mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
gator napisał/a:
czy to taka lipa

Raczej jak dąb (wersja EX właśnie) bo w ręku czuje się, że to solidna konstrukcja i bardzo zwarta ;-)
klimecki słusznie zwraca uwagę na sprawę kontrastu w niektórych 135mm. Jakości nie kwestionuję w Sigmie, bo jest świetna, a w szkłach 135mm, to kwestia tego z której stajni ono będzie. Dobrze by było, abyś miał możliwość porównania samych ogniskowych 105mm a 135mm to już lekko odczuwalna różnica.

PUZO  Dołączył: 03 Cze 2007
Dobrze by było, abyś miał możliwość porównania samych ogniskowych 105mm a 135mm to już lekko odczuwalna różnica.[/quote]

Zaraz to zrobię :)

[ Dodano: 2007-11-19, 21:19 ]
Przeczytaj sobie test na optyczne tutaj i zobaczysz czy to taka lipa jak pisze mkdexter. Rozniaca jeszcze w tym ze na optyczne jest wersja DG a Ty piszesz o EX, ktora wg mnie jest lepsza od nowej DG.

Poczytałem, żeczywiście szkło robi wrażenie.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
PUZO napisał/a:
Rozniaca jeszcze w tym ze na optyczne jest wersja DG a Ty piszesz o EX, ktora wg mnie jest lepsza od nowej DG.

nie wiem czy akurat dotyczy to tez sigmy 105, ale przy wielu szklach tej firmy roznica miedzy ex a ex dg to kwestia kilku powlok wiecej co ma niby lepiej wspolpracowac z cyfra (eliminacja jakis odbic?), soczewkowo moze to byc dokladnie to samo (porownywalem obie sigmy 15/2.8 i nie bylo sensu doplacac za dg, imho taki marketing i tyle).
pozdrawiam
kp

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
klimecki_ napisał/a:
nie wiem czy akurat dotyczy to tez sigmy 105, ale przy wielu szklach tej firmy roznica miedzy ex a ex dg to kwestia kilku powlok wiecej co ma niby lepiej wspolpracowac z cyfra (eliminacja jakis odbic?), soczewkowo moze to byc dokladnie to samo (porownywalem obie sigmy 15/2.8 i nie bylo sensu doplacac za dg, imho taki marketing i tyle).
pozdrawiam
kp
Zgadza się dg to dodatkowe powłoki na tylnych soczewkach. Matryce cyfrowe w przeciwieństwie do kliszy dość mocno odbijają światło. Dodatkowe powłoki pozwalają temu odbitemu światłu wyjść na zewnątrz, zapobiegają odbiciom od soczewek i powrotowi na matrycę.

Skocz do: