Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Sigma 300mm. Ale o co chodzi?
Witam Szanownych Grupowiczów :)
Od jakiegoś czasu rozglądam się za czymś w miarę przyzwoitym w okolicach 300mm. Ceny, po których chadzają SMC 300mm f/4 są dla mnie trudne do zaakceptowania i stąd pomysł, by poszukać alternatywy.
Potencjalna ofiara moich poszukiwać pojawiła się na allegro: Sigma APO 300mm. Przy czym nie bardzo wiem jak na codzienne użytkowanie będzie przekładał się opisany defekt: "jest wyłamany ząbek zmieniający przysłonę przez aparat"...
Jakiś pomysł o co może chodzić?
No i może ktoś wie nieco więcej czy warto inwestować w taki słoik?
Za wszelkie info będę niezmiernie zobowiązany :-B

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
moze przycisk ktorym sie ustawia obiektyw w pozycje A, a wiec umozliwiajaca obsluge przyslony z poziomu aparatu

ewentualnie urwany popychacz przyslony, a to juz powazny problem

Dzięki za info :)
Wytężam wzrok i pozycji A na pierścieniu dostrzec nie mogę... No ale mogę się mylić...

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
ewentualnie urwany popychacz przyslony, a to juz powazny problem

Zależy.

Tymeq, jeśli nie ma popychacza, to znaczy, że będziesz pracował zawsze na roboczej - w cyfrówce to czasem wręcz zaleta. Polega to na tym, że nie musisz wciskać AE-L, żeby pomierzyć czas, ceną jest przyciemnienie obrazu w wizjerze po zmianie przysłony. Da się z tym żyć, jedziesz na Av i jest ok. Tak jak z obiektywami m42, które z powodzeniem używa mnóstwo osób.

Tak więc, jeśli cena będzie atrakcyjna, to chyba warto, choć niestety o jakości samego szkła nic nie mogę powiedzieć.

Ja kiedyś kupiłem SMC M50/1.4 z uciętym popychaczem - i dorobiłem sobie sam, bo podpiąłem w końcu do MeSupera. W cyfrówce używałem z uciętym. Niestety nie wiem, do czego Ty chcesz podpiąć.

I stała się jasność :mrgreen: Wielkie dzięki bEEf.
Szkła podpinam do GX-10, P30t i Zenit TTL jak mnie najdzie ;-)
Myślę, że od biedy da się patrzyć na świat przy światełku f/4.5, więc może faktycznie nie jest to dyskwalifikująca wada ;-) Ale się jeszcze z tym prześpię :-P
Pojęcia nie mam jak optycznie przedstawia się ów sprzęt, więc chętnie wspomogę się opinią tych szczęśliwców, którzy mieli okazję zmierzyć się z czymś takim :-)

Skocz do: