piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
M_O_R_I napisał/a:
Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ma Metza 48 AF-1
szczerze wątpię, czy ktoś go już ma, bo jest to bardzi nowy model

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Acha...
Nie wiem za bardzo gdzie jest dostępna, bo dostałem odpowiedź ze sklepu FOTO NET że w połowie miesiąca planują dostawę co nie jest jednak pewne :/ Cena 799 zł słuszna i osiągalna dla mnie..

Nigdzie nie widzę tylko czy ma P-TTL, bo opisy do canona i Nikona przeważnie powrzucali w opisach :/

M_O_R_I napisał/a:
czy ma P-TTL,
ma, a dostępna jest w fotorimex, wyślij na pw zapytanie do czesia o cenę, bo dla klubowiczów mają zniżki

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Jeszcze trafię do fotorimexa... Niech tylko będą fundusze.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
gdzieś wyczytałem, że HSS jest ale tylko do 1/180.

wkt, HSS to synchronizacja z krótkimi czasami, krótszymi niż 1/180

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
M_O_R_I napisał/a:
Słyszałem że nie jest wykonana za specjalnie.

sigma ef 500st moze nie ma lcd, ale nie wiem co sie czepiac w wykonaniu tej lampy (w odroznieniu od flagowego pentaxa nie trzeba jaj pukac by zaskoczyl af ani kombinowac z dyfuzorem o ktoryms ktos pisal ze odpada), matowy czarny plastik, nic nie trzeszczy, przelaczniki nie lataja, klapka od 'bakterii' trzyma ok,pysk nie opada samoczynnie. wiec jak dla mnie moze byc
ps. a bedac esteta - jakis tam moj starszy sunpak jest ladniej zrobiony:), to musze przyznac
Cytat
Czy Sigma EF 500 St ma LCD ??

nie ma, ma tylko przelacznik trybu pracy, wlacznik testu, wskaznik zooma w postaci ledowej i z przodu rf
wkt napisał/a:
gdzieś wyczytałem, że HSS jest ale tylko do 1/180.

taki hss to nie hss tylko standardowe synchro;]
pozdrawiam
kp

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
nie udało mi się tamtego znaleść ale chodziło o to, że ktoś miał problem z HSS w egzemplarzu przedprodukcyjnym ze starszym firmware.
Niejasno się wyraziłem. HSS to bardzo ciekawa funkcja, pozwala np. pstryknąć fotkę z czasem 1/1000 sek.

Juz do czesia wysłałem o Sigmę 70-300mm zapytanie... na razie cisza...

Ten Metz ma jeden palnik podobno a jak z Sigmą EF 500 ST ??
Pod względem parametrów który wygrywa Sigma 500-tka czy Metz 48 ??

M_O_R_I, są jeszcze takie użyteczne strony jak:
http://www.sigma-foto.pl
www.metz.de
tam się dowiesz wszystkiego, porównasz zdjęcia i parametry

Dzieki za linki Piotrze.

W przyszłosci chcialbym w studio uzywac lampy ktora kupie, ale chyba w tym przedziale cenowym nie mam co liczyć na lampę z własną automatyką i jakims trybem wyzwalania innych lamp studyjnych, albo sie mylę... :lol: :roll: :-/

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
zastanawiam się dlaczego jeszcze nie pojawił się podwieszony temat o lampach, które klubowicze używają z pentaxami - coś takiego jest np. o obiektywach, przejściówkach. Całkiem fajna sprawa. Można by zrzucić wiele info i uniknąć powtórzeń. Tylko ktoś bardziej doświadczony powinien określić punkty opisu. Ja bardzo chciałbym alby w jednym temacie było jak poszczególne lampy współpracują z manualnymi szkłami "z" i "bez" styków.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
samber napisał/a:
zastanawiam się dlaczego jeszcze nie pojawił się podwieszony temat o lampach, które klubowicze używają z pentaxami - coś takiego jest np. o obiektywach, przejściówkach. Całkiem fajna sprawa. Można by zrzucić wiele info i uniknąć powtórzeń. Tylko ktoś bardziej doświadczony powinien określić punkty opisu. Ja bardzo chciałbym alby w jednym temacie było jak poszczególne lampy współpracują z manualnymi szkłami "z" i "bez" styków.

Popieram z calego serca. Wg mnie powinien byc podpiety watek wyjasniajacy tematyke lamp do pentaxa (co to jest automatyka, co to p-ttl i czym sie rozni od ttl) i z opisem poszczegolnych lamp.
Fajnie byloby tez gdyby ludzie porobili takie mini recki roznych lamp...

Ja jestem zielony w tym temacie, a chcialbym sobie kupic lampke i nie wiem do konca jaka. Przkopywalem sie przez rozne watki, moja wiedza jest wieksza, ale nadal pozostaje wiele niejasnosci. A tak to byloby ladnie, na wierzchu, w jednym miejscu.

Skocz do: