potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Czyżby przepowiednie od lat wieszczone się miały sprawdzić? Pomijając żarty to nieco smutno czytać o takich ruchach.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Nie mam bladego pojęcia o przyszłości, ale tak mi się skojarzyło z Luxtorpedą ;-)
Coś czai się za zakrętem, przygotuj się...
https://youtu.be/lYDTN3sIpOc?list=RDlYDTN3sIpOc

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Jeżeli ktoś nie śledzi PF:

https://x.com/thisistanaka/status/2065715724333826253

"I heard the other day that we might be in for a new PENTAX DSLR model, but hmm, I’m starting to get the feeling that things might not be looking so promising after all.

At the moment, the only models ‘currently on sale’ are the K-1 II and the KF. The K-1 II has been ‘out of stock’ for several months now, whilst the KF has been discontinued and is apparently only available from remaining market stock. I hope I’m just overthinking it and that these are just unfounded worries."

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
Wpadłem tu po 2 latach nieobecności. Jak czytam zaległości to niewiele tu na forum i w Pentaxie się zmieniło, marazm. Jakiś czas temu kupiłem Pentaxa ME :) (mam sporą kolekcję aparatów z różnych systemów).
Przyznam, że lubię lustrzanki. Nie sprzedałem Nikona D800. Wolę wizjer optyczny niż elektroniczny. Ale od końca 2020 roku to D800 biorę do ręki raz na wiele miesięcy, by ... mu akumulator podładować. Żałuję, że nie sprzedałem go wcześniej. Jedynie co to sprzedałem jedynie obiektywy na śrubokręt, bo brak AF. AF w bezlusterkowcach jest fantastyczny (aktualnie mam Z7 II a w szkole m.in. Z6 III i Z8). Jak ktoś robi krajobrazy to może mu to nie robi, ale jak ktoś fotografuje ludzi, robi portrety to śledzenie oka jest czymś fantastycznym. I stabilizacja matrycy. Ktoś wspominał o Pentaxie robiącym zdjęcia BW. Poza AF trzecią (i już chyba ostatnią, dla mnie) zaletą jest to, że jak się wybierze w aparacie odpowiedni "preset" to widać efekt od razu w wizjerze (i na LCD). Oprócz fabrycznego BW wgrałem sobie T-Maxa, Tri-Xa, jeden profil z Agfy i jeszcze dwie inne symulacje BW. Świetnie się wtedy robi zdjęcia. To takie informacje dla zastanawiających się nad bezlustrami.
Ciągle śledzę to co się dzieje w średnim formacie. Mam haselka, analog 503CX ale dupki 50 i 100 Mpx są drogie. Dlaczego Pentax zarzucił swoje 645? Może choć tu by zrobili bezlustro.

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Mnie tam EVILa w systemie nie brakuje, robię praktycznie tylko dokumentacje więc najlepszy tu jest MF, ale trochę żal upadku zasłużonej marki :roll: Mój pomysł - najbardziej ciąży obecnie K-bagnet, nikt już nie robi nic z tym mocowaniem, a firmie się nie chce/nie stać na optykę natywną. W takim razie najlepszym wyjściem byłoby zrobienie body, a to przecież potrafią jak mało kto, ale... w systemie L. Bagnet jest otwarty, w tym momencie jest pełny dostęp do świetnej optyki Sigmy, ewentualnie Pasikonia choć drogi, Lajkę to raczej kolekcjonersko, a młode i rozwojowe chińskie tygrysy też wchodzą w L-alliance. Pasikoń robi FF i m4/3, Sigma f to raczej do riga, więc gdyby Pentax ograniczył się do APS/C [dwie lub trzy linie - entry, high i semi-pro - czyli nic ponad to co i tak robi] to udało by się uniknąć konkurencji wewnątrzsystemowej. No i oczywiście zrobić konwerter K-L dla słynnej wstecznej kompatybilności.
Może ktoś by to podpowiedział Centrali? 8-)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
greentrek, jak dla mnie, to za pomysł należy Ci się conajmniej złota zaślepka na sanki lampy do nowego semiprofi.
Już zaczynam odkładać na przejściówkę K-L.
Kiedy zakładamy komitet kolejkowy?
:-B :mrgreen: 8-)

Kuba Nowak  Dołączył: 12 Maj 2010
A ja to widzę inaczej - skoro Ricoh najwyraźniej odpuścił rozwój Pentax'a, to najwyższa pora na sprzedanie marki komuś, kto nie będzie bał się zainwestować w "umierającą legendę". Moim zdaniem, poza pieniędzmi, to jest kwestia wiary i wizji. Ja z tego mam tylko wiarę, że to możliwe ;-)

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
Obawiam się, że każdy będzie się bał. Może poza chińczykami. Europa się sprzedaje i to takie legendy jak Hasselblad, Leica czy Zeiss firmują optykę w smartfonach itd.
Kłopot jest w kurczącym się rynku zbytu i trzech markach jakie dominują w FF. Aż się dziwię Panasonicowi że zaczął z Lumiksem S. Dlaczego oni nie kupili Pentaxa???

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Nie zaglądałem tu ponad 10 lat.
Niedawno znowu zapragnąłem robić zdjęcia. Zakupiłem Pentaxa, odpaliłem forum... A tu takie samo marudzenie jak kilkanaście lat temu. System nie ma przyszłości, Pentax się zwija, wszyscy przesiadają się na genialne wyroby konkurencji... Nic nowego ;).

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Jacek_Z napisał/a:
Obawiam się, że każdy będzie się bał. Może poza chińczykami. Europa się sprzedaje i to takie legendy jak Hasselblad, Leica czy Zeiss firmują optykę w smartfonach itd.
Kłopot jest w kurczącym się rynku zbytu i trzech markach jakie dominują w FF. Aż się dziwię Panasonicowi że zaczął z Lumiksem S. Dlaczego oni nie kupili Pentaxa???

Akurat Hasla to kupił DJI, a optykę Opton to robił Zeiss. Ale to stare czasy. Teraz to bym się bał że za jakiś czas będzie wybór między Sony i Sony.
Dlaczego Panas nie kupił Pentaxa? Może kiedy puszczała go Hoya jeszcze nie byli gotowi? A może teraz Ricoh wcale nie chce go sprzedawać?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
H.M. napisał/a:
Nic nowego

I tu, w sensie systemu, zgadzam się z Tobą w 200 %
greentrek napisał/a:
A może teraz Ricoh wcale nie chce go sprzedawać

Czuję, że to taka cisza przed burzą. Zobaczycie, zaskoczą cały świat :-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wstrząsające analizy strategiczno-operacyjne. Ricoh nie ma pojęcia, jakim potencjałem dysponuje na peryferyjnych forach.
Jako fotoamator robię zdjęcia. Ogranicza mnie jakiś system, zmieniam na inny. Nie ma znaczenia czy to Trinitron, Pixma czy Instax. Liczy się efekt: zdjęcie.
Dywagacje prognostyczne poza podnoszeniem wątpliwego ego nie dają nic innego.
Mam zgromadzony sprzęt marzeń, a i tak robię foty głównie smartfonem i uważam, że w żaden sposób mnie nie ogranicza.

Skocz do: