Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
Pyrsk jak to godajom na ślonsku, siostry i bracia w Pentaxie.
Oto od dobrotliwego Marka Wyszomirskiego udało mi się kupić zwykłą ttl pierścieniówkę Phoenix.
I tu jaka radocha-błyska wtedy gdy aparat robi zdjęcie, odlot jakby powiedziała Doda.
Małe pytanko,czy jest jakiś knif jak z taką lampą robić powtarzalne i dobrze doświewtlone zdjęcia.
Zęby robiłem na f 22, i musiałem ująć 0.5 ev kompensacji, ale nie jest to w pełni powtarzalne.
jakiś pomysł, będę dzwięczny.
Pozdrawiam
Dent
P.S. Ale się ucieszyłem jak na TVN zobaczyłem reklamę k10 przed prognozą pogody,
no serce i inne organy w ciele rosną na ten widok. :lol: :lol: :lol: :lol:

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
możesz podać więcej szczegółów o tej lampie ? Może jest jeszcze gdzieś dostępna ...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dent napisał/a:

Zęby robiłem na f 22, i musiałem ująć 0.5 ev kompensacji, ale nie jest to w pełni powtarzalne.

może zrobić kilka metrów w tył i wydłużyć ogniskową zamiast odległości?:))

guerilla napisał/a:
Dent napisał/a:

może zrobić kilka metrów w tył i wydłużyć ogniskową zamiast odległości?:))

Spoko,spoko a świstak siedzi i zawija w papierki :mrgreen: :mrgreen:

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
to co - ma jakąś nazwę i typ ? 8-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
phoenix to jest taki brand jak soligor czy vivitar czy pewnie kilka innych, te same produkty pod różnymi nazwami.

przeszukaj google po prostu - soligor/vivitar/phoenix ring flash i się wszystkiego dowiesz:)

akagi66 napisał/a:
to co - ma jakąś nazwę i typ ? 8-)

Phoenix RL-59P
Niestety będzie ciężko ją znaleźć bo chyba przywieziona z usa kilka lat temu.
Ale widziałem w europie na ebay (chyba we francji) vivitar 6000 for pentax, jest bardzo podobny.
Na dpreview potwierdzili, że nie ma nigdzie lampy z p-ttl.
Są jeszcze wynalazki ze stałym światłem led.
Zobacz www.doctorseyes.com
pozdrawki
Dent

[ Dodano: 2007-12-11, 22:48 ]
Wiiiiiitam szanowne grono jak zwykle późno w noc.Czas na relaks więc dla wszystkich :-B
Otóż udało mi się dorwać 2 lampy pierścieniowe (oczywiście ttl).
I tu mam problem
O ile phoenixem udawało mi się sterować naświetleniem (f32, EV -, Lampa ev-), to mam problem z lampą pentax af-140c którą tez dorwałem.
Lampa dużo droższa ale też o niebo lepiej wykonana ale mam problem.Ta "cholera" ma duuuuużą moc, i gdy focę zęby z bliska (a czasem muszę), to mimo pracy na progr. x,f32, iso 100,flash ev-2.0), przepala zdjęcia.Nie mogę w tym programie obniżyć już ev-pewnie o tym pisze w instrukcji,ale ja nie miałem czasu szukać.
Niestety nie da się też zmienić czasu, tylko 1/180 :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Czy ktoś ma jakiś pomysł jak okiełznać tą bestię????????????
Z góry wielkie THX za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawki
Dent
P.S.W górach pada snieg-aaaaaaaaaaale będzie jazda.

Skocz do: