incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
A Nikon Z5 II za poniżej 6kPLN już jest w polskiej dystrybucji.
Można też za mniej niż 5k mieć jak się zapłaci 1129 EUR... na camerasdori.com
Pentax chce wyjechać z ceną pewnie koło 10kPLN...
Ricoch GR IV jest droższy od Nikona Z5 II na dzień dobry.

jak napisał Jacek_Z myślenie nie jest mocną stroną Pentax'a/Ricocha'

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Markus napisał/a:
Jak zwykle Pentax tyle napisał co nic nie napisał?
Zamiast zaprezentować gotowy produkt to jakieś mgliste zapowiedzi nie wiadomo czego?

Przecież piszą, że badają jak się teraz fotografuje i rozwijają produkty celujące w to co zbadają :D Całkiem niezły konkret - badamy, rozwijamy, ale nie produkujemy nie robimy i nie wiemy kiedy wyprodukujemy ale raczej nieprędko :D

incosgnitos napisał/a:

jak napisał Jacek_Z myślenie nie jest mocną stroną Pentax'a/Ricocha'

Pentax to nie Nikon robiący aparaty w ilości o jakiej Pentax mógł myśleć w latach 70. Ani mający status kultowego (więc cza kupić!!!!!) GR. Jak chcą celować w niszę i butikowe podejście to wysoka cena jest dobrym początkiem. Drogie produkty często się sprzedają dlatego, że są drogie. Forma statusu.

jersey napisał/a:
Markus napisał/a:
Jak zwykle Pentax tyle napisał co nic nie napisał?
Zamiast zaprezentować gotowy produkt to jakieś mgliste zapowiedzi nie wiadomo czego?

Przecież piszą, że badają jak się teraz fotografuje i rozwijają produkty celujące w to co zbadają :D Całkiem niezły konkret - badamy, rozwijamy, ale nie produkujemy nie robimy i nie wiemy kiedy wyprodukujemy ale raczej nieprędko :D
Takie badania mogą trwać wieki... w temacie zmienia się dużo w ciągu roku... może jakby mieli 'wizję' i coś wymyślili to by trafili w 10-ke? :) ale jak będą na badaniach się opierać, to zanim wyprodukują to już będzie za późno... xD

jersey napisał/a:
Pentax to nie Nikon robiący aparaty w ilości o jakiej Pentax mógł myśleć w latach 70. Ani mający status kultowego (więc cza kupić!!!!!) GR. Jak chcą celować w niszę i butikowe podejście to wysoka cena jest dobrym początkiem. Drogie produkty często się sprzedają dlatego, że są drogie. Forma statusu.
Zamiast NIKON Podstaw cokolwiek poza H i L i też będzie taniej... a sporo z pozostałych to powoli ale powiększa sprzedaż a nie pomniejsza...

Jacek_Z  Dołączył: 25 Lis 2009
Retro może być bezlusterkowcem - Fujifilm, Nikon Zf.
AF bezlustra ma gigantyczną przewagę, to jest nie do zrobienia w lustrzankach (wtedy gdy one nie pracują w LV). Lutro zawęża rozmieszczenie punktów AF. I ma się ich góra kilkadziesiąt. W bezlustrach są setki punktów AF i w praktyce są na całej matrycy. Może analizować obraz, wykrywać obiekty nieporównanie lepiej niż lustrzanka. Nie ma problemu FF/BF. Bezlustro stosuje AF fazowy i kontrastu w zależności od potrzeb, że tak to określę. Precyzja śledzenia obiektu w ruchu olbrzymia, nawet na f/1.2. Prędkość też.

incosgnitos napisał/a:
Michu napisał/a:
Podsumujmy:
Bezlusterkowiec Pentaksa oznacza nowy bagnet, a więc wymiana szklarni.
Jestem głupi, pewnie dlatego nie łapię, dlaczego Pentax musi wymieniać szklarnię a inni nie musieli tego robić jak zrobili bezlustro... przejściówki nie potrafią zrobić?!?

Przejściówka bo krótszy rejestr. Tak się da. Ale z komunikatu wynika, że to co wymyślili to też lustrzanka. Lustro musi mieć miejsce by się podnosić, zresztą i tak jest pod ukosem. Czyli nadal musi być duży rejestr,
W głowę zachodzę co wymyślili.

darmuszka napisał/a:
Nie nie nie. Chłopy. Bez wymiany bagnetu. W bezlusterkowcach już zamiecione. Zostawiamy lustro, naciąg migawki i lustra. Mocowanie K zostaje. ....

Ricoch pisze o zmianie. To co piszesz to nadal to co jest. Zmienią tylko nazwę aparatów, będzie się zaczynał na inną literę alfabetu???

jersey  Dołączył: 03 Cze 2020
Jacek_Z napisał/a:
Ricoch pisze o zmianie. To co piszesz to nadal to co jest. Zmienią tylko nazwę aparatów, będzie się zaczynał na inną literę alfabetu???

Ale pisze też o pozostaniu w lustrach, jasno pisze o DSLR. Więc zmiana bagnetu miałaby sens tylko gdyby przechodzili z bagnetu K na jakiś nowy bagnety tylko pod APSC np.

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Jacek_Z napisał/a:

Jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy i faktycznie mogłoby zasługiwać na „entirely new concept”, to hybrydowy DSLR.

W normalnym trybie aparat działałby jak klasyczna lustrzanka: lustro jest opuszczone, patrzysz przez pryzmat i optyczny wizjer, a ostrość ustawiasz ręcznie. Brak śrubokręta i SAFOX.

Po przełączeniu trybu lustro podnosi się i zostaje u góry. Wtedy aparat działa praktycznie jak bezlusterkowiec: matryca cały czas widzi obraz, działa AF z matrycy, wykrywanie oka, tracking, focus peaking itd., a obraz trafia do EVF, podobnie jak to ma rozwiązał Fujifilm w X-Pro.

Czyli jeden korpus miałby dwa sposoby pracy: klasyczny optyczny DSLR i nowoczesny tryb elektroniczny.

Tylko wtedy lustro nie daje przewagi technicznej. Jest potrzebne wyłącznie po to, żeby zachować możliwość fotografowania przez prawdziwy wizjer optyczny. Trochę jak dalmierz w Leica M — nie jest najlepszym technicznie rozwiązaniem, ale jest częścią charakteru aparatu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Nic nie zrobią.
To komunikat dla udziałowców + pewnie mają trochę szkieł w bagnecie K na sprzedaż.

foto  Dołączył: 03 Maj 2013
opiszon napisał/a:
Nic nie zrobią.
To komunikat dla udziałowców + pewnie mają trochę szkieł w bagnecie K na sprzedaż.

Może być i tak, tym bardziej, że było dużo czasu żeby coś zrobić. Pożyjemy, zobaczymy, bo jednak Pentax jest nieprzewidywalny

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
To komunikat dla śpiochów - zahipnotyzowanych, najtajniejszych i najgroźniejszych agentów Pentalibanu :shock:

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
cynamonowy napisał/a:
Jacek_Z napisał/a:

Jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy i faktycznie mogłoby zasługiwać na „entirely new concept”, to hybrydowy DSLR.

W normalnym trybie aparat działałby jak klasyczna lustrzanka: lustro jest opuszczone, patrzysz przez pryzmat i optyczny wizjer, a ostrość ustawiasz ręcznie. Brak śrubokręta i SAFOX.

Po przełączeniu trybu lustro podnosi się i zostaje u góry. Wtedy aparat działa praktycznie jak bezlusterkowiec: matryca cały czas widzi obraz, działa AF z matrycy, wykrywanie oka, tracking, focus peaking itd., a obraz trafia do EVF, podobnie jak to ma rozwiązał Fujifilm w X-Pro.

Mam jeszcze bardziej szalony pomysł - odświeżenie koncepcji z Ricoh GXR, czyli wymienne moduły. Korpus aparatu z wyświetlaczem, przyciskami, pokrętłami i do tego dołączane moduły: z lustrem i bagnetem K, bez lustra z innym bagnetem, może jeszcze trzeci ze zintegrowanym obiektywem.

Tak wiem, to się nie wydarzy, ale pofantazjować można. A póki co cieszę się moim GXR-em, najlepszym aparatem w historii Ricoha ;-) .

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
incosgnitos napisał/a:
Tabelka, opcje, cyferki - tak to samochód kupowałem. Nawet pojechałem po niego 150km, żeby urwać 3 tysie z ceny. Ale aparat - to w moim przypadku insza inszość, z miejscem na niepraktyczność i odrobinę szaleństwa ;-)
ClicoFantastico napisał/a:
Tak wiem, to się nie wydarzy, ale pofantazjować można.
A kto by to zrobił, jak nie Ricoh? :-)

Wszystko spoko, tyle że czekać trzeba, informacje będą jak z kroplówki, a człowiek by chciał tak na kliknięcie paluszkiem... :-P

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006

Ryszard napisał/a:
Tabelka, opcje, cyferki - tak to samochód kupowałem. Nawet pojechałem po niego 150km, żeby urwać 3 tysie z ceny. Ale aparat - to w moim przypadku insza inszość, z miejscem na niepraktyczność i odrobinę szaleństwa
A gdzie tutaj tabelka? Zaczynałem od K-10, mam K-20, K-3, K-3 III, sporo szkieł, miejsce na niepraktyczność mi się skończyło ;) Jakbym miał teraz brać sprzęt, to mimo sentymentu i jakiejś specyficznej "miłości" do marki raczej bym Pentaxa nie kupił obecnie... dlaczego? To proste, za połowę ceny K-3 III czy nawet 1/3 tej ceny mam tonę bezluster konkurencji, u której wykorzystam nawet obecne szkła co posiadam (przejściówki kosztują grosze). Przy takiej przepaści cenowej plus zysku z tego co daje bezlustro to jednak pragmatyzm wygrywa.

Nawiązując do samochodów... Pentax to niestety nie Mazda co poszła pod prąd i rozwinęła 2-2.5 litrowego benzyniaka czy też zrobiła ponad 3 litrowego diesla, który bez debilnego AdBlue spełnia przyszłe normy jakie barany w unii podnoszą ;)... Paradoks... do diesla musiała władować system adBlue za 10-15 kPLN żeby móc sprzedawać w UE... no ale to zrobiła... A z ciekawostek, obecnie testują 'diesla' co to będzie praktycznie bio-olej pił lub zwykły olej lub też ropkę po staremu... Mazda raczej w obraniu drogi pod prąd wygrała i wyprzedziła konkurencję ...

Pentax niestety w swoich wyborach i drodze rozwoju nie wygrał i ma obecnie lata świetlne do konkurencji i raczej tą przestrzeń powiększa zamiast zmniejszać...

Skocz do: