Bubsztyk  Dołączył: 07 Sty 2014
No nie potrzebuje, ale opinie Lx ma super. Tak się zastanawiałem czy nie kupić czegoś najtańszego na początek, niekoniecznie Pentaxa, ale z drugiej strony zawsze mogę sobie stara stalkę w cyfrze wykorzystać. Aktualnie nie mam nic ze starych Pentax -M i Pentax -A, ale trochę ich już przerobiłem.
Muszę jeszcze sobie z tym posiedzieć i parę razy się przespać, zanim się zdecyduję.
Dziękuję wszystkim, którzy się wypowiedIeli za rady i jeśli ktoś ma coś do dodania to śmiało. Zawsze może się coś rozjaśni.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Kupić ME poprawnie działający to teraz trzeba mieć raczej dużo szczęścia. Proponuję poszukać REVUE z serii np AC3. Dużo tańsze a mające wszystko co potrzeba. Również pracę w "automacie". Dla mnie to taki uproszczony "Super A". Całkiem dobre wizjery i różne mocowania obiektywów, chociaż najpopularniejsze to "PK". Na początek jeden z bardziej przyjaznych w obsłudze aparatów. Brandowany też chyba jako COSINA.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ja bym proponował Super A, względnie Program A.

darmuszka  Dołączył: 14 Lut 2010
plwk,

zgadzam się. Super A z naleśniczkiem 40mm jest miodzik.. Radość focenia.
Na ebaju vintagehoneypots ma czasem fenomenalne licytacje. Pentaxów co nie miara czasem za śmieszne pieniądze. Ostatnio MX był za 250 PLN in working condition z SMC 1.7.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wszedłem właśnie na Allegro - jest nawet ME F (i to z obiektywem)!
Łezka wzruszenia zarysowała się w mym kanaliku ocznym.
Bierz cokolwiek koledzy proponują, upewnij się u sprzedawcy, że złomik działa i kupuj. Lepiej mieć i zacząć się bawić, niż tracić czas na wzdychanie i analizowanie.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Główną zaletą LXa (dla mnie) jest światłomierz w trybie auto, jest genialny, a jak się fotografuje w nocy to już w ogóle bajka. Ja bym poradził K2, bo to nie jest specjalnie popularny aparat i można u Japończyka serwisowany wyrwać w niższej cenie niż ME czy zwłaszcza LX. Ale minus taki, że jest większy i cięższy od obu no i używa nietypowej baterii.

Skocz do: