HolisOne  Dołączył: 31 Maj 2007
zenza napisał/a:
Cytat

Kurcze jak prawie rok temu pisałam, to nie odpowiedziało mi tyle osób co dziś :-) dzięki wszystkim za pomoc i konkrety!

Wtedy też miałaś ten sam avatar??? :):):)

A co ma do tego avatar ;-)
zszywka też czuje się usatysfakcjonowany odpowiedziami a avatar ma hm.. mniej zauważalny :)

A tak na serio to m.in. za to cenię to forum że doświadczeni koledzy odpowiadają chętnie i z sensem na każde sensownie zadane pytanie. A za mniej sensowne pytania też nikt nie będzie za bardzo zjechany- najwyżej kulturalna odpowiedź - D40x

zszywka  Dołączył: 28 Wrz 2007
D40x?
Ja tam jestem zadowolony z mojego Pentaxa :)
A, no i chyba kupie ta 50-tke 1.7 - zobaczymy najwyzej miesiac pozniej wystawie na aukcji :)

ina  Dołączyła: 29 Mar 2007
zszywka, kup, kup! Nie będziesz żałować. Ostatnio "przypadkiem" zostaliśmy tylko z smc 50mm 1.7 na ślubie... Było ciężko (zwłaszcza, gdy się dużo działo w krótkim czasie ;)), ale jakoś się udało. Może dzięki temu, że nam słońce ładnie kościół doświetliło, a i oświetlenie sali weselnej było dość przyzwoite. Zdjęcia wyszły bardzo ładnie zarysowane, miękie, ciepłe, z ładnym rozmyciem tła. Polecam.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
ina napisał/a:
zszywka, kup, kup! Nie będziesz żałować. Ostatnio "przypadkiem" zostaliśmy tylko z smc 50mm 1.7 na ślubie... Było ciężko (zwłaszcza, gdy się dużo działo w krótkim czasie ;)), ale jakoś się udało. Może dzięki temu, że nam słońce ładnie kościół doświetliło, a i oświetlenie sali weselnej było dość przyzwoite. Zdjęcia wyszły bardzo ładnie zarysowane, miękie, ciepłe, z ładnym rozmyciem tła. Polecam.

To musiał być dość duży kościół... Ostatnio miałem ślub w takim kościele, że 16mm było za wąsko :-?
Oczywiście warto mieć takie szkło, ale ja zalecałbym co najmniej z automatyką przysłony.

Pozdrówka
Marucha

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
marucha napisał/a:
ale ja zalecałbym co najmniej z automatyką przysłony.

Dlaczego?

lipalipski napisał/a:
Dlaczego?

Odpowiedź już chyba wcześniej padła - szybsza i wygodniejsza praca oraz pttl.

Pozdrawiam
Marucha

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Szybciej? Jeden guzik wcisnąć, aby wybrać odpowiedni czas do ustawionej przysłony? W dodatku bez odrywania wzroku od wizjera? Bez przesady.

Współpraca z lampą to inna bajka. Ale też da się żyć.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Szybciej? Jeden guzik wcisnąć, aby wybrać odpowiedni czas do ustawionej przysłony?

Jedna mniej rzecz do wykonania = wiecej uwagi poswieconej zdjeciu albo wieksza szansa na "ten" moment.

Dlatego mimo ze genialnie robilo mi sie MXem+28/2, przesiadlem sie na szybki AF + Av.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
marucha napisał/a:
ale ja zalecałbym co najmniej z automatyką przysłony.

Dlaczego?

Bo lampa pracuje w pttl-u i można pracować w priorytecie przesłony, mając pomiar przy otwartej przesłonie.

lipalipski napisał/a:
Szybciej? Jeden guzik wcisnąć, aby wybrać odpowiedni czas do ustawionej przysłony? W dodatku bez odrywania wzroku od wizjera? Bez przesady.

Ten guzik to jedna sprawa (tak na marginesie - odpada też czas przymknięcia przysłony do piomiaru), a szybka zmiana przysłony bez odrywania oka od wizjera za pomocą kółka nastaw to druga.

Pozdrówka
Marucha

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
marucha napisał/a:
lipalipski napisał/a:
Dlaczego?

Odpowiedź już chyba wcześniej padła - szybsza i wygodniejsza praca oraz pttl.

Pozdrawiam
Marucha

pTTL to jest tylko w MZ-6, straiście i cyfrakach (o ile się nie mylę) więc bez przesady :-P
A co do szybkości i wygody to mam wątpliwości pewne... No, ale ja to z ME na ramieniu chadzam, a kasetka gdzieś na dnie szuflady zalega ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
matb napisał/a:
pTTL to jest tylko w MZ-6, straiście i cyfrakach

w MZ-S jeszcze ;)

Skocz do: