Sandman_Kraków  Dołączył: 26 Gru 2007
  Nowy uzytkownik - prosze o porady
Jestem nowym i zadowolonym użytkownikiem Pentaxa K100D.
Mam jak narazie tylko standardowy obiektyw 18-55.
Chciałem prosić o poradę, który z obiektywów najlepszy jest do zdjęć Makro i Portretów? (Bo nie wiem na, który odkładać pieniądze)

Chciałem też zapytać czy jest to prawdą, co kiedyś usłyszałem, że do Pentaxa można używać z powodzeniem obiektywów z Zenita?

Może też znacie jakiś sklep (poza Allegro, bo tym zakupom nie za bardzo ufam), w którym można kupić taniej obiektywy i akcesoria do Pentaxa.

Co do samego aparatu, to jestem z niego bardzo zadowolony. Przeskoczyłem z Fuji Finepix 5600 i wbrew temu co słyszałem nie miałem problemów z obsługą i przestawieniem się na ustawienia manualne parametrów. Mając aparat około 2 tygodnie zrobiłem ponad 500 zdjęć (nie wiem czy to mało, czy dużo), i zdążyłem mając też porównanie z Olimpusem E-510 mojego brata, że Pentax jest aparatem szybciej i sprawniej łapiącym ostrość i wogóle lepiej pracującym w trudniejszych warunkach. Ponad to moim zdaniem jest dużo prostszy w obsłudze. Także jak narazie widzę same plusy.

Serdecznie prosze o jakieś porady i wskazówki.
Bardzo serdecznie wszystkich witam, mam nadzieję, że wiele się od was nauczę.

Pozdrawiam
Marcin

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Witaj na Forum:-) Ile przeznaczasz na to szklo? Jedno ma byc i do portretu i do makro?

Pzdr
Spinner

P.S. Sprawdzaj ortografie chocby w Wordzie:-)

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Sandman_Kraków napisał/a:
Chciałem prosić o poradę, który z obiektywów najlepszy jest do zdjęć Makro i Portretów? (Bo nie wiem na, który odkładać pieniądze)

np tamron 90 (jesli af to swiatlo 2.8, jesli mf to 2.5 np z adaptalem KA) - super jesli chodzi o makro. poza tym od pelnej dziury do ok 4 moze byc portretowka - ma imho ladne tlo i nie kiereszuje jeszcze ostroscia (dalej zyletka). af ok 1kpln za uzywke do 1.5kpln nowy, mf z adaptalem 500-700pln. skala makro w zaleznosci od typu 1:2, 1:1. oczywiscie kwestia potrzeb i mozliwosci.
pozdrawiam
kp

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
zadowolonym użytkownikiem Pentaxa K100D.
widzicie jednak ktoś jeszcze się cieszy, że ma system P. Oj mało tu takich :cry:

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dyptam napisał/a:
zadowolonym użytkownikiem Pentaxa K100D.
widzicie jednak ktoś jeszcze się cieszy, że ma system P. Oj mało tu takich :cry:

ja mam k10d i jestem bardzo zadowolony ,że mogę robić na kliszach i średnim ,podczas gdy k10d ładnie wygląda na półce :))

Może też znacie jakiś sklep (poza Allegro, bo tym zakupom nie za bardzo ufam), w którym można kupić taniej obiektywy i akcesoria do Pentaxa.
Kupować możesz w Fotorimexie, myślę, że większość z nas coś tam kupiła. Na forum poszukaj Czesia i z nim gadaj o zakupie sprzętu. Myślę, że na początek, jeszcze przed portretem kup sobie jakiś zoom np. Sigmę 70-300 APO lub, jak nie lubisz dźwigać, DA 50-200. Na stałki będziesz miał czas :->

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
dyptam napisał/a:
Myślę, że na początek, jeszcze przed portretem kup sobie jakiś zoom np. Sigmę 70-300 APO lub, jak nie lubisz dźwigać, DA 50-200. Na stałki będziesz miał czas

Oj, mnie się zdaje, że jednak lepiej stałke - zoom rozleniwia choć w pewnych sytuacjach bywa pomocny. Stałka lepsza do nauki moim skromnym zdaniem :roll:

[ Dodano: 2007-12-26, 21:02 ]
Przeskoczyłem z Fuji Finepix 5600 i wbrew temu co słyszałem nie miałem problemów z obsługą i przestawieniem się na ustawienia manualne parametrów.

aa czy można wiedzieć "gdzie słyszałeś"?

sołtys napisał/a:
Stałka lepsza do nauki moim skromnym zdaniem
Fakt, lepsze do nauki są, ale jak przesiądziesz się z hybrydy/compacta, to taki rzut na głęboką wodę ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
dyptam, wydaje mnie się, że zależy to od podejścia. Traktowanie tego w kategoriach "rzutu na głęboką wodę" jest podejściem ... jakby to napisać ... conajmniej nieodpowiednim. Druga sprawa jest taka, że Sandman_Kraków zadał pytanie o obiektyw do zdjęć Makro i Portretów a w tym przypadku warto jednak poszukać obiektywów do tego przeznaczonych i stałki do tego nadają się najlepiej - tak i do samych zdjęć jak i nauki .. tak piszą w książkach :roll:

sołtys napisał/a:
obiektyw do zdjęć Makro i Portretów
Ok, chciałem napisać tak, w moim przypadku w kolejności kupiłem kit, zoom S 70-300 APO, bo kit za krótki, S 17-70 bo jaśniejszy niż kit, chociaż dużej różnicy pomiędzy kitem i tą S nie zauważyłem. A dopiero jak polatałem z zoomem, przyszła refleksja na stałki zakupiłem 28-50-70-135, oprócz 70 lim., pozostałe leża w szafie w oczekiwaniu na artystyczne natchnienie lub odpowiednią modelkę ;-) .
Dlatego też do zabawy na początek polecałbym i AF i wersję zoom. np. Sigma 70-300 APO może być do portretów i do Makro.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Sandman,
Jako że jesteś świeżak to mam prośbę.
Powiedz subiektywnie jak wygląda jakość (głównie szumy) w porównaniu do S5600?
Nie jestem maniakiem i ISO400 używałem bez krępacji, a efekty w większości przypadków mnie zadowalały

Też mam jeszcze S5600 ale następne będzie K100D - wyboru uzasadniać nie będę.
Niestety żona kontroluje wydatki na gadzety i jeszcze muszę chwilkę poczekać ;).

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Nie jestem Sandman, ale odpowiem na to pytanie :-) Jeśli chodzi o szumy, to nawet nie ma co porównywać zdjęć z kompakta i lustrzanki. Mój znajomy ma Fuji s9600 i u niego na ISO400 są takie szumy jak u mnie na 1600. W K100D do ISO 800 szumów praktycznie nie widać, no chyba że przyglądać się zdjęciom w rozmiarze 1:1. Np. moja fotka z TEGO wątku była zrobiona na ISO 800.

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007

Witam
Sam stałem przed takim właśnie problemem jakiś miesiąc temu. Rozwiązaniem stała się sigma 70/2,8 makro, którą trzy dni temu oficjalnie dostałem od gwiazdora :lol: .
Moim zdaniem kupowanie zoomów typu 70-300 czy 55-200 jest w wypadku zainteresowania portretem/makro nieporozumieniem:
1/ ciemne to, więc przy portrecie tła nie rozmyjesz porządnie.
2/ ciemne, więc autofocus będzie miał trudniejsze zadanie przy makro.
3/ minimalny dystans ustawiania ostrości na poziomie metra - trudno to nazywać "makro", choć niektórzy producenci usiłują.
czyli nie nadają się one do żadnego z zakreślonych przez Ciebie celów! (choć są tacy, co z braku innych obiektywów usiłują "uniwersalne telezoomy" do takich zastosowań używać)
Mając tak dokładnie sprecyzowane przeznaczenie obiektywu kup (tak jak ja :mrgreen: ) stały obiektyw do makro, który z powodzeniem zastosujesz w portrecie! Czy będzie to sigma 70, 105, czy też tamron 90 zależy już tylko od ulubionego przez Ciebie zakresu ogniskowych. Ja nie lubię odchodzić za daleko od fotografowanej osoby więc wybrałem 70 daje ona dystans portretowania na poziomie 1-2 metrów (dla mnie idealny)
Usłyszysz pewnie opowieści o tym, że idealne szkło do portretu jest nie za ostre, a makrosłoiki zazwyczaj są hyperostre, ale przecież rozostrzyć można softłerowo (w aparacie, w komputerze, można założyć filtr zmiękczający na obiektyw....- nieskończenie dużo możliwości psucia zdjęć :mrgreen: )
Jeśli nie chcesz typowego obiektywu makro, możesz się zastanowić nad stałą 50 i do tego telekonwerterem - o ile pamiętam kiedyś ktoś tu taki zestaw opisywał w kontekście portretu - ale do makro chyba słabiej się on nadaje.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
CLE napisał/a:
zoomów typu 70-300 czy 55-200 jest w wypadku zainteresowania portretem/makro nieporozumieniem:
1/ ciemne to, więc przy portrecie tła nie rozmyjesz porządnie
Akurat przy takich ogniskowych to rozmyjesz tło całkiem ładnie, jedynie trzeba daleko stawać od modela.

CLE napisał/a:
1/ ciemne to, więc przy portrecie tła nie rozmyjesz porządnie.

-akurat 100% zgodze sie z Gwiazdorem - te tele wlasnie fajnie rozmywaja tlo (nawet przymknieta o dzialke/dwie na 200mm sigma 70-300 jest bardzo portretowa)
CLE napisał/a:
2/ ciemne, więc autofocus będzie miał trudniejsze zadanie przy makro.

-a kto przy makro kaze korzystac z af? obojetnie czy to z sigma 70-300, czy dedykowana makro 105, czy z nowym tamronem 90 - af tak czy siak jest wolny (sprawdzalem- kazde z nich mialem), poza tym kazde z nich daje komfort manualnego ostrzenia przy ktorym glupiejacy af to lipa
CLE napisał/a:
3/ minimalny dystans ustawiania ostrości na poziomie metra - trudno to nazywać "makro", choć niektórzy producenci usiłują.

a podejdziesz swoja sigma 70 np do zaby, motyla, czy innego plochliwego stwora itp? bo sigma 70-300 bez problemow, tego mi teraz brakuje w tamronie 90 - wiekszej odleglosci ostrzenia
nie twierdze ze szklo ktore proponujesz jest tu zle, jednak wydaje mi sie ze Twoje wnioski negujace oba tele sa spostrzezeniami nie wynikajacymi z ich uzycia (chocby to rozmycie tla szkiel tele- uzytkownik by tego nie napisal)
CLE napisał/a:
Usłyszysz pewnie opowieści o tym, że idealne szkło do portretu jest nie za ostre, a makrosłoiki zazwyczaj są hyperostre, ale przecież rozostrzyć można softłerowo

i tej wady nie maja wymienione tele:P

pozdrawiam
kp

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Zastanawia mnie po co wszyscy od razu pakują po 1500zł lub 3000zł na jeden obiektyw jeżeli dopiero zaczynają robić zdjęcia ?

Jest od groma tanich stałek i to naprawdę dobrych i za te 3000zł na początek można sobie kupić szkiełka od 16mm do 200mm o niebo lepsze od KIT-a czy zoom-a typu 70-300.

Tylko trzeba chcieć się zmobilizować do nauki strzelania fotek manualami co nie jest straszne i wcale nie takie trudne.

A tak poza tematem Pentax SMC-M 50 1.7 to porażka :-/ Musiałem to z siebie wyrzucić.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pietras, to jakie tanie stałki 16 i 20mm proponujesz?

hciałem też zapytać czy jest to prawdą, co kiedyś usłyszałem, że do Pentaxa można używać z powodzeniem obiektywów z Zenita?

przez przejsciowke m42-K, jednak to moze miec sens jesli masz juz jakies naprawde dobre szkla gwintowe. przejsciowka jest 'srednia' (w porownaniu z np minoltowska). na Twoim miejscu raczej bym celowal w szkla bagnetowe, szczegolnie zas w wersje ze stykiem automatyki przyslony
Pietras napisał/a:
Zastanawia mnie po co wszyscy od razu pakują po 1500zł lub 3000zł na jeden obiektyw jeżeli dopiero zaczynają robić zdjęcia ?

jesli takie szklo pasuje do danego celu, nikt z gory nie okroil budzetu, to czemu nie? zwykle za cena idzie tez jakosc...
Pietras napisał/a:
Jest od groma tanich stałek i to naprawdę dobrych i za te 3000zł na początek można sobie kupić szkiełka od 16mm do 200mm o niebo lepsze od KIT-a czy zoom-a typu 70-300.

mozesz podac jakies przyklady tanich stalek dla 16mm (powiedzmy poza zenitarem :mrgreen: ktory kosztuje pol tej paskudnej sigmy 70-300), albo cos stalego na 18 czy 20mm na bagnet, rownie dobrego jak kit na cyfrze i taniego of coz (kit to 300pln), najlepiej ze stykami, swietnym mc (niech juz bedzie na poziomie kita) :mrgreen: . posiadanie worka stalych szkiel nie jest zle (tez to przerabialem), tylko ze tego trzeba chciec. wydaje mi sie ze zoom na poczatek a potem stale ulubione ogniskowe (np dla jakosci i konkretnych sytuacji) to troche lepsze rozwiazanie
Pietras napisał/a:
A tak poza tematem Pentax SMC-M 50 1.7 to porażka :-/ Musiałem to z siebie wyrzucić.

fatalnie, myslalem ze te jedna z lepszych 50tek umiescisz w gronie tanich stalek 16-200 znacznie lepszych od kita i sigmy :mrgreen:
pozdrawiam
kp

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
matb, przykład Peleng 8mm 860zł, Zenitar 16mm około 450zł.

klimecki_, Mogę Ci przesłać zdjęcie zrobione 50 1.7, sam się przekonasz po przybliżeniu że to nie jest zbyt dobry obiektyw i nie mam na myśli ostrości.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pietras, ale to rybie oko jest :-/

Skocz do: