 2/3 ceny chociażby Pentaxa 16-50 i dodatkowo obsługują pełna klatkę :).

Dodatkowo, ruchy typu Pentax 17 czy wersje Monochrom to fajne ciekawostki, ale to raczej dodatki do hobby niż fundament systemu. One nie zapewniają ciągłości starym użytkownikom, którzy potrzebują nowoczesnego, uniwersalnego korpusu do codziennej pracy czy pasji.

I nie piszę tego jako postronny obserwator. Siedzę w systemie od K100D Super, przechodziłem przez K-5 i mam w szafie większość gadżetów na 100-lecie firmy – od limitowanej zaślepki na sanki i dekielka, po pasek i czapkę z logo. Lubię tę markę, ale przy braku realnego następcy pełnej klatki samym sentymentem i gadżetami nie da się utrzymać użytkownika. Pentax po prostu ucieka w nisze, które dla wielu z nas robią się już za ciasne

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
sołtys, jaki system, taka atmosfera. Na komety ludzie cierpliwie czekają, bo mają pewność, że przylecą, a tu?
Osobiście staram się nie ględzić, a skupiam się na przyrodzie, krajobrazie i zdjęciach. Jednak z racji ulokowania znacznego majątku w sprzęcie P mam obawy czy nie zostanę ze szklarnią, której już teraz nikt nie odkupi albo bez serwisu padniętego napędu obiektywu zaprojektowanego dla K10D i nadal oferowanego. Jako amator, nie stać mnie na żonglowanie pomiędzy systemami i nie zarobiwszy na zdjęciach ani grosza mam powody do pojękiwań.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
rychu napisał/a:
czy nie zostanę ze szklarnią, której już teraz nikt nie odkupi

Już jesteś. Wystawiłem 16-50 PLM za 2/3 ceny nowego pół roku temu, zszedłem do prawie połowy (jeszcze 500 ziko i będzie) i nadal nikt nie chce. O Fisheyeu nie ma co wspominać, nawet nie chce myśleć jak muszą sprzedawać się obiektywy w rodzaju 18-135. Jeszcze rok, półtora temu sprzedawałem obiektyw jak kupowałem nowy i miałem "taniej", można było żonglować, testować etc. Teraz to nawet jakby człowiek chciał sprzedać co ma i się przesiąść, to szanse na sensowne pokrycie kosztu Pentaxem są minimalne.

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Smutne to co piszecie :cry:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wszystko wynika z systemowej niechęci do bezlusterkowców. Gdyby Pentax produkował również bezlusterkowce wszystko by się kręciło.

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
plwk napisał/a:
Wszystko wynika z systemowej niechęci do bezlusterkowców. Gdyby Pentax produkował również bezlusterkowce wszystko by się kręciło.

Dokładnie tak, i dalej bym używał Pentaksa.
Śledząc historie marki, która naprawdę była dużym producentem w swoim czasie to bardzo mi szkoda tego co się dzieje od ostatnich kilku lat.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
No właśnie dziwi mnie trochę, że przy spadającym zainteresowaniu lustrzankami Ricoh nie spróbował odrodzić K-01. Takie body "od designera" raczej by się sprzedawało, zwłaszcza że mogliby dorzucić kolorowe obiektywy 18-50 RE i jakieś pokolorowane Limitedy (fakt, że musieliby je przerobić na cichy silnik AF) to byłoby fajne body dla współczesnej odmiany hippisów - i na imprezę i na plaże (bo WR) i do teatru bo do torebki pasuje.

No tak, tylko Ricoh z jego konserwatyzmem to w sumie wyszłoby pewnie gorzej niż oryginał.

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
korneli_z napisał/a:
mirekin napisał/a:
K-01 MkII by mnie urządził. BTW Monster mi działa ze wszystkimi szkłami co mam z Pentaxa, ale możliwe, że mam zepsutego monstera 8-) . Wersja do Sony . Pozdrawiam.

Ze wszystkimi to znaczy z jakimi konkretnie?
Może jednak producent pisze bzdury i jego adapter działa ze wszystkimi szkłami, a ja głupi się producenta posłuchałem i nie skorzystałem z tego rozwiązania.

Próbowałem FA 31, FA 77, FA 43 i DFA 100 - trzeba przełączyć mały dzyndzel, żeby AF działał na śrubokręt. Na SDM próbowałem DFA 150-450, DA 200 i DA 300.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
I teraz sam nie wiem, martwić się czy cieszyć? Jeśli użytkowników szkieł Pentaksa jest nadal dużo, to cena Sony może pójść jeszcze wyżej. Jeśli mało, to ten Monster do Pentaksa może szybko zniknąć z rynku.

Skocz do: