xant  Dołączył: 04 Paź 2006
K100D + bezprzewodowe wyzwolenie lampy
Wiem, że o wyzwalaniu bezprzewodowym już było mnóóóóóóstwo. Zadawałem to pytanie w wątku dotyczącym Metza 58 Af-1, ale nikt nie odpowiedział. Ponawiam je więc w nowym wątku:

Czy jest możliwe bezprzewodowe wyzwolenie zewnętrznej lampy (wspomniany Metz lub inna) za pomocą wbudowanej lampy w K100D? W instrukcji stoi, że nie, ale podobno w instrukcji do K10 też a z nowszym firmware można.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ja tam się nie znam, ale za pomocą wbudowanej w DLa wyzwalałem "360" bez problemu.

xant  Dołączył: 04 Paź 2006
Michu napisał/a:
Ja tam się nie znam, ale za pomocą wbudowanej w DLa wyzwalałem "360" bez problemu.

Dobry sygnał. Komuś udało się z Kasetką? Moje dotychczasowe próby zakończyły się niepowodzeniem i dlatego pytam. Chcę się zorientować czy jest sens męczyć aparat i lampę czy raczej sobie odpuścić.

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
Mię się udało się.

Pierścienie makro (bez styków) + 360 FGZ ustawiona w trybie SLAVE2.

nie pytajcie co to jest ;-)

K100D nie ma opcji wyzwalania bezprzewodowego.
Lampa wbudowana K100D działa tylko w P-TTLu.
Nie można więc bezprzewodowo w PTTLu wyzwalać lamp zewnętrznych.

Są jednak lampy z fotocelą, lub wspomniana 360FGZ w trybie SLAVE2, które wyzwalają się na dowolny błysk.

Ale wbudowana K100D działa w PTTLu, generuje więc błyski wstępne przed otwarciem migawki i błyskiem głównym.
Wyzwoli więc taką lampę zewnętrzną błyskiem wstępnym PRZED otwarciem migawki, więc błysk lampy zewnętrznej pójdzie w pi... piach.

Trzeba więc wbudowaną lampę zmusić by nie działała w PTTLu i dawała tylko błysk główny.
A tak się dzieje gdy założony jest obiektyw manualny (bagnet K)

Czyli wystarczy założyć manualny obiektyw K, lub zalepić sreberkiem styki obiektywu KA KAF.

Oczywiście automatyka błysku nie działa - trzeba ustawiać wartości błysku na zewnętrznej lampie doświadczalnie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
GrzegorzQ napisał/a:
nie pytajcie co to jest

Co to jest?

:-P

GrzegorzQ  Dołączył: 20 Lut 2007
alkos napisał/a:
GrzegorzQ napisał/a:
nie pytajcie co to jest

Co to jest?
:-P

to jest OT