Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
Markus napisał/a:Jak zwykle Pentax tyle napisał co nic nie napisał?
Zamiast zaprezentować gotowy produkt to jakieś mgliste zapowiedzi nie wiadomo czego?
incosgnitos napisał/a:A Nikon Z5 II za poniżej 6kPLN już jest w polskiej dystrybucji.
Można też za mniej niż 5k mieć jak się zapłaci 1129 EUR... na camerasdori.com
Pentax chce wyjechać z ceną pewnie koło 10kPLN...
Ricoch GR IV jest droższy od Nikona Z5 II na dzień dobry.
jak napisał Jacek_Z myślenie nie jest mocną stroną Pentax'a/Ricocha'
Takie badania mogą trwać wieki... w temacie zmienia się dużo w ciągu roku... może jakby mieli 'wizję' i coś wymyślili to by trafili w 10-ke? :) ale jak będą na badaniach się opierać, to zanim wyprodukują to już będzie za późno... xDjersey napisał/a:Markus napisał/a:Jak zwykle Pentax tyle napisał co nic nie napisał?
Zamiast zaprezentować gotowy produkt to jakieś mgliste zapowiedzi nie wiadomo czego?
Przecież piszą, że badają jak się teraz fotografuje i rozwijają produkty celujące w to co zbadają :D Całkiem niezły konkret - badamy, rozwijamy, ale nie produkujemy nie robimy i nie wiemy kiedy wyprodukujemy ale raczej nieprędko :D
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
Zamiast NIKON Podstaw cokolwiek poza H i L i też będzie taniej... a sporo z pozostałych to powoli ale powiększa sprzedaż a nie pomniejsza...jersey napisał/a:Pentax to nie Nikon robiący aparaty w ilości o jakiej Pentax mógł myśleć w latach 70. Ani mający status kultowego (więc cza kupić!!!!!) GR. Jak chcą celować w niszę i butikowe podejście to wysoka cena jest dobrym początkiem. Drogie produkty często się sprzedają dlatego, że są drogie. Forma statusu.
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3
incosgnitos napisał/a:Jestem głupi, pewnie dlatego nie łapię, dlaczego Pentax musi wymieniać szklarnię a inni nie musieli tego robić jak zrobili bezlustro... przejściówki nie potrafią zrobić?!?Michu napisał/a:Podsumujmy:
Bezlusterkowiec Pentaksa oznacza nowy bagnet, a więc wymiana szklarni.
darmuszka napisał/a:Nie nie nie. Chłopy. Bez wymiany bagnetu. W bezlusterkowcach już zamiecione. Zostawiamy lustro, naciąg migawki i lustra. Mocowanie K zostaje. ....
Pentax ME i P30, Nikon Z7 II, Canon, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex i to nie wszystko ...
Jacek_Z napisał/a:Ricoch pisze o zmianie. To co piszesz to nadal to co jest. Zmienią tylko nazwę aparatów, będzie się zaczynał na inną literę alfabetu???
Jacek_Z napisał/a:W głowę zachodzę co wymyślili.
Pozdrawiam
Marcin
~~~~~~~~~
PENTAX MX
PENTAX 17
RICOH GRIV
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
opiszon napisał/a:Nic nie zrobią.
To komunikat dla udziałowców + pewnie mają trochę szkieł w bagnecie K na sprzedaż.
MF , FF , APS-C
K20D | 17 | ME-Super
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
cynamonowy napisał/a:Jacek_Z napisał/a:W głowę zachodzę co wymyślili.
Jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy i faktycznie mogłoby zasługiwać na „entirely new concept”, to hybrydowy DSLR.
W normalnym trybie aparat działałby jak klasyczna lustrzanka: lustro jest opuszczone, patrzysz przez pryzmat i optyczny wizjer, a ostrość ustawiasz ręcznie. Brak śrubokręta i SAFOX.
Po przełączeniu trybu lustro podnosi się i zostaje u góry. Wtedy aparat działa praktycznie jak bezlusterkowiec: matryca cały czas widzi obraz, działa AF z matrycy, wykrywanie oka, tracking, focus peaking itd., a obraz trafia do EVF, podobnie jak to ma rozwiązał Fujifilm w X-Pro.
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"
Tabelka, opcje, cyferki - tak to samochód kupowałem. Nawet pojechałem po niego 150km, żeby urwać 3 tysie z ceny. Ale aparat - to w moim przypadku insza inszość, z miejscem na niepraktyczność i odrobinę szaleństwaincosgnitos napisał/a:A Nikon Z5 II za poniżej 6kPLN już jest w polskiej dystrybucji.
Można też za mniej niż 5k mieć jak się zapłaci 1129 EUR... na camerasdori.com
Pentax chce wyjechać z ceną pewnie koło 10kPLN...
Ricoch GR IV jest droższy od Nikona Z5 II na dzień dobry.
A kto by to zrobił, jak nie Ricoh?ClicoFantastico napisał/a:Tak wiem, to się nie wydarzy, ale pofantazjować można.
K20D | 17 | ME-Super
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
K-1, SMC FA*24/2, SMC FA*300/4.5, T 28-75/2.8: 645N+FA 45-85/4.5+ A 35/3.5, seria tradycyjnych korpusów bagnetu "K" i nawet jakieś Nikony oraz osprzęt do wszystkiego i niczego.
A gdzie tutaj tabelka? Zaczynałem od K-10, mam K-20, K-3, K-3 III, sporo szkieł, miejsce na niepraktyczność mi się skończyło ;) Jakbym miał teraz brać sprzęt, to mimo sentymentu i jakiejś specyficznej "miłości" do marki raczej bym Pentaxa nie kupił obecnie... dlaczego? To proste, za połowę ceny K-3 III czy nawet 1/3 tej ceny mam tonę bezluster konkurencji, u której wykorzystam nawet obecne szkła co posiadam (przejściówki kosztują grosze). Przy takiej przepaści cenowej plus zysku z tego co daje bezlustro to jednak pragmatyzm wygrywa.Ryszard napisał/a:Tabelka, opcje, cyferki - tak to samochód kupowałem. Nawet pojechałem po niego 150km, żeby urwać 3 tysie z ceny. Ale aparat - to w moim przypadku insza inszość, z miejscem na niepraktyczność i odrobinę szaleństwa
Flickr
K*3, FA*5, DFA*2, DA*3