Yanoosh  Dołączył: 02 Gru 2007
Tymczasowa lampa do K10D ?
Witam
Czy lampa NISSIN 26T (taką posiadam a na dedykowaną mnie na razie nie stać) na początek można użyć do K10D ? Oczywiście docelowo będzie lepsza jak się odkuję finansowo :-/
Niektórzy twierdzą, że lampa na stopce ma 227V, inni że niewiele ponad 10. Nie mogę tak naprawdę nigdzie znaleźć ani danych lampy jakie napięcie ma na stopce (nie mam papierów do niej), ani nie wiem jakie jest dopuszczalne napięcie na K10D...
Za informacje z góry dziękuję i pozdrawiam
Yanoosh
(new user)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wg tego źródła http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html 227V. Oficjalnie dopuszczalne napięcie dla K10D to bodaj 10V.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Yanoosh, zmierz sam, będziesz pewny

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
jako tymczasowa to nie starczy wbudowana? Moim zdaniem szkoda stresu, czasu i kasy. Toć ten nissin niewiele więcej oferuje.

Tymczasowa będzie wbudowana :)
hamster napisał/a:
jako tymczasowa to nie starczy wbudowana? Moim zdaniem szkoda stresu, czasu i kasy. Toć ten nissin niewiele więcej oferuje.

W rzeczy samej, właśnie otrzymałem od życzliwego człowieka dane techniczne tej lampy i tak jak powiedziałeś - ta lampa niewiele więcej może, zatem do czasu odbudowania portfela będę się musiał zadowolić wbudowaną, a może do tego czasu będzie jakas promocja na dedykowane ? :-P
Dziękuję i pozdrawiam
Yanoosh

pawell  Dołączył: 08 Gru 2007
Akurat takową lampę posiadam- trzaskałem z nią Zenitem przez kilkanaście lat i byłem b. zadowolony. Automatyka działa b. dobrze.
1. To "niewiele więcej" to dwukrotnie większa liczba przewodnia.
2. Zmierzone napięcie na stopce to 11V. Jutro w firmie sprawdzę na oscyloskopie czy nie pojawiają się jakieś skoki napięcia. Jeśli będzie OK to zamierzam nią błyskać w święta.

pawell napisał/a:
Akurat takową lampę posiadam- trzaskałem z nią Zenitem przez kilkanaście lat i byłem b. zadowolony. Automatyka działa b. dobrze.
1. To "niewiele więcej" to dwukrotnie większa liczba przewodnia.
2. Zmierzone napięcie na stopce to 11V. Jutro w firmie sprawdzę na oscyloskopie czy nie pojawiają się jakieś skoki napięcia. Jeśli będzie OK to zamierzam nią błyskać w święta.

Jak dla mnie temat trochę już nieaktualny :-P aczkolwiek ciekaw jestem wyniku...
Zakupiłem systemową AF-540FGZ, ale Nissin (również przeze mnie b. szanowany) jeszcze pewno pozostanie u mnie z czystego sentymentu :->
Pozdrawiam

Napięcia są OK, nie pojawiają się żadne "szpilki". Pytanie dla "systemowców": na styku środkowym jest + czy - napięcia?

pawell napisał/a:
2. Zmierzone napięcie na stopce to 11V.

Czy to napięcie (owe 11V) jest DC czy AC ?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
:shock:
Yanoosh napisał/a:

Fafniak napisał/a:
Yanoosh napisał/a:

Już jest OK, pojąłem... to chyba przez te święta :-P

Fafniak napisał/a:
Yanoosh napisał/a:

Tak ściśle biorąc to mój błąd. Powinno być 11V DC - wartość skuteczna, maksymalna, średnia (krótkookresowa) - (akurat przy stałym poziomie DC wartości tych wielkości są takie same). Zachowałem się nie jak metrolog za co przepraszam. ;-)

pawell napisał/a:
Fafniak napisał/a:
Yanoosh napisał/a:

Tak ściśle biorąc to mój błąd. Powinno być 11V DC - wartość skuteczna, maksymalna, średnia (krótkookresowa) - (akurat przy stałym poziomie DC wartości tych wielkości są takie same). Zachowałem się nie jak metrolog za co przepraszam. ;-)

Spoko... zorientowałem się czytając Twoje pytanie jaki biegun ma być na środku ;-)
Ale ja bym nie ryzykował skoro mówisz, że jest tam 11V nawet bez szpilek bo we wcześniejszym poście imć plwk był popełnił, że _najprawdopodobniej_ max napięcie jest 10V, niby łan Volt ale jednak...

Niestety nie mogę odpowiedzieć na to pytanie bo mam w chwili obecnej "zespolony' aparat z lampą i czekam na naprawę (co widać w podpisie) po nowym roku.

Właśnie przerobiłem mojego Nissina 26T. Napięcie na stopce ok. 4.2V, prąd <10mA. :-)
No i najważniejsze- działa. I pomimo swoich ok. 20 lat wygląda na to, że niewiele straciła ze swojej liczby przewodniej.
Koszt <3PLN + 0,5godz powrotu do dawno nie używanych narzędzi (podobno w wyuczonym zawodzie :-) )

jarekt  Dołączył: 22 Lip 2007
pawell napisał/a:
Właśnie przerobiłem mojego Nissina 26T. Napięcie na stopce ok. 4.2V, prąd <10mA. :-)
No i najważniejsze- działa. I pomimo swoich ok. 20 lat wygląda na to, że niewiele straciła ze swojej liczby przewodniej.
Koszt <3PLN + 0,5godz powrotu do dawno nie używanych narzędzi (podobno w wyuczonym zawodzie :-) )

Czy mógłbyś opisać co należy przerobić w 26T?
Mam taką lampę leżącą odłogiem a że trochę zajmuje się elektroniką - myślę że dałbym rady ;)

Przerobiłem tak:
http://images21.fotosik.p...310d5ae2med.jpg
Tyle że zastosowałem MOC 3023 (ma mniejszy prąd wyzwalający- 5mA)
Kondensator tantalowy 10uF, rezystor 400 ohm (chyba, nie pamiętam).
W ukłądzie bez kondensatora, czasem się "zawieszała" - gdy lampa pracowała na automacie i napięcie na "starej" stopce nie spadało do zera (mały błysk) triak się nie zamykał po błysku.
Po próbach szacuję liczbę przewodnią na ok. 20-22 (lampa ma ok. 20 lat). Jak będzie mi się chciało może wymienię kondensator??

nizki  Dołączył: 14 Sty 2007
Jak ma być tymczasowa, to może taka:
http://cgi.ebay.com/LCD-P...1QQcmdZViewItem
Dedykowana do cyfrowych PENTAXów, łącznie z P-TTL.
Mam takową. W 90% świeci poprawnie, ale od czasu do czasu, coś ją trafia i wtedy błyska na maxa, jakby traciła kontakt z rzeczywistością (czytaj: ze wskazaniami aparatu). A może to ja coś mieszam?
Ale za te pieniądze chyba nie ma co wybrzydzać - po prostu nie używam jej w momentach niepowtarzalnych - wolę wtedy dla pewności świecić wbudowaną lampką mojej kasetki.

Skocz do: