plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To lepszy zestaw bo ze stykami. Tamten do Pentaxa bez styków i możliwości przymykania przysłony więc w praktyce można by to stosować jedynie do obiektywów z pierścieniem przysłon.

mr.ra66it  Dołączył: 03 Wrz 2011
incosgnitos napisał/a:
Mam magiczne pytanie...
czy ktoś próbował czy działa takie combo podłączone do Nikona Z

MonsterAdapter z Pentax na Sony E + viltrox/megadap z Sony E na Nikon Z

W teorii powinno ruszyć, w praktyce nie wiem... nie mam pierwszego a ciut drogi aby kupować żeby to zweryfikować ogranoleptycznie

Może miałby kto pożyczyć tego Monstera na chwilę?

Monster obsługuje AF dla listy zgodnych i np. Sigma 17-50 z nim nie działa. Nie wiem jakie ograniczenia mają adaptery viltrox/megadap. W razie co mogę na chwilę użyczyć Monstera.

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
Wiem kto ma Megadapa, ja mogę skombinować Zf (jak się zacznie rok szkolny). Szkła od Sony działają na Nikonach dobrze. Sam czekam na Sigmę 85/1.2 by ją podpiąć do Zetki. Może Michu masz MonsterAdaptera z Pentaxa na Sony?

Ryszard napisał/a:
Spoko Michu, wiadomo o co chodzi. Ja też nie pisałem przeciwko ME-Super konkretnie - raczej w kontrze do dosłownego kopiowania formy aparatów sprzed 50 lat. Nikon i Fujifilm tak zrobili, dali trójkątny daszek nad wizjerem, pokrętło do czasów i ISO i się cieszą - no nie! To dość ładnie wygląda, ale słabo pasuje do sterowania cyfrowym aparatem. Wolę kółka nastaw i "green button" - świetnie współgrające z trybami Hyper-M, Hyper-P, Auto-ISO, ustawianiem ekspozycji co 1/3 EV.

No i udowadniasz to o czym piszę. Ty byś chciał wygodnego sterowania, kółka nastaw itp czego w Nikonie FM nie było a inni chcą by ta kopia była blizniacza do analoga i zdają sobie (chyba) sprawę, ze trzeba będzie częściej wchodzić w menu na LCD.
Te aparaty nie tylko wyglądają bardziej analogowo, ale są dla tch, którzy fotografują niespiesznie. Nie reporterka, ptaki, sport itp. tematy. Do tego w ofercie jest Z9, Z8, A1, R3.
Druga połowa chce by ten aparat był jeszcze skromniejszy..
Ja bym chciał większego LCD na górze, ale .. nie ma tam na to miejsca. Cyferki są a małe. Nie da się wszystkim dogodzić ;-)

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Jacek_Z napisał/a:
Te aparaty nie tylko wyglądają bardziej analogowo, ale są dla tch, którzy fotografują niespiesznie. Nie reporterka, ptaki, sport itp. tematy. Do tego w ofercie jest Z9, Z8, A1, R3.
Szeroki katalog produktów daje inne możliwości (i kto wie, może też motywację) od takiego, jaki ma Pentax/Ricoh. Ponoć ograniczenia pobudzają kreatywność. Ciekawe, co może im z tego wyjść :?:

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
Uproszczę ogromnie. Kreatywność jest decydująca w fotografii "artystycznej" i oczywiście w każdej innej też jest przydatna, coś dodaje. Natomiast są dziedziny fotografii gdzie sprzęt gra niebagatelną rolę - sport, supertele, fps. Chyba tubylców nie urażę pisząc, że tych ludzi już w Pentaxie nie ma. Czy sport można kreatywnie, bez sprzętu jaki sugerowałem? Można, jeden gościu robił zdjęcia na Igrzyskach Olimpijskich wielkim formatem. Ciężko więc pisać tak kategorycznie. Nie napiszę więc, że w portrecie trzeba mieć pełną klatkę i 85/1.2 i bezlustro ze śledzeniem oka bo wiem, że mnie Michu zamorduje ;-) ale pozycja 1 i 3 z wymienionych czyli FF i śledzenie oka, to ostatnie w szczególności, są bardzo przydatne. To tak bardzo ułatwia życie i pozwala się skupić na kadrze, czyli na czymś najistotniejszym, a nie tak jak w lustrzance na pilnowaniu gdzie jest punkt AF (pomijając fakt, że lustrzanka nie ma punktów blisko boku kadru. Czy ma się pomysł na kadr to inna sprawa, Michu, wiem.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Jacek_Z, mnie się rozchodziło o kreatywność projektantów i konstruktorów Pentax/Ricoh...
zmuszonych do upchnięcia wszystkich swoich idei w jeden, góra dwa, aparaty - a nie w obszerne portfolio, jak u konkurencji.

Hmm, coś ze mną nie tak, że z wiekiem coraz mniej osób mnie rozumie :->

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak odnosząc się do postu Jacka - oczywiście, że technologia w sposób niespotykany pomaga robić lepsze technicznie zdjęcia. Jakiś czas temu przewaliła się przez fora dyskusyjne opinia, że cyfra oferują tak wiele w stosunku do kliszy a nie widać jakość szczególnie podniesionego poziomu zdjęć. Czas zweryfikował tę opinię, bowiem jest ogrom zdjęć, które prawdopodobnie nigdy by nie powstały, gdyby nie postęp technologiczny, tylko, że te zdjęcia nikną pod zalewem ogromu publikowanych treści. A niewielu osobom chce się oglądać galerie konkursowe, wolą w tym czasie analizować tabelki MTFów.

Wracając do wątku - tak, postęp ma znaczenie i tu Pentax zaspał. Ale z drugiej strony, jest masa ludzi, którzy nie potrzebują całego "balastu" nowej technologii. Zdecydowana większość ludzi nie fotografuje wyścigów F1, rzadkich ptaszorów czy pierścieni Saturna. To fotografia okolicznościowa i albumowa, rodzinna. Tylko że ten segment jest zdominowany przez smartfony.

Tak więc czy i gdzie celuje Ricoh ze swoją ofertą? Zakończę pięknym, staropolskim zwrotem ChGW.

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
W aparaturę do gastro i kolonoskopii.

Skocz do: