Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Owszem, mamy teraz sentymentalny powrót do gadgetów z lat minionych, typu słuchawki na kablu, Discman, winyl, dwie płcie, szerokie jeansy, ale...
Ile Twoim zdaniem taki aparat by kosztował? 17.000zł? Jak i czym uzasadniłbyś wajchę od przewijania filmu? Ilu jest pasjonatów gotowych coś takiego kupić, by stwierdzić po czasie że i tak fotografuje smartfonem, a LX-D służy głównie do tego, by poobracać go w dłoniach siedząc w fotelu i posłuchać naciągu migawki, a do tego może przecież posłużyć i analog z lat '80.
By nie było, sam chciałbym korpus retro, ale staram się trzeźwo oceniać sytuację.

I jeszcze jedno. Skoro Pentax ma wypuścić taki korpus, bo "bo szkła już są", to na czym ma zarabiać?

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Sprzedali Pentaxa 17 tym, że ma wajchę to przewijania filmu. W sensie to był jeden z punktów na którym się serio koncentrowali mimo że mogli zrobić malutki kompakt na film 100% elektryczny. Real analog experience czy jakoś tak. Może ten naciąg migawki to przesada, ale korpus z pokrętłami, ręcznym fokusem i uformowany na nostalgię za czasami bez smartfonów i ekranów mógłby się sprzedać. W końcu cały APSC Fuji i dwa Zf Nikona ciągną właśnie na takiej nostalgii.

Ja akurat takiego bym nie kupił, nie pasuje do tego co focę, ale klientów mogliby znaleźć. Obiektywy to inna inność, ale mogą przerobić mocowanie z K na K-APSC i uciąć przy okazji parę milimetrów i gram wagi z komory lustra a jednocześnie mieć powód do sprzedaży obiektywów na nowe mocowanie.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
adi24-78 napisał/a:
w sprzedaży jest jeszcze Pentax K-F ale tez cos niby Pentax ma pokazać
https://www.youtube.com/watch?v=pI9U34Yelwg
ciekawe czym nas zaskoczą o ile to prawda
Ciekawa rzecz, naprawdę, Signor Barbano jest tu bardzo pewny swego. On nie spamuje YT plotkarskimi filmami i Pentax nie służy mu za clickbait. Wygląda, jakby naprawdę coś wiedział z zaufanych źródeł.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Michu napisał/a:
Każdy producent wymienił bagnet.
Oczywiście na początku były przejściówki. I jak sama nazwa wskazuje, jest to rozwiązanie tymczasowe, przejściowe. Każdy dąży do tego, by mieć obiektywy natywne (stąd "popularność" mocowania T2), bo to jednak jest i upierdliwe i ograniczające (przejściówka nie daje pełnych możliwości, na przykład szybkości AF). A skoro jest to rozwiązanie przejściowe, to należałoby oczekiwać obiektywów docelowych. A skoro tak, a nie inaczej jest z obiektywami pod bagnet K, to dlaczego miałoby być inaczej z nowym bagnetem?
Rozumiem, że śrubokręt tutaj ogranicza, ale Pentax ma szkła bez śrubokręta... gdzie tutaj spowolnienie AF? Zakładam, że uznajesz, że AF z matrycy będzie tak szybki, że trzeba wypuścić szkło z lepszym/szybszym silnikiem. To jest chyba powód dlaczego inni puszczają szkła już pod nowy bagnet, plus jeszcze to, że technika optyczna mimo wszystko poszła do przodu... Jakby PX miał otwarty bagnet jak Sony to by nie miał problemu ze szkłami. Dlaczego? Pewnie dlatego, że by miał większy udział w rynku oraz jakąś normalną sprzedaż. Z tego co mi wiadomo, to niezależni producenci zakończyli robienie szkieł dla PX dlatego, że wolał się nie rozwijać, a nie dlatego że nie chcieli robić dla niego szkieł. Teraz PX ma trudniej, ale nic nie jest niemożliwe...

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Ale przecież PK zawsze był otwarty [choć nie wiem jak teraz]. W czasach "135" stosował go Porst, Cosina, Revueflex, Chinon, Ałmaz itd... no i oczywiście także Ricoh.
A co do konieczności zmiany bagnetu, i na kogo jest obliczone hasło "MILC albo fotograficzny niebyt". Właśnie wróciłem z Festiwalu Górskiego w Lądku. Wśród ponad 500 punktów programu są liczne warsztaty, również foto. Prowadzą naprawdę zawodowcy, z dorobkiem - Nienartowicz, Ciepielewski, Arcimowicz. Kto nie zna, niech mu Unkel Gugel pomoże. Muszę zmartwić wyznawców ajfonów i bezluster - wszyscy oni łażą z lustrami, i to dużymi i ciężkimi [D850, C5D]. No i kolekcja szkieł. I w te szkła mają zainwestowane tyle swoich prywatnych pieniędzy, że nie ma mowy o migracji na "nowy, lepszy bagnet". A najważniejsza myśl tych spotkań - "Aparat nie ma pomagać w robieniu zdjęć - sprzęt ma nie przeszkadzać w realizacji pomysłu". Czasem z całego dnia łażenia jest tylko kwadrans "miejsce-światło-kadr" i 5 fotek, ale rzucających na kolana. A inni muszą mieć 50fps, bo bez tego ani rusz...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wczoraj w Toruniu nad Wisłą, oprócz mnie, dużą ciężką lustrzankę niósł tylko jakiś Azjata.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Incosgnitos, Nie tylko śrubokręt. W tej chwili szybkość autofokusa to również algorytmy, oprogramowanie do tego obostrzone patentami (swego czasu Fuji nieomalże dawało drugie życie starszym konstrukcjom samą aktualizacją oprogramowania). Brak zaplecza informatycznego może być skutecznym hamulcem. Być może istnieje możliwość wykupienia patentów, ale to znów winduje cenę.
Nie ma znaczenia, czy Pentax ma otwarty bagnet, czy nie. Producentom niezależnym nie opłaca się produkować optykę na tak niszowe zapotrzebowanie.

Greentrek, ale chyba nie przekładasz kilku dinozaurów na cały rynek? Przykro mi to pisać, ale lustra to przeżytek. Dla lubiących vintage i retro - spoko. Sam co jakiś czas najczęściej na zlotach, widuję miłośników Trabantów. Ale o czym to świadczy?

Tymczasem w skrzynce mailowej:

pentaxforums_com napisał/a:
Ricoh Imaging Przemówił
Drogi Ryszardzie,
Trzy dni po naszym 20-leciu, Ricoh Imaging opublikował oficjalne stanowisko ws. przyszłości cyfrowych lustrzanek Pentax. Pełny artykuł do przeczytania na naszej stronie głównej, ale w skrócie: Ricoh zobowiązuje się do dalszego rozwoju DSLR Pentax, bazujących na dziedzictwie bagnetu K, lecz stworzonych według zupełnie nowej koncepcji.
Liczyliśmy na nowy aparat. Zyskaliśmy zamiast tego jasność, co też się liczy.
Tutaj do poczytania: https://www.pentaxforums....ount-dslrs.html

I mają ode mnie kredyt zaufania. Wierzę, że nie zrobią spóźnionej kopii Nikona Zf, tylko coś innego, ciekawego, jakiś sexy aparacik działający ze wszystkimi moimi obiektywami ;-)

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
Bardzo ciekawe informacje, jestem ciekaw co wymyślą, bo pomysł mają dobre

foto napisał/a:
Ciekawe po ile K-1II będzie na wyprzedaży
Masowej wyprzedaży nie będzie. Lepiej poczekać...
foto napisał/a:
jestem ciekaw co wymyślą, bo pomysł mają dobre
Ot co! :-D

greentrek  Dołączył: 14 Sie 2012
Michu, jakie znowu dinozaury, to chłopy młodsze niż ja :!: :-P
Widzę że uparcie lansujesz pogląd iż tylko mainstream ma rację bytu. Taki fanboy postępu. No i trzymaj się tego skoro daje radość, wymieniaj co roku swoje hi-end smyrfony żeby Cię nie ograniczały w twórczości. Ale czy coś z tego musi dla mnie wynikać :?: Nie sądzę.
Ryszard - wygląda na "dobrą nowinę"👍 K-5 trochę mi się "moralnie zestarzał", choć wcale mnie nie ogranicza, na K-33 jakoś tak się spóźniłem, może byłby dobry pretekst 😎

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
Ryszard napisał/a:
foto napisał/a:
Ciekawe po ile K-1II będzie na wyprzedaży
Masowej wyprzedaży nie będzie. Lepiej poczekać...

wymyślając, że już udało mi się zdobyć K1 - to teraz będą tylko tanieć :-)

Pentax nie tanieje... to juz zabytki,... cena tylko w górę...
Swojego K3 III zakupiłem i niższej ceny nigdy nie zobaczyłem niż tą za którą udało mi się kupić...

Rivelv, dobrze kupiłeś, naciesz się 8-)
Nie spadną, ani mocno, ani nagle.

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
incosgnitos napisał/a:
Swojego K3 III zakupiłem i niższej ceny nigdy nie zobaczyłem niż tą za którą udało mi się kupić...

Spróbuj go sprzedać i żebyś się nie zdziwił. Cena zakupu nowego nie spada bo Ricoh nie ma parcia na wyprzedaż czegokolwiek już teraz. Te resztki ich nie obciążają więc jak mogą zarobić ciut więcej to czemu nie. Ale używki są warte tyle ile ktoś chce zapłacić, a niespecjalnie ludzie chcą płacić za Pentaxa.

jersey napisał/a:
incosgnitos napisał/a:
Spróbuj go sprzedać i żebyś się nie zdziwił. Cena zakupu nowego nie spada bo Ricoh nie ma parcia na wyprzedaż czegokolwiek już teraz. Te resztki ich nie obciążają więc jak mogą zarobić ciut więcej to czemu nie. Ale używki są warte tyle ile ktoś chce zapłacić, a niespecjalnie ludzie chcą płacić za Pentaxa.
Sprzedawać nie muszę, mnie się podoba. Wiem że odsprzedaż jest nieopłacalna bo Pentax nie żyje... to jest też zasługa Pentaxa decyzji o nierozwoju...

Skocz do: