jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
greentrek napisał/a:
A mnie się wydaje że tą mityczną "radość z focenia" niektórzy traktują jak religię czy światopogląd :roll:

Jak fotografowanie to nie jest zawód, to paranie się nim bez "radości z focenia" to masochizm. Fizyczny, umysłowy i finansowy, to ostatnie zwłaszcza jak kupuje się nowy sprzęt. Pewnie, są ludzie którzy lubią jak się ich bacikiem smagnie i nie nam tutaj oceniać ;) ale jednak zdecydowana większość ludzi para się jakimś hobby bo jego wykonywanie sprawia i przyjemność. A nie dlatego, że sprawia im przyjemność męczenie się z nim.

Ja się przymierzam do wymiany systemu na Olympusa. Czy tam OMSystem. Jakoś zimą będę gromadził hajsy i polował na okazje. Już sprzęt mam wybrany żeby zastąpił mi nieduży zbiór Pentaxa. Chyba, że stanie się cud i Pentax wypuści następcę dla DA* 60-250 i może odpowiednik APSC 150-450. I nowe body APSC. A że prawie pewne jest to, iż nie wypuści to w przyszłym roku będę szczęśliwym posiadaczem systemu w którym wszystko będzie małe i lekkie.

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
OM System jest lekki w porównaniu z całą resztą, szkła świetne. Duży OM1 z obiektywem 12- 40 2.8 jest o 300 gramów lżejszy od K5IIs z sigmą 17-50. A inne korpusy OM są jeszcze zdecydowanie lżejsze. Ostatnio wziąłem te dwa zestawy na spacer i OM dawał dużo większą przyjemność w fotografowaniu. Sentyment pozostał kupa sprzętu Pentaxa też. Jak mi cyfrowe wycenili gdybym chciał sprzedać to... i zostawiłem, ale i tak sie kurzy. Analogi to inna bajka.

potraff  Dołączył: 22 Maj 2016
Markus napisał/a:
The Japanese photographer Kimio Tanaka, who had Ricoh/Pentax insider information in the past and a good track record of reporting relevant information, recently posted on Twitter/X that Pentax is preparing to announce a new “serious and interesting” DSLR camera to replace the recently discontinued K-3 III"

I cena 15 tys za puszkę? Extra!!! Tylko ktoś ma nerkę pożyczyć? Na wiecznie nieoddanie ;-)

Ja też zaczynam patrzeć na wagę. I powoli zaczynam się przyswajać do nauki nowego body...

Skocz do: