Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
mir3x, już Ci odpowiedziałem

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Dlaczego Tamron -"TAK" ?
Ma niezly zakres ogniskowych i stale swiatlo(to "utarty "z cukrem slogan). Bo oczywiscie w reku fachowca w sprzyjajacych warunkach i przy odpowiedniej obrobce mozna z niego wycisnac juz wiele od pelnego otworu i to w calym zakresie
Ale zycie takie proste nie jest .Bo nie kazdy jest fachowcem
Dlatego zakladajac ze ma o w miare dobra niemydelkowa rozdzielczosc od przeslony 4 /5,6 te wartosci warto "wlaczac" czesciej przy fotografowaniu.
Z drugiej zas strony ogniskowa 28 -to nie jest "szczyt" szerokosci i tego najbardziej brakuje.
W/w cechy posiada tez Sima 17-70 a ma jeden wazn plus czyli te "17" na poczatku.. Wiec jako uniwersalny obiektyw sprawdzi sie lepiej( oczywiscie zaleznie od oczekiwan).
Z trzeciej strony jesli foty robimy z dosyc mocna lampa, przyslone mozemy ustawic na 5,6- 8 a nawet wiecej (podbiwszy zasieg lampy przez zwiekszenie ISO) - wiec tu krotki kit ktory jest ostry przy 6,5-8 da swobodnie rade. Wiec w tym przypadki Sigma 18-50 byla by niepotrzebna.
Z czwartej zas strony lampa nie obskoczymy wszystkiego (hali) wiec tu trzeba by cos szybkiego,jasnego i w miare dlugiego.
Wniosek ?
16-50 + 50-135 i jestesmy w raju ;)
albo 18-55 + lampa + "cos" ale nie wiem co ( juz wiem _ 50-200 Pentaxa)
albo uniwersalnie - Tamron 18-250 + tania(droga) lampa
Tamron 28-75 lub Sigma 17-70? - dobre -ale nie wiem czy uniwersalne ( bez lampy )

Blesso

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
16-45/4 + 28-70/4 i masz dwa szkiełka dobre :)

a 28-70/4 jest bardzo szybkie z k10d. nada się na jakąś koszykówke czy coś,
(Te 2.8 tamrona/sigmy wcale nie poprawia wiele pracy AF, bo jest ciężkie bydle i wolno się kręci)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
28-70/4 jest bardzo szybkie z k10d
Mnie prawie wyrywał ten zestaw aparat z dłoni. Za bardzo szarpie. Znaczy, za szybko sie kręci :-P .

[ Dodano: 2007-12-17, 18:53 ]
espresso napisał/a:
Blesso napisał/a:
16-50

Tylko skąd je kupić??? Oczywiście bez wrodzonych wad.
Pewnie trzeba jeszcze trochę poczekać. W polskich sklepach zapewne nadal mają z pierwszej dostawy. Chyba, że się mylę :-> .

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
guerilla napisał/a:
Te 2.8 tamrona/sigmy wcale nie poprawia wiele pracy AF, bo jest ciężkie bydle i wolno się kręci

Nie wiem jak Sigma, ale Tamron jest bardzo szybki, jesli chodzi o zmiane ostrosci z minimum do nieskonczonosci. Ciezko sie kreci ale ze tak powiem przelozenie ma duze. okolo pol obrotu pierscienia ostrosci od min do nieskonczonosci...

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A co myślicie o pentaxie 28-105 3.2-4.5?

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mcgyver, Marucha ma to szkło, zapytaj go na pw. Od siebie powiem tylko, że to bardzo mały i zgrabny obiektyw.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
I raczej mało dostępny ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
mcgyver, na ebay.de pojawiają się dość często w cenach między 180-220€. Ja mam ten trochę starszy z PZ (4-5,6) i mogę powiedzieć, że lepszego spacerzooma mi nie potrzeba.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
piotr_luk, tylko, że ten 3.2-4.5 jest sporo mniejszy. W Krakowie na potkaniu Zdano miał z sobą 28-105 4-5,6 i to szkło jest ze 2 razy dłuższe niż 3.2-4.5. Nie wiem jak to zrobili

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Żaba napisał/a:
i to szkło jest ze 2 razy dłuższe
no i cięższe, ale mimo wszystko z K10 fajnie wyważone, jak podepnę kita, to jakoś mi obiektyw do góry chce uciekać. No i dodam, że ten starszy jest dwa razy tańszy, ja np. zapłaciłem 90€.

Skocz do: