Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
szadok napisał/a:
A te marketowe, to nie wiem, czy z oszczędności nie mają indukcyjnych stateczników

A to zapewne tak jak mówisz... ale przy foceniu to magnetyczne by stykły. Podejrzewam, że gorzej przy filmowaniu. No chyba żeby dać 18W i do tego stateczniki z kompkatów. Też da radę.
szadok napisał/a:
BTW: jakie są (w skrócie) zalety HQI nad świetlówkami...? Znaczy o akwa chodzi...

Ja jakoś nigdy nie byłem przekonany do ich wyższości... ale zaryzykowałem. A to co wiem z teori, wyższa skuteczność, lepsze widmo, temp też dość zbliżóna do światła naturalnego. A to lubią dość mocno roślinki i dobrze rosną. No i ja mam otwarte akwa. Tak jakoś łatwiej i ciekawiej wyszło. Tu możesz sporo poczytać: www.holenderskie.pl .

I poszedł OT ;-)

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
dan, w innym wątku napisałeś, że zastanawiałeś się nad lampą Quantuum.
"Fotosklepik zaprzestał dystrybucji wyrobów Quantuum z powodu licznych awarii i trudności z realizacją reklamacji u importera"
źródło: http://fotosklepik.pl/ind...uct&prod_id=148

szadok  Dołączył: 12 Kwi 2007
Arti napisał/a:
No chyba żeby dać 18W i do tego stateczniki z kompakatów. Też da radę.
Tylko z kompaktami jest taki problem, że jak Ci rura przestanie świecić, to statecznik czasem szlag trafia... :-/ Czyli to co jest tanie w zakupie, w eksploatacji już niebardzo... Natomiast jeśli mówimy o 18W, to można za ~50zł kupić statecznik elektroniczny 3x18 lub 4x18 (w jednym - w zależności od połączenia) czyli wychodzi taniej niż przeróbka z kompakta, a w takim stateczniku jest już zabezpieczenie odłączające uwaloną świetlówkę... No tylko brak włączania poszczególnych świetlówek...

Arti napisał/a:
szadok napisał/a:
BTW: jakie są (w skrócie) zalety HQI nad świetlówkami...? Znaczy o akwa chodzi...
Ja jakoś nigdy nie byłem przekonany do ich wyższości...
o, to tak jak ja... :roll:

Arti napisał/a:
A to co wiem z teori, wyższa skuteczność, lepsze widmo, temp też dość zbliżóna do światła naturalnego.
Jedyne co mnie przekonuje to może wyższa skuteczność, ale na razie nie na tyle, żeby robić jakieś inwestycje... :roll: Na razie mam 4x18W/112l przy czym 2x10000K 1x4000K 1x6500K... :roll: A! no i jeszcze jedno... Po tym, jak żonka ściągnęła 1,5letniego synka z pokrywy akwa [wlazł se posiedzieć 8-) ] stwierdziłem, że otwarte akwa nie wchodzi w grę... i dobrze, że zrobiłem czołgową, aluminiową pokrywę :mrgreen:

Arti napisał/a:
I poszedł OT ;-)
No a co... :mrgreen: wątek bez OT nie może być zaliczony :evilsmile:

szadok napisał/a:
Po tym, jak żonka ściągnęła 1,5letniego synka z pokrywy akwa [wlazł se posiedzieć ] stwierdziłem, że otwarte akwa nie wchodzi w grę... i dobrze, że zrobiłem czołgową, aluminiową pokrywę

Wiesz... ja oprócz dzieci mam kota.... lubię ryzyko :evilsmile: juz raz się podmoczył

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Nad swietlowkami tez myslalem. Do zrobienia jednej sztuki potrzebny jest trzonek 4PLN, statecznik 15PLN + kawalek sklejki (liczmy z 5PLN), zeby bylo do czego przypiac + kabel z wylacznikiem - dodatkowe 5PLN - wychodzi ok. 29PLN + 40/50PLN za swietlowke kompatkowa o mocy 55W, z Ra98, 5400K i jakies 3000 lumenow.

Razem max. 80PLN za 55W - czyli mniej wiecej odpowiednik zwyklej zarowki 200-250W.

Mozna montowac w boksie po 2 sztuki, wyjdzie ok. 160PLN za 110W (400-500W).

I co najwazniejsze - nie musimy sie martwic cieplem.

Wnetrze boxa mozna wylozyc folia aluminiowa lub kupic odblysnik (jakies 30PLN), ew. jesli faktycznie nie mozna byloby na tym pofilmowac - za dodatkowe 50PLN mozna wymienic statecznik na elektroniczny.

Fafniak, gdybys mogl sprawdzic: jakiej mocy potrzebujesz, by sfotografowac na przeslonie F4.0-5.6 obiekt oddalony na 4m od zrodla swiatla? (jak podasz ISO / czas, to juz ekwiwalent mnie interesujacy oblicze sobie sam). Ew. jesli masz swiatlomierz, podaj prosze ile wskazuje lumenow.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Arti napisał/a:
Ja jakoś nigdy nie byłem przekonany do ich wyższości... ale zaryzykowałem.

Tez mam akwa (malutkie 72l) :-P Oswietlam go dwoma swietlowkami 2x18w Philipsa (Aquarelle + MASTER TL-D 90 De Luxe 965) i... przymierzam sie do zmiany na jakas porzadna akwarystyczna obudowe na HQI (estetyczna musi byc!) :-) Na razie nic oprocz Cryptocoryne crispatula var. balansae nie chce u mnie rosnac :evil: CO2 nie posiadam...

screwdriver napisał/a:
dan, w innym wątku napisałeś, że zastanawiałeś się nad lampą Quantuum.
"Fotosklepik zaprzestał dystrybucji wyrobów Quantuum z powodu licznych awarii i trudności z realizacją reklamacji u importera"

Niezla lipa! :shock: Chociaz trzeba brac pod uwage, ze to sklepik Czarka z prf :mrgreen:

dan napisał/a:
Niezla lipa! Chociaz trzeba brac pod uwage, ze to sklepik Czarka z prf

Na p.r.f.(c.?) była gdzieś dość długa wymiania korespondencji i zarzutów pomiędzy Czarkiem a Quantum (w uproszczeniu). Tak do końca to nie wiadomo jak to było. Quantum twierdzi, że lampki do nich wróciły uszkodzone, ale mechanicznie. Czarek, że nówki nierdzewki się popsuły... Trzeba chyba wziąść poprawkę. Z innych źródeł sporo dobrego o tym sprzęcie dociera... gdzie prawda?

dan napisał/a:
Na razie nic oprocz Cryptocoryne crispatula var. balansae nie chce u mnie rosnac CO2 nie posiadam...

ee przy 2x18 to już całkiem łądnie powinno rosnąć, no może nie bąbelkować, ale to nie jest mało światła. Ja ma w tej chwili 200l i jedną HQI 70W... pod nią jest ok, ale boki mam ciemne. Muszę dołożyć.

szadok  Dołączył: 12 Kwi 2007
webjay napisał/a:
Nad swietlowkami tez myslalem. Do zrobienia jednej sztuki potrzebny jest trzonek 4PLN, statecznik 15PLN + kawalek sklejki (liczmy z 5PLN), zeby bylo do czego przypiac + kabel z wylacznikiem - dodatkowe 5PLN - wychodzi ok. 29PLN + 40/50PLN za swietlowke kompatkowa o mocy 55W, z Ra98, 5400K i jakies 3000 lumenow.

CzekajCzekajCzekaj!
Nie wszystko rozumiem...
1. Brak w kosztorysie startera i podstawki ;-) , bo rozumiem, że statecznik elektromagnetyczny (czyli dławik, czyli cewka...)?
2. Po co Ci świetlówka kompaktowa? Chyba świetlówka liniowa (rura) ma być..?
3. Jeśli jednak świetlówka kompaktowa, to pewnie po to, żeby wybebeszyć z niej elektronikę i zamontować zamiast statecznika elektromagnetycznego...?
Jeśli jednak taka home-made oprawa, to proszę biegiem marsz do OBI, poszukać oprawy garażowej tzw. belki - na 2 świetlówki - bez kloszy i innych ustrojstw. Tam masz gotowy zestaw 2xstatecznik elektromagn, 2x starter, podwójna oprawka (trzonek). Za taką oprawkę na 2x36W zapłaciłem 30zł... W hurtowni zapłaciłbym ~45zł...minusem jest brak kondensatorów... w tej oprawie... choć nie wiem, czy mają jakiś wpływ na migotanie...
Cytat
I co najwazniejsze - nie musimy sie martwic cieplem.
IMHO ważny argument...

szadok napisał/a:
2. Po co Ci świetlówka kompaktowa? Chyba świetlówka liniowa (rura) ma być..?

a to może być zamieszanie, bo kompaktowe to nie to samo co zintegrowane "żarówki energooszczędne". Chociaż pojęcia są czasem zamiennie używane.

dokladnie - sa kompaktowe zintegrowane i niezintegrowane.

Cytat
Zintegrowane świetlówki kompaktowe posiadają wbudowany statecznik i zapłonnik oraz są zwykle projektowane i produkowane w kształcie zbliżonym do kształtu standardowej lampy żarówkowej lub w kształcie świeczki.

Świetlówki kompaktowe niezintegrowane z układem stabilizacyjno - zapłonowym występują w dwóch odmianach: z wbudowanym w lampę zapłonnikiem termicznym (lampy na trzonku dwukółkowym przeznaczone do współpracy z klasycznym dławikiem indukcyjnym), bez zapłonnika (lampy na trzonku czterokółkowym przeznaczone do współpracy ze statecznikiem elektronicznym).

co niezmienia faktu, ze faktycznie do niezintegrowanych bede potrzebowal startera ;) nieco sie zdziwilem, bo myslalem, ze tym roznia sie od zwyklych liniowych, no ale cos - czlowiek uczy sie cale zycie ;) [Edit] jak czytam, to juz sie gubie - czy do 2g11 potrzebny jest zwykly czy elektroniczny i wychodzi na to, ze wylacznie elektroniczny... eh.

oprawy 2x36 - nie dosc ze wyglada to paskudnie, to nie ma zadnej zabawy ze zrobienia czegos samemu ;) juz wolalbym kupic te rastrowe na cztery liniowe - nie mniej, chcialbym sobie cos sam skonstruowac.

kombinuj, kombinuj...

A jak juz zrobisz i przetestujesz, to wtedy pogadamy o blyskowym :-P :mrgreen:

dan: zakup lamp blyskowych jest bardziej, niz pewny ;) przy okazji - gdzie mozna kupic wyzwalacz radiowy z odbiornikami do 3-4 sztuk? wszedzie sa komplety wylacznie 1 nadajnik - 1 odbiornik :/

webjay, a na co Ci tyle ich? Przeciez lampy maja fotocele. Jedna wyzwalasz radiowo, a pozostale same sie wyzwalaja blyskiem tej jednej :-D

Ja mam kabel na razie i musze powiedziec, ze to okropnie niewygodny szajs :-P

dan, a jesli jedna bede chcial schowac za kanapa, to co? ;) ogolnie - z ciekawosci pytam, czy mozna takie wynalazki rozszerzyc z 1:1 na 1:n

btw. dan, przyszedl atrament do drukarek, czekam teraz tylko na puste pudelka z chin (no wlasnie, poczta pewnie sie opozni przez swieta) i daje odrazu znac co i jak ;)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
webjay, - alez istnieja na 100%....np. elichrome :evilsmile:

albo wystarczy przeczytac caly opis aukcji :
http://www.allegro.pl/ite...naly_2xaaa.html :evil:

:oops: dziekuje bardzo

Skocz do: