dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Pumpernikiel napisał/a:
W miedzyczasie raz pamietam aparat zglaszal brak obiektywu i dopiero po jego zdjeciu, zalozeniu i restarcie aparatu wsio powrocilo do normy.
ta akurat norma, szczególnie z obiektywami Sigmy, więc to nie przyczyna. A propos chusteczki, widziałem gdzieś kiedyś na necie takie dyfuzorki na wbudowane lampy do Pentaxa.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Pumpernikiel napisał/a:
Mieszka ktos w okolicach Rumi lub Gdyni? :)
Kilka osób tam widziałem, jak nie to możesz się do Gdańska przejechać (jestem tu do piątku). ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Sigma 70-300 APO:
Prawidłowo pracuje z lampą, kiedy jest w pozycji A(uto). Mam dodatkowy pierścień, którym mogę na obiektywie ustawiać przysłonę. Wtedy aparat przestaje odczytywać wartość przysłony i lampa pali pełną mocą.
Pamiętam, że była na forum dyskusja o problemach ze stykami bagnetu. Może u ciebie brak kotaktu styków informujących o przysłonie ???
Spróbuj zrobić zdjęcia w trybie M. Czas ustaw na jedną wartość i zmieniaj tylko wartość przysłony na korpusie. Jeśli zdjęcia będą tak samo naświetlone, to coś nie tak ze stykami lub z obiektywem.

Acha! Kiedy przestawiłem obiektyw z AUTO, to na wyswietlaczu korpusu wartość Av była --

Pumpernikiel  Dołączył: 31 Paź 2007
Testnalem - Manual cza 1/180 przeslony od 3,5 do 22 i fotki od przeswietlnonej do niedoswietlonej. Chyba jednak taki test nam nic nie da, a przynajmniej informacji ze obiektyw nie gada z aparatem.

Na stronie 200 instrukcji jest info ze w przypadku obiektywu niezgodnego z lampa miga ikonka lampy. U mnie nie miga czyli wynika z tego ze automatyka mysli ze wszystko jest ok.

Jak nakarmie potomka postaram sie cyknac jakas fotke pogladowa problemu.

[ Dodano: 2007-12-26, 15:33 ]
dyptam napisał/a:
A propos chusteczki, widziałem gdzieś kiedyś na necie takie dyfuzorki na wbudowane lampy do Pentaxa.

Styki sa czysciutkie, caly zestaw ma miesiac czasu i moze ze trzy razy zdjalem obiektyw z body.

Co do dyfuzorka ratuje sie teraz czyms takim HandMade :mrgreen:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Chyba nie pozostaje ci nic innego jak serwis lub znalezienie kogoś z Pentaxem i sprawdzenie obiektywu z innym body, a korpusu z innym obiektywem.

[ Dodano: 2007-12-26, 20:32 ]
Acha - test miał sprawdzić, czy przypadkiem nie przycina ci się przysłona.

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Witaj!

Pamiętaj jeszcze o tym, iż każda lampa przy zadanym ISO ma określony zasięg w zależności od czasu trwania (a więc od mocy) błysku. Do tego korpus w trybie A dobiera sobie F. A zasięg lampy nie zaczyna się od zera, tylko od jakiejś wartości, z reguły 1 do 2 metrów (przynajmniej tak mi się wydaje). Może po prostu jesteś za blisko???

pawelek-79 napisał/a:
Acha - test miał sprawdzić, czy przypadkiem nie przycina ci się przysłona.
Mogę się mylić, ale lepszym testem bedzie tryb Av i zdjęcia na kilku różnych przesłonach - powinny wyjść tak samo naświetlone zdjęcia.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
pawelek-79, a możesz pokazać taką "przepaloną do białości" fotkę z exifem?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
no właśnie, rozprawiamy, a nie wiemy o czym, bo nie widać żadnych przejaranych masakrycznie fot, jest tylko ta nieszczęsna choinka. Nie powiem, nie lubię lampy w K100D, ale jakoś sobie z nią radzę, na czuja nawet w trybie M. Co do dyfuzorka, niektórzy robią sobie takie z półprzezroczystych pudełek (tych plastikowych of course :-> ) po kliszach, wystarczy odpowiednio naciąć.

[ Dodano: 2007-12-27, 19:28 ]
o widzę, że w sąsiednim wątku o dyfuzorkach właśnie guerilla poleca ten sam patent :-)
a tu link, jak takie coś wygląda w praktyce:
http://img516.imageshack....braz63077jj.jpg

Prawie wszystkie te przepalone fotki sa mojego dziecka a tych niestety nie zamieszcze z roznych wzgledow. Inne wywalilem od razu po zrobieniu a potem ratowalem sie dyfuzorkiem lub chusteczkami :)

Moze napiszcie co mam cyknac dla testu z pelnym Exifem, tak bedzie lepiej?

Bo niedlugo zostane oszolomem co sie czepia sprzetu :mrgreen:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Pumpernikiel napisał/a:
Moze napiszcie co mam cyknac dla testu z pelnym Exifem, tak bedzie lepiej?

np. coś w ciemnym pokoju z małej odległości ok 1 metr na kilku wartościach przysłony np. f4, f5.6 i dla ISO 200

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
może z nieco większej odległości np. 2.5 m.

Pumpernikiel napisał/a:
Moze napiszcie co mam cyknac dla testu
Cokolwiek, tylko pokaż te przepalenia.

Na tych fotkach testowych kiepsko widac, mam zdjecia dzieciaka ktore sa calkiem prawie biale przeswietlone.

3 metry - 1/30 f6.7 iso200

2,5 metra - 1/30 f4.0 iso200

okolo 1m - 1/30 f5.6 iso200

okolo 1m - 1/30 f4.0 iso200

O ile sie nie myle automatyka lampy dziala na zasadzie ze jak stwierdzi ze dosc juz swiatla konczy blysk.

Tak dziala przynajmniej w moim starym Fuji gdzie jak robie fote z bliska w lustro to praktycznie blysku nie widac.

W Pentaxie nie ma roznicy czy jestem blisko przedmiotu czy daleko czy tluke w lustro czy nie.

Sam juz nie wiem czy sie czepiam czy nie czy cos nawala po prostu okresowo lub nie ma styku.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Pumpernikiel napisał/a:
Na tych fotkach testowych kiepsko widac,

Pumpernikiel, no i na tych fotach nie widze przepaleń, poza kanapą na drugiej focie ale to normalne jest bliżej...

Chyba coś przesadzasz :roll: weź w końcu zapodaj przepaloną fote bo narazie tylko o nich piszesz :-/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pumpernikiel napisał/a:
O ile sie nie myle automatyka lampy dziala na zasadzie ze jak stwierdzi ze dosc juz swiatla konczy blysk.

Tak to było w TTL-u, w P-TTL-u czas błysku obliczany jest na podstawie pomiaru w trakcie przedbłysku.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pumpernikiel, możesz mi powiedzieć po czym wnosisz, że te zdjęcia są prześwietlone?? I jak poznajesz czy lampa błyska pełna mocą czy nie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pumpernikiel, wrzuć te zdjęcia, które pokazałeś w jakąś wywoływarkę RAW-ów i spójrz na histogram. Są naświetlone standardowo jak z P-TTL-u i za wyjatkiem tego gdzie w pierwszy plan wdarł się stół, nie ma mowy o prześwietleniu.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pumpernikiel napisał/a:
Na tych fotkach testowych kiepsko widac, mam zdjecia dzieciaka ktore sa calkiem prawie biale przeswietlone.
- to je zamiesc w sieci ...
bo to co tu pozkazales to sa normalnie naswietlone foty

pablo  Dołączył: 15 Cze 2007
Generalnie to miałem taką samą historię z kasetką, tylko ze standardowym 18-55. Wbudowana lampa po prostu prześwietlała. Twarze wychodziły białe jak papier. Sprawę rozwiązał zakup zewnętrznej lampy. A jak muszę zrobić zdjęcie na szybko z wbudowaną lampą, to kompensuje ekspozycję o 0.7 lub 1.0 EV.

Pozdrawiam,
Pablo

Skocz do: