gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
jakos w ciemnych kolorach widze to studio i sample dla "mediów"

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
gator napisał/a:
jakos w ciemnych kolorach widze to studio i sample dla "mediów"

paczemu?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dan
spokojnie, to było do fafniaka skierowane a nie do ciebie..

a napisałem to, bo to był mój osobisty wyraz co myślę o zestawie lamp za 25tysięcy jeśli pyta się o *jakie szkło do studia i jakie lampy bo mam25 tysięcy i będe robił tylko dla mediów* :)

gator,-> prawda

guerilla napisał/a:
Dan
spokojnie, to było do fafniaka skierowane a nie do ciebie..

Spoko, szkoda tylko ze nie odpowiadasz na niewygodne pytania :-P

A konkluzja jest taka, i Twoje rady tez sie w nia wpisuja - jesli ktos jest z a j e b i s t y (gupi bot :evil: ), to poradzi sobie z prowizorka, a lepszy sprzet pozwoli mu na to, ze nie bedzie musial o nim zbytnio myslec.

Ostatnio bolesnie przekonalem sie, ze praca ze swiatlem blyskowym jest bardzo trudna... Nie mozna myslec o tym, ze sprzet za X kasy zalatwi sprawe. Oczywiscie sa tacy, ktorzy po dwoch dniach beda z niego robic swietny uzytek. Ale sa tez tacy, ktorzy do konca zycia beda trzaskac gnioty jakich pelno na roznego rodzaju forach w watkach o oswietleniu studyjnym.

Na forum Nikona jest koles, ktory ma Bowensy, swoje portfolio a w nim znanych klientow. Niewatpliwie ma z tego ladny pieniadz. Ale same zdjecia sa bardzo slabe w porownaniu do tego co sie robi na zachodzie...

ja chwilowo sobie będe radził bez światlo miarki, bo za droga jeszcze dla mnie.

kupiłem K10D i będe sobie eksperymentalnie to ustawiał. pstryk, oko na histogram ,korekcja,pstryk, tak ze 3 razy i jest idealnie. a wtedy kabel do średniego i jazda:))

jak to na tej stronce strobist ktoś napisał . *do u know how much cool lghting equipment u can have for a flash meter price?* (wolne tłumaczenie bo nie pamiętam.. )

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
guerilla napisał/a:
to był mój osobisty wyraz co myślę o zestawie lamp za 25tysięcy

Wy chyba czytać nie umiecie... nie na lampy, a na studio ogółem tyle mogę przeznaczyć.

dan napisał/a:
Oczywiscie sa tacy, ktorzy po dwoch dniach beda z niego robic swietny uzytek. Ale sa tez tacy, ktorzy do konca zycia beda trzaskac gnioty jakich pelno na roznego rodzaju forach w watkach o oswietleniu studyjnym.

Zgadzam sie i podpisuję obiema "ręcami" pod tym stwierdzeniem :mrgreen: :mrgreen:
Wszystko zależy od możliwości i umiejętności danego osobnika... 30% to sprzęt.

guerilla napisał/a:
kupiłem K10D i będe sobie eksperymentalnie to ustawiał. pstryk, oko na histogram ,korekcja,pstryk, tak ze 3 razy i jest idealnie. a wtedy kabel do średniego i jazda:))

No tak, do ustawienia mozna dojsc eksperymentalnie, im wiecej sie kombinuje, tym pozniej szybciej dobiera sie wlasciwe ustawienie. Mi wiecej problemu sprawia odpowiednie sterowanie swiatlem, poprzez odbijanie, tlumienie, skupianie!, rozpraszanie - czyli ogolnie modelowanie swiatla. Chcialbym miec do tego pokoj co najmniej 4x5m i caly czarny, zeby dokladnie widziec wszelkie modyfikacje oswietlenia.

Nic dziwnego, ze wielu znanych fotografow zaczynalo od malarstwa :roll: Naszczescie z tym jest podobnie jak z kazda inna dziedzina - nie trzeba byc najlepszym, zeby miec mega przyjemnosc (ja tak mam np. z nartami i z wedkarstwem ;-) )

dan napisał/a:
nie trzeba byc najlepszym, zeby miec mega przyjemnosc (ja tak mam np. z nartami i z wedkarstwem ;-) )

to prawda!
chociaż wolę deskę
a wędkarzy uważam za morderców (jeśli nie wrzucają spowrotem rybek których nie zjadają i używają haczyków które przebijają im podniebienia czy co tam ryby mają :P )

[ Dodano: 2007-11-15, 22:04 ]
M_O_R_I napisał/a:
guerilla napisał/a:
to był mój osobisty wyraz co myślę o zestawie lamp za 25tysięcy

Wy chyba czytać nie umiecie... nie na lampy, a na studio ogółem tyle mogę przeznaczyć.

gdzieś po sieci krąży pdf niejakiego Freemana , sciagnij to, jest pokaźnych rozmiarów roździal o projektowaniu studia i w ogóle o lampach, ale zagadnieniu samemu logistycznie jest poświęcone bardzo dużo

[ Dodano: 2007-11-15, 22:06 ]
dan napisał/a:
Chcialbym miec do tego pokoj co najmniej 4x5m i caly czarny, zeby dokladnie widziec wszelkie modyfikacje oswietlenia.

uf, nieruchomości na maksa poszły w górę,jeszcze kilka lt temu moja znajoma wynajmowała mniej więcej 50m kwadratowych przemyslowych za jakieś 300 pln śmieszne.. wysoki sufit i tak dalej. ale jak się zrobił boom to jej wypowiedzieli umowe i cena skoczyła 2 czy więcej raza w górę..

guerilla napisał/a:
gdzieś po sieci krąży pdf niejakiego Freemana , sciagnij to

Dzieki własnie sciagam.

Cytat
ftp.isonet.pl
login: ftp_freeman
password: freeman

Czy ktoś pamięta/ma zapisany i mógłby udostępnić pdf z kombinacją ustawienia lamp w studiu do portretu.
Jeśli sie nie mylę było to ukazane na bazie jakichś zdjęć lub szkiców.

Bardzo sie przyda w szukaniu nowych koncepcji na oświetlenie przy portretowaniu moich znajomych.

guerilla napisał/a:
a wędkarzy uważam za morderców (jeśli nie wrzucają spowrotem rybek których nie zjadają i używają haczyków które przebijają im podniebienia czy co tam ryby mają :P )

Wedkarze to niekoniecznie mordercy, raczej mecza ryby dla wlasnej staysfakcji. Trzeba jednak brac pod uwage, ze ryby maja bardzo slabo rozwiniety osrodek bolu. Na pewno nie odczuwaja go tak samo jak czlowiek.

guerilla napisał/a:
gdzieś po sieci krąży pdf niejakiego Freemana , sciagnij to, jest pokaźnych rozmiarów roździal o projektowaniu studia i w ogóle o lampach, ale zagadnieniu samemu logistycznie jest poświęcone bardzo dużo

Mam to. Kawal wiedzy. Szkoda, ze ksiazka nie do dostania :-/

M_O_R_I napisał/a:
Czy ktoś pamięta/ma zapisany i mógłby udostępnić pdf z kombinacją ustawienia lamp w studiu do portretu.

Hmm... takie gotowce to wbrew pozora sa malo przydatne.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
M_O_R_I napisał/a:

Bardzo sie przyda w szukaniu nowych koncepcji na oświetlenie przy portretowaniu moich znajomych.
- jaja se robisz ? :shock:

Cytat
Hmm... takie gotowce to wbrew pozora sa malo przydatne.

Chciałem sobie to przejrzeć... wiem że na Cyberfoto ktoś podawał to ale już nieaktualne linki były. Wbrew pozorom nawet sam Adajko to chwalił jako dla nowicjuszy w portretowaniu. Nie widzialem wiec nie wiem... stąd prośba.

[ Dodano: 2007-11-15, 22:52 ]
Fafniak, nie zamierzam sie na tym wzorować i sztywno tylko te ustawienia stosować, absolutnie.... na mózg nie upadłem. Do ustawień światła będę dochodził sam... Chciałem tylko zobaczyć efekty opisane u innych źródeł. Wiadomo człowiek uczy się i sam analizuje co jest pomocne dla niego a co nie....

M_O_R_I, no to Freeman daje pare przykladow... Przede wszystkim pokazuje kierunki, daje wskazowki, pobudza myslenie i wyobraznie.

dan napisał/a:
pokazuje kierunki, daje wskazowki, pobudza myslenie i wyobraznie.

O to to to... prawie jak RedBull :lol:
Swoją drogą mozliwe że to co widziałem na screenie gdzieś na CF to był wycinek z tej książki... (jedyne co pamiętam to wielka fascynacja tym linkiem i pochlebne komentarze że to bardzo przydatne może być i pobudzić nawet studyjnych rutyniarzy do wymyślania nowych ustawień i rozmieszczenia lamp)
Właśnie ściągnęło mi sie to 300MB i powoli będę się brał za lekturę 8-)

Jeśli chodzi o rozwiązania w plenerze znalazłem kilka ciekawych sugestii na - http://www.cyberfoto.pl/s...k-najtaniej.htm

mori,
to o czym myśłisz, gdzieś to mam jak znajdę to ci udostępnie.

ale ma ta publikacja duży problem-> MEGA SŁABE zdjęcia są tak opisane. taki CKM na miarę wczesnych lat 90 siątych z aspiracjami do sztuki. lepiej trzymać się od tego z daleka,
inspiracja z tego żadna, naprawdę.

bierzesz cyfrę i cierpliwą koleżankę. zmieniasz ustawienia i pstrykasz, pstrykasz i jeszcze raz , oczywiście bez pomysłu się nie obejdzie, ale możesz po prostu eksperymentować, trochę wyobraźni o tym jak pada światło jak się gdzie i od czego odbije i gotowe.

podawałem ci już linke -> strobist.com, z boku linka on assigment, masz różne foty i dokładnie opisane co i jak. na dobry start to aż nadto w sumie, zwłaszcza że będziesz miał lepszy sprzęt w sumie
tylko zadbaj o dobrą powierzchnię studia:)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
M_O_R_I, mam nadzieję, że nie będzie to uznane za wielki nietakt, ale chciałem się spytać, czy można gdzieś obejrzeć Twoje prace? Jakieś portfolio? Tak z czystej ciekawości.

Arti właśnie opracowuje swoje nowe Portfolio w połączeniu ze stroną firmową we Flash.
Jak będzie ukończone na pewno w mojej stopce zagości adres.

Do tej pory robiłem tylko plener i krajobrazy...

M_O_R_I napisał/a:
Arti właśnie opracowuje swoje nowe Portfolio w połączeniu ze stroną firmową we Flash.

O masz ci los.... kolejny fleszowiec :-P

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
dan napisał/a:
O masz ci los.... kolejny fleszowiec

zaczynam się obawiać, że to najmniejszy problem w tym wszystkim ;-) ...

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Arti: zawsze suma-sumarum moze przybyć trochę sprzętu w dziale giełda, a 25000 to duza kwota.

M_O_R_I: jakimi szkłami do tej pory robiłeś zdjęcia (stałki) ? moze lepiej najpierw poćwiczyc jakies portrety czy macro, a pozniej wydawac 25000 na studio ? rozumiem, że jestes pewnien swoich umiejętności, robiłeś zdjęcia w studiu (zupełnie co innego niz plener) i nie boisz sie tej inwestycji.

Skocz do: