"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Stachu napisał/a:A teraz?
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Praktica MTL 5...Samsung GX-1S
dual kit + Pancolar 50/1,8 + Jupiter 200/4 + Jupiter 85/2
doszedł K7 i Samyang 8mm
(...)
http://fanmario.flog.pl
Michał K napisał/a:to niech Ci albo sobie czaszke prześwietli
Pozdrawiam
Arti
Ten o gąsce Balbince?Stachu napisał/a:przypomniał mi się dowcip
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
no właśnie możesz wyjawić jak twój brat to robi?Arti napisał/a:A tak na marginesie, czy przechowywanie i używanie takiego sprzętu nie regulują jakieś przepisy i wymagania?
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
Olympus 35 RC, Canonet 28, Porst Compact Reflex
Gwiazdor napisał/a:Ten o gąsce Balbince?
c4r0 napisał/a:
Cześć! To ja, brat Stacha
Te dwa ostatnie zdjęcia zostały zrobione na zwykłym papierze czarno-białym (FOMA gradacja "specjalna" połysk 18x24 na podłożu barytowym), paczkę 10 kartek kupiłem na allegro za 12zł. Papier nie jest naświetlany czystym promieniowaniem, ale jest umieszczany w kasecie RTG. Kaseta jest wyposażona w ekran wzmacniający, czyli taką folię która świeci na niebiesko pod wpływem promieniowania, i to niebieskie światło naświetla papier. Prawdziwe klisze RTG też nie są jakoś specjalnie drogie w porównaniu do papieru foto ale trudno je dostać i kupuje się raczej hurtowo, więc taka paczka trochę już kosztuje. Poza tym do ich oglądania potrzebny jest negatoskop podświetlający od tyłu, więc dla moich celów papier jest lepszy w każdym względzie :)
Kwestie prawne.
Powiem szczerze że nie mam pewności. Na pewno do wykonywania zdjęć ludziom potrzebne są odpowiednie uprawnienia, w weterynarii teoretycznie też ale różnie bywa w praktyce :) Nie ma chyba przepisu który zakazywałby posiadania lampy rtg i używania jej do prześwietlania martwych przedmiotów. Aparaty rtg są stosowane nie tylko w medycynie, ale też w krystalografii, defektoskopii (sprawdzanie czy np. jakieś metalowe sztaby zbrojeniowe nie mają defektów) i innych dziedzinach, nie sądzę żeby potrzebne były specjalne uprawnienia do posiadania i użytkowania urządzenia np. do badania kryształów. Myślę że tutaj jest tak jak np. z nożem - można go mieć i używać bez uprawnień, ale jak się nim komuś zrobi krzywdę to już inna sprawa, ale to kwestia spowodowania uszczerbku na zdrowiu, nie ważne czy się to zrobi kijem czy lampą rentgenowską.
Napromieniowanie soczewek.
Promieniowanie rentgena to jest zwykłe promieniowanie elektromagnetyczne tak samo jak światło, więc z momentem wyłączenia lampy promieniowanie znika. Napromieniować coś tak, żeby to stało się radioaktywne można tylko bombardując to neutronami o dużej energii. Jedyna różnica między światłem a promieniowaniem X to to, że fotony tego promieniowania mają na tyle dużą energię że bardziej przenikają przez materię i mogą rozbijać wiązania atomowe (promieniowanie jonizujące), dlatego jest to szkodliwe w dużych dawkach - po prostu komórki są niszczone na poziomie cząsteczek. Stachu napisał że małe dawki są zdrowe - niektórzy tak uważają, ale nie jest to udowodnione, jest to efekt hormezy radiacyjnej. Polega na tym, że małe dawki czynnika szkodliwego mobilizują organizm do naprawiania powstałych szkód i uruchamiają procesy naprawcze. Więcej można poczytać tu: Wiedza i Życie - dobroczynne promieniowanie. Oczywiście należy podejść do tego z dystansem i w żadnym wypadku celowo się nie napromieniowywać, żebyście mnie źle nie zrozumieli :P
Sąsiedzi.
Promieniowanie przeze mnie wytwarzane jest zatrzymywane w 100% przez ściany, zostało to sprawdzone, mam kilka różnych przyrządów do pomiaru promieniowania. Lampa tez znajduje się w odpowiedniej ołowianej osłonie, żeby świeciła tylko tam gdzie trzeba. Zanim zacząłem się w to bawić przez mniej więcej rok czytałem o tym i konsultowałem się z bardziej doświadczonymi osobami, które też się bawiły rentgenem. Odpowiednie środki ostrożności są zachowane i wszystko jest pod kontrolą :)
Wesołych Świąt i smacznego jajka :)