Michu napisał/a:U p i e r d a s ...![]()
CytatZ M42 oczywiście pracujesz na przysłonie roboczej, przy czym i tak przed strzałem musisz nacisnąć przycisk AE-L, by aparat zmierzył ekspozycję.
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:Z m42 mozesz pracowac w trybie Av, gdzie aparat mierzy swiatlo z otwartej przeslony przez obiektyw - wiec z m42 masz pomiar rzeczywisty przy zadanej przeslonie![]()
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:i bardzo wygodnie to dziala, z tym ze pomiar przeklamuje o jakas stala wartosc, co dziwne rozna dla roznych szkiel o tej samej jasnosciOdkrylem to porownujac pomiar w M z pomiarem Av, np dla biometara ustawiam na stale korekcje +1,3. Pomiar przez AEL jest zawsze ok, ale milo miec priorytet Av :)
Pozdrowienia
Sylwek
ME Super black, M 28/2.8, M 50/1.4, M 50/4 macro, M 75-150/4
A
Minolta Hi-matic F
sylwiusz napisał/a:
A to ciekawa sprawa. Ale faktycznie w innych systemach tez spotkalem się z narzekanaimi na dokladnosc pomiaru z m42.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
puszka sardynek i słoik ogórkow
K100D - jee jee jeeeeeeeeeeee!
tomecki napisał/a:
1. Gdzie i za ile kupić przejścwkę M42 >> Pentax
olaf napisał/a:
http://www.raysfoto.pl/
tomecki napisał/a:Michu napisał/a:Z drugiej strony wiesz dobrze, że przy lustrzance jeden słoik to dopiero początek...
jestem tego cholernie świadomy niestetytylko jak to lepszej połowie w wytłumaczyć
(...)
Ż jest P... p.
zorzyk napisał/a:Zastosuj odpowiedni WIDLP *) np. 0,1. Przy pewnej wprawie nawet nie dasz po sobie poznać, że zapłaciłeś więcej
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
sylwiusz napisał/a:Michu napisał/a:Bardzo dobrze kombinujesz.
Wysokie ISO - pewnie częściowo zniweluje się poprzez SR. W takim wypadku rzeczywiście warto rozejrzeć się od razu za czymś jaśniejszym niż kit:
Tamron 17-35 f/2.8-4 SP AF Di LD ASPHERICAL
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC
Sigma 17-35 f/2.8-F4.0 EX DG
Z drugiej strony wiesz dobrze, że przy lustrzance jeden słoik to dopiero początek...
A ja bym do tego slabszego swiatla poszedl na calosc. Czyli dokupic do kita rewelacyjne FA 35/2. To o cala dzialke szybciej od f2.8, czyli czasy 2x krotsze, do tego to szklo malutkie i poreczne, z malym korpusem Pentaxa daje wspanialy zestawik odpowiadajacy klasycznej, standardowej 50-tce na analoguI tym się naprawde niezle fotografuje ludzi.
PZ1, KX i kupa szkieł