Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
TC Sigmy z wykończeniem EX do Pentaxa
witam

Czy mozna dostac Telekonwertery Sigmy 1.4, 1.7 do obiektywów Sigmy z serii EX, które mają bagnet Pentaxa ?
Szukajac po sklepach widzę tylko do Canona, Nikona.. ale pentaxa brak :(

Szkolę sie w kierunku fotografii przyrodniczej o potrzeba do tego nie żadko użyc dluższego szkła z telekonwerterem, ale potrzebuje miec taki zestaw z AF a nie bawic sie manualnie.
Jesli nie ma takich produktów do Pentaxa to nie pozostanie nic innego jak zmiana systemu pewnie na Canona :/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bomber, - zadzwon do astera widzialem ze piotrek mial

Tymeq  Dołączył: 17 Sie 2007
Wygląda na to, że bez większych problemów :-)
Np. tutaj.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
No proszę bardzo:
http://www.sigma-foto.de/...at=36&idart=115
Bomber napisał/a:
nie pozostanie nic innego jak zmiana systemu pewnie na Canona :/
aleś ty desperat

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Bomber napisał/a:
Czy mozna dostac Telekonwertery Sigmy 1.4, 1.7 do obiektywów Sigmy z serii EX, które mają bagnet Pentaxa ?

oczywiscie ze sa, tylko wez poprawke na to ze sigma robi je dla szkiel sigmy (na stronie sigmy jest lista szkiel dedykowanych) i w przypadku pewnych szkiel (nie-sigm oraz sigm spoza listy) sparowanie ich z TC bedzie technicznie (mechanicznie) niemozliwe. Z 1.4 Tc polecam tamrona, nie dosc ze nie gryzie sie z zadnym szklem, to jego wplyw na jakosc obrazu jest znikomy (przynajmniej z dobra sigma 70-200/2.8), przy tym sporo tanszy niz 1.4Ex sigmy
Cytat
Szkolę sie w kierunku fotografii przyrodniczej o potrzeba do tego nie żadko użyc dluższego szkła z telekonwerterem, ale potrzebuje miec taki zestaw z AF a nie bawic sie manualnie.

tak na marginesie, chcesz TC uzyc z sigma ktora masz w stopce? af niekoniecznie bedzie dzialal (ciemno sie robi)
Bomber napisał/a:
Jesli nie ma takich produktów do Pentaxa to nie pozostanie nic innego jak zmiana systemu pewnie na Canona :/

nie chce nic mowic, ale jesli chodzi o oferte tele szkiel (dostepnosc itepe) to canon troche leje pentaxa;], jeszcze jakby montowali wizjery (a nie ciemne tunele) w tanszych puszkach to pare lat wstecz tez bym wybral co innego
pozdrawiam
kp

wiem ze moja sigma tj. 135-400 nie bedzie miała AF z TC Sigmy. Planuje zakup 50-500 lub 100-300
Marzeniem jest 500mm/f4.5 ale to juz troche wysoka półka cenowa :P

Dziekuje za linki do ofert

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
klimecki_ napisał/a:
af niekoniecznie bedzie dzialal (ciemno sie robi)

Pentax K10D + TC 1,4 Tamron + 100-300 f/6.3 Tamron = AF działa.

Nie mam tamrona, a jednak sigma to nie tamron i odwrotnie.
Wiec wcale nie musi działac. Cieszyłbym sie gdyby ktos mial taki TC Sigmy EX i byłaby opcja sprawdzenia go z Sigmą 135-400 ;)

A dlaczego musi być TC Sigmy?

wydaje mi sie ze jakosciowo to jedne z lepszych, najlepszych ?
Lepsze są chyba tylko Canona ale nie daje paznokcia uciąc :P

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Mam takiego konwertera ex x2. Używam z sigma 70-200 2.8 ex. Bez konwertera AF naprawdę zapiernicza. Z konwerterem jest chyba jakieś przełożenie mniejsze i wolniej chodzi ale wcale nie tak wolno. Żeby zdjęcia prezentowały wysoka klasę przydaje sie przymknąć o 1 działeczkę, choć i bez tego można sobie poradzić.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Więc to jest tak Bomber. Ten TC niestety jest dedykowany do teleobiektywów Sigmy z oznaczeniem EX, ja na ten przykład w przystępie optymizmu zakupiłem ten konwerter i okazało się, że funguje tylko z Beoflexem 500/8. Do żadnego obiektywu Pentaxa nie dało się go podłączyć albowiem ma to ustrojstwo taki wystający kołnierz który to skutecznie uniemożliwia, a nie chciałem popsuć ani obiektywu ani konwertera więc się nie siłowałem. Można to jeszcze podłączyć do TAIR-a przez przejściówkę i powiem szczerze, efekty są całkiem całkiem, chociaż to szkło to straszny granatnik. Be z problemu podłączysz ten TC do BIGMY 50-500, ale też blokując ogniskową na 100 mm, jeżeli tego nie zrobisz to przeżyjesz bliskie spotkanie III stopnia pomiędzy soczewkami obiektywu i TC z możliwymi niemiłymi konsekwencjami w postaci zarysowań. Ja bym się popłakał . . . . :evil:
Z wymienioną przez Ciebie Sigmą 135-400 to nie będzie fungowało, więc możesz przeżyć podobny zawód do mojego. Jeżeli sobie życzysz to mogę sprawdzić, czy to działa z tym tele SIGMY 100-300 o stałym świetle, ( chyba 4) bo kolega ma to szkło.
Sam bym chętnie zakupił to TC Tamrona, ale z dostępnością są niestety problemy.
No cóż, rozpisałem się deczko. Życzę wszystkim Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i wracam do mielenia świątecznego pasztetu (ach, czegóż tam nie ma . . . :mrgreen: )
Pozdrawiam serdecznie - Kuszelas

Bomber napisał/a:
wydaje mi sie ze jakosciowo to jedne z lepszych

Najpierw sprawdź na żywo, szkoda paznokci ;-)
TC Tamrona jest chwalony za dobrą jakość, a szybkość AF z każdym TC chyba trochę spada.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Kuszelas, faktycznie , zapomniałem o tym kolnierzu wspomnieć. Ale masz w 100% rację.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Zdano napisał/a:
Pentax K10D + TC 1,4 Tamron + 100-300 f/6.3 Tamron = AF działa.

ds+tamron TC1.4+ sigma apo 70-300/4-5.6=af dziala jak mu sie chce (czytaj:jest ladna sloneczna pogoda-da sie zyc, nie ma slonca-cos tam zakreci sie ale nie trafia...albo wogole nie probuje ruszyc
Bomber napisał/a:
wydaje mi sie ze jakosciowo to jedne z lepszych, najlepszych ?

a pentax 1.7Tc z af?sa tez pentaxy ze stykami do szkiel krotkich i dlugich,
miedzy 1.4af tamrona a 1.4af ex sigmy imho glowna roznica tkwi w ich wykonaniu (sigma ex trzyma jakosc), optycznie leb w leb. z TC 2x jest Kiron 2x+macro (konwerter z ruchomym pierscieniem pozwalajacy na zmiane skali) wystepuje pod nazwami vivitar/panagor, ale to wciaz ten 7mio elementowy kiron- jest swietny, wystepuje w wersji ze stykami (ale nie przenosi af). juz nie mam sigmy ex2x- nie porownam, ale imho lepszy.
poza tym widzialem swego czasu odbitki z tamrona (adaptall) 300/2.8mf+tamron1.4/tamron2x(tez ta wersja dedykowana mocowana przy adaptalu)- i nigdy bym nie wpadl ze tam jakies konwerterki byly dokladane (ostry obraz, ladne niepokiereszowane(tc czasem taki bonu daja) tlo)
a ogolnie co do TC: wszystko zalezy od szkla. niektore maja taka konstrukcje ze dopiecie czegokolwiek mnozacego ogniskowa psuje efekt koncowy mimo, ze sam obiektyw bez TC jest ekstraklasa.
pozdrawiam
kp

[ Dodano: 2007-12-23, 06:53 ]
Kuszelas napisał/a:
Jeżeli sobie życzysz to mogę sprawdzić, czy to działa z tym tele SIGMY 100-300 o stałym świetle, ( chyba 4) bo kolega ma to szkło.

bedzie trybic, mialem krotko te kombinacje (ale 'kompaktowosc' calosci sprawila, ze tylko krotko:) )

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Bomber napisał/a:
Wiec wcale nie musi działac. Cieszyłbym sie gdyby ktos mial taki TC Sigmy EX i byłaby opcja sprawdzenia go z Sigmą 135-400 ;)

Popatrz czy możesz sobie sprawdzić osobiście w Sigma Pro Centrum, przy czym możesz to zrobić na miejscu bez wypożyczania.

Bomber, jesteś z Krakowa, a ja po Nowym Roku jadę do Krakowa na dłużej.
Przy okazji jakegoś spotkania będziesz mógł zobaczyć jak Twoja Sigma działa z TC Pentaksa AF 1.7.

Szumak, extra stronke mi podałes, dzieki, ale szkoda ze tak drogo :/
Szkoda ze za te ceny pozyczają sprzet na 3 dni a nie na tydzien :-?
Zdano, jesli bys miał czas to chetnie sie spotkam :P Mysle ze warto sprawdzic działanie twojego TC

noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
Ja używałem Kenko 1.4 PRO + S. 100-300/4 EX. Jest tańszy niż Sigma a wg wszelakich testów optycznie lepsiejszy. Do tego współpracuje z innymi szkłami systemowymi, czego o TC Sigmy powiedzieć nie można.

Uwaga, używałem do Minolty.

Skocz do: