kusol  Dołączył: 06 Lis 2007
  Szkło do kasetki
Cześć,

jako nowy forumowicz chcialbym wszyskich gorąco powitac :-B A teraz do sedna sprawy:

przywiozłem ostatnio zza oceanu korpus kasetki. Niestety bez szkła. Poczatkowo mialem zamiar sprzedac, ale kiedy pozyczylem obiektyw od znajomego i zobaczylem, jak fajne foty robi - zmienilem zdanie :-) Canon S1 IS odchodzi wreszcie na zasluzona emeryture :mrgreen:

Zaczalem wiec poszukiwania szkla i chcialbym prosic Was o radę. Podstawowe założenia to:
- szklo bedzie uzywane od zastosowan ogolnych, glownie na wyjazdach do fotek ludzi i fajnych miejsc
- koszt w granicach 200 - 300 zl
- fajnie by bylo, gdyby mialo AF, bo bedzie to na jakiś czas jedyny moj obiektyw (student biedny jest :-) )

Szukałem troche na allegro i wyszlo mi, ze tak naprawde stać mnie tylko na uzywane szkło kitowe. Czy istnieje dla niego alternatywa w podobnym przedziale cenowym? Moze moglbym poszukac czegoś na gieldach fotograficznych w Warszawie lub w podobnych miejscach? Radzcie, bo wyjazd sie zbliza i chcialbym sobie troche pofocic :-P

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Witaj.
kusol napisał/a:
tak naprawde stać mnie tylko na uzywane szkło kitowe
I bardzo dobrze, jeśli zaczynasz i chcesz mieć szkło do wielu zastosowań, to kit jest bardzo dobry.

Oczywiście, możesz kupić jakiegoś manuala w tej cienie, ale:
1) jeśli ma to być zoom, to po co? Kit lepszy
2) jeśli ma to być jasna stałka musisz określić jaka ogniskowa Cię interesuje, bo nikt nie trafi w ciemno, co Ci pasować będzie najbardziej.

EDIT:
Chłopaki ostatnio dyskutują temat: Pentax 18-55, 50-200 czy warte wymiany na 18-250 ? możesz poczytać, ot tak, z ciekawości, bo cenowo przekracza podaną tu kwotę.

aramis  Dołączył: 25 Maj 2007
Re: Szkło do kasetki
kusol napisał/a:

Czy istnieje dla niego alternatywa w podobnym przedziale cenowym? Moze moglbym poszukac czegoś na gieldach fotograficznych w Warszawie lub w podobnych miejscach?

Jeśli chcesz zooma z AF to nie istnieje. Bierz kitowe i się nie zastanawiaj bo to za te pieniądze podobno bardzo dobre szkło :-) , obejrzyj sobie zdjęcia nim robione na przykład w galerii pentaxa . Bo dalej to jest sigma 17-70 ale to już powyżej 1000 pln.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
aramis napisał/a:
Bo dalej to jest sigma 17-70 ale to już powyżej 1000 pln.
kusol napisał/a:
- koszt w granicach 200 - 300 zl

[ Dodano: 2007-11-07, 12:41 ]
Czasami można jeszcze upolować FA 28-105 w tej cenie (300-350)

Ale 28-105 to trochę wąsko do cyfry jak na jedyny obiektyw prawda? Zwłaszcza do fotek "ludzi i fajnych miejsc" czyli jednak widoczki i imprezy też. Dlatego z rozpędu szukałem dla kusola czegoś w przedziale ogniskowych takich jak kit mniej więcej - stąd mój tekst, że następna dopiero sigma.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Kusol, gdybyś był zainteresowany zakupem używanego kita, to być może będę mógł Ci pomóc :-) . Posłałem PW.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
aramis napisał/a:
Ale 28-105 to trochę wąsko do cyfry jak na jedyny obiektyw prawda?
Nie prawda, zależy, co kto lubi, u mnie np. jest przypięty na stałe i zarówno "ludzi, jak i fajne miejsca" można fotografować. Natomiast kit ... sobie leży.

halmac1  Dołączył: 01 Kwi 2007
Dla doceniania wyższości stałki nad zoomem jak go już będziesz posiadał :-D z punktu widzenia studenta myślę że helios będzie kolejnym dobrym rozwiązaniem :mrgreen:

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
Kit dostaniesz za naprawdę niewielkie pieniążki. Mam niedługo K10 i dużo eksperymentuję.
Zabrałem bratu C400d z kitem i Sigma 18-200OS. Porównywalem z czym mogłem. To samo ujecie , powiększenie , porównanie. Kit Pentaxa wypada lepiej niż dobrze i pod światło nie dostaje furii.
Tylko nie piszcie że tych obiektywów nie można porównywać! Bo się zgodzam, porównywałem co miałem. Przy tej samej ogniskowej porównywałem fotki i tyle.

piotr_luk napisał/a:
Nie prawda, zależy, co kto lubi, u mnie np. jest przypięty na stałe

W takim razie pozostańmy przy tym, że to moje własne, prywatne odczucie. Mam w swoim kompakcie 38 na szerokim końcu i klnę go w żywy kamień przy każdej okazji ;-) .

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
fanmario napisał/a:
porównywałem co miałem
To sie nazywa podejście nieortodoksyjne ;-) Mam tak samo - moje porównania są względne, subiektywne, nieobiektywne, wybiórcze, nieprawidłowe, bez metodologii i co tam tylko jeszcze złego można o nich powiedzieć - ale pozwalają uznać obiektyw X za lepszy, niż obiektyw Y. A najważniejsze, że oba mam na półce 8-)

fanmario  Dołączył: 22 Paź 2007
zorzyk napisał/a:
fanmario napisał/a:
porównywałem co miałem
To sie nazywa podejście nieortodoksyjne ;-) ... ale pozwalają uznać obiektyw X za lepszy, niż obiektyw Y...

Dzięki zorzyk bo ja naprawdę uważam ,że cyka się najlepiej tym co się rozumie i czuje.
Mnie trochę przeraża ta mnogość funkcji w sprzęcie ale kilka lat temu potrzebowałem znacznie więcej sprzętu niż dziś. Zawsze czegoś brakowało. Teraz byle lustrzanka daje znacznie więcej możliwości i edycję po powrocie do domu.
Najważniejsze jest to kto stoi za sprzętem a nie co się ma.
Co prawda, jak się ma to pomaga.
Staram się fotografować w RAW i tylko dlatego aby pomyśleć przed a po i nie trzymać kilku tysięcy niepotrzebnych fotek, do których moja rodzina i żona czują sentyment a ja nie.
Polubiłem te moje kity jak kiedyś małego minoxa który towarzyszył mi wszędzie.

Każdy sprzęt potrzebuje czasu i zrozumienia, trzeba się wzajemnie zrozumieć i polubić.

Z czystym sumieniem mogę polecić dwa kity ( bez dołu krótkiego i góry długiego).
Jeszcze ćwiczę i wkrótce jak poprawię parę plenerków (problemy z obsługą oprogramowania, ale walczę i ćwiczę), to chętnie się podzielę i poddam Waszej miażdżącej krytyce :).

yourNIGHTMARE  Dołączył: 12 Maj 2007
Witaj
Kup kitowy obiektyw i bedziesz bardzo zadowolony (na jakis czas). Za te 300zl mozesz kupic juz nowe szklo na gwarancji, a to jest bardzo wazna sprawa.

Pozdrawiam

kusol  Dołączył: 06 Lis 2007
Super,

dzięki za odpowiedzi - teraz juz wiem, na co mam polować:) Chcialbym jeszcze Was zapytać, gdzie polujecie? Fajnie jest czasem pomacać sobie szklo przed kupnem. Istnieją jakieś giełdy sprzetu foto w Warszawie albo inne miejsca, gdzie po okazyjnych cenach mozna dostac manuala?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Niedzielne giełdy w Stodole.

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
kusol napisał/a:
Super,
...gdzie polujecie? Fajnie jest czasem pomacać sobie szklo przed kupnem. Istnieją jakieś giełdy sprzetu foto w Warszawie albo inne miejsca, gdzie po okazyjnych cenach mozna dostac manuala?

Pomacać można na giełdzie foto w Stodole
http://www.stodola.pw.edu.pl/foto/index.html

Fajnie połazić i powdychać charakterystyczny zapach giełdy - ale już od jakiegoś czasu zaprzestałem - na okazyjne ceny na szkło Pentaxowe raczej nie trafiłem.

A polować - na Allegro lub tutejszej rubryce "Giełda"

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
GrzegorzQ napisał/a:
na okazyjne ceny na szkło Pentaxowe raczej nie trafiłem

To dlatego, że nie chodzisz.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat

MEF nr1 - slajd , MEF nr2 - B&W , MEF nr3 - kolor C41 , MEF nr4 - w drodze

Zdano, może AF 35-70/2.8 taż masz cztery i jeden byś odstąpił?

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
Zdano napisał/a:
GrzegorzQ napisał/a:
na okazyjne ceny na szkło Pentaxowe raczej nie trafiłem

To dlatego, że nie chodzisz.

Raczej odwrotnie. Przestałem chodzić bo jak chodziłem to nie trafiłem.

Ale skoro mówisz że się zmieniło to może pochodzę :idea:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
GrzegorzQ napisał/a:
Ale skoro mówisz że się zmieniło to może pochodzę :idea:
Nie wiem, czy się zmieniło. Na pewno nie jest i nie będzie jak dawniej. Ale o dziwo, góra była otwarta. Tylko trzeba szukać okazji. Jeśli kupisz bez problemu, to znaczy, że to nie była okazja :-P .

Skocz do: