klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Pietras napisał/a:
Mogę Ci przesłać zdjęcie zrobione 50 1.7, sam się przekonasz po przybliżeniu że to nie jest zbyt dobry obiektyw i nie mam na myśli ostrości.

polecam:
http://manufactura.home.p...66859c566dc4540
i inne strony watku: Pokaz swoj bokeh
moze po prostu trafiles na sfatygowany egzemplarz (nie slyszalem zlego slowa o tym szkle odkad uzywam pentaxa)
Pietras napisał/a:
przykład Peleng 8mm 860zł,

rozumiem ze polecasz to szklo na cyfrze?:), poza tym taka jedna 'tania' stalka to wlasnie nowa sigma na gwarancji, z af, dzialajaca we wszystkich mozliwych trybach
poza tym jak zauwazyl matb polecasz w miejsce kita rybie slepia, kit nie jest rybim okiem, prosimy o dalsze przyklady tanich szerokich, skorygowanych stalek :mrgreen:

pozdro
kp

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
matb, No to to co już na pewno nie jest rybim okiem Tamron SP 17mm

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Pietras napisał/a:
A tak poza tematem Pentax SMC-M 50 1.7 to porażka :-/ Musiałem to z siebie wyrzucić.

Skąd ten wniosek? Mam to szkiełko, jestem bardzo zadowolony.

briho, Poprzednią niedziele szlajałem się z nim po lesie i ostatnio przeglądając foty zauważyłem że na choinkach są okropne aberracje na brzegach ośnieżonych gałęzi... Najśmieszniejsze jest to że przy revuenon 1.7 50 takiego efektu nie było.

Ot tak mi się znalazł powód żeby strzelić focha na ten obiektyw :evil:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pietras napisał/a:
matb, No to to co już na pewno nie jest rybim okiem Tamron SP 17mm

Jest taka stałka do Pentaxa? :shock: Nigdy nie widziałem. Na pełną klatkę?

matb, w systemie Adaptall-2, pełna klatka.

Osoba której sprzedałem 300 setkę chyba wystawiała tutaj na giełdzie to szkiełko ale zostało usunięte ogłoszenie za brak cen.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
że na choinkach są okropne aberracje na brzegach ośnieżonych gałęzi.
To jeszcze nie widziałeś z 77 :-P . Przecież ta przypadłość nie dyskwalifikuje szkła. Po prostu trzeba mieć to na uwadze.

briho  Dołączył: 28 Sie 2007
Pietras napisał/a:
briho, Poprzednią niedziele szlajałem się z nim po lesie i ostatnio przeglądając foty zauważyłem że na choinkach są okropne aberracje na brzegach ośnieżonych gałęzi... Najśmieszniejsze jest to że przy revuenon 1.7 50 takiego efektu nie było.

Ot tak mi się znalazł powód żeby strzelić focha na ten obiektyw :evil:

Mam trochę zdjęć zrobionych tą 50-tką w parku. Aberracje są na znośnym poziomie jak dla mnie.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Re: Nowy uzytkownik - prosze o porady
Sandman_Kraków napisał/a:

mając też porównanie z Olimpusem E-510 mojego brata, że Pentax jest aparatem szybciej i sprawniej łapiącym ostrość i wogóle lepiej pracującym w trudniejszych warunkach.

Sony, Oly i Pentax mają AF na tym samym poziomie.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
Poprzednią niedziele szlajałem się z nim po lesie i ostatnio przeglądając foty zauważyłem że na choinkach są okropne aberracje na brzegach ośnieżonych gałęzi...

Pokaż jakąś fotkę...

Pozdrawiam
Marucha

Pierwsza z brzegu...

U mnie bez przybliżenia pierwsze co się rzuca w oczy to właśnie aberracje :-/ Może i jestem przewrażliwiony ale denerwujące trochę to, na szczęście i tak fotki zimowe przeważnie zmieniam na B&W

Na mail mogę wysłać w większej rozdzielczości.

Podaj może jakiś wycinek, bo z tego to trudno coś zobaczyć, o czym piszesz.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Do portretów i makro nada się doskonale Pentax DA 100/F2.8 lub D-Xenon 100/F2.8
Są to stałoogniskowe obiektywy o świetnych parametrach mają tylko jedną wadę cenę :-( (

Pozdrawiam Marek

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Nowy uzytkownik - prosze o porady
wkt napisał/a:
Sandman_Kraków napisał/a:

mając też porównanie z Olimpusem E-510 mojego brata, że Pentax jest aparatem szybciej i sprawniej łapiącym ostrość i wogóle lepiej pracującym w trudniejszych warunkach.

Sony, Oly i Pentax mają AF na tym samym poziomie.

nie. E-3 i K10D i A700 mają szybszy niż ich tańsze odpowiedniki.i też zalezy od szkła bardzo!

argawen, mam nadzieje że to już będzie widoczne na innych monitorkach, u mnie przy tym powiększeniu już przeraża :)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W programie do obróbki RAW - Lightroom, ACR, C1 4 a nawet RAW Therapee - jest funkcja usuwania aberracji chromatycznych za pomoca suwaczków.

Na tym zdjęcieu powyżej aberracja chromatyczna nie jest dramatycznie dokuczliwa.

Pietras napisał/a:
mam nadzieje że to już będzie widoczne na innych monitorkach
Teraz to już widzę.

[ Dodano: 2007-12-28, 17:31 ]
zorzyk napisał/a:
aberracja chromatyczna nie jest dramatycznie dokuczliwa.
Potwierdzam. Widziałem o wiele większe.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
matko..... :roll: naprawde chcialem zobaczyc te potworne filety...roze zielenie.... ale naszczescie slepy jestem....

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Spodziewałem się aberacji coś a'la tamron 70-300 na długim końcu, albo fioletowej wody jaką kiedyś tu ktoś zapodał :lol: a tu praktycznie nic nie widać :shock:

Pierwsze obiektywy jakie miałem to były zeiss-y no i tamrony LD, więc doszedłem do wniosku że takie coś jak aberracja nie ma prawa istnienia. :-/

Skocz do: