jurii  Dołączył: 13 Wrz 2007
Dyfuzor, pytanie nowość czy naciaganie na kase
Witajcie drodzy forumowicze
jestem na etapie zakupu dyfuzora do mojej lapmy Pentax AF-540, przyznam że jakoś nie moge znaleźć tego czego szukam, a szukam dyfuzora Sto-fen, czytałem że daje on niezle rozproszone światełko, może ktos mógł by podwpoweidzieć mi gdzie można zakupić takowy w sieci, do innych modeli lamp widze że są a do Pentaxa niema :-( .
Ale teraz do sedna mojego pytania, czy ktoś miał doczynienia z czymś takim ?
http://www.allegro.pl/ite...obry_efekt.html
mam poważne wątpliwości czy nie jest to naciąganie na kase, cena jest lepiej niż dobra, ale .... no właśnie, czy tanie to znaczy że dobre ? bardzo prosze o opinie
Z gory dziękuje
pozdrawiam

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Nie kupuj tego badziewia, kup stofen a najlepiej oraz drożej kup podróbkę Fonga, też do kupienia na alledrogo. Używam stofena a niedawno kupiłem rozpraszacz Fonga, jest naprawdę dobry. Poszukaj na tym forum, był już ten temat omawiany.

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
Za Jurkiem, zdecydowanie bardziej polecam stofen niż tą "skarpetę - używałem obu.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Kupiłem ten rozpraszacz a ze starych czasów mam stofena.Lepszy jest od stofena lepiej rozprasza no i nie daje efektu kolorowych ścian, ta srebrna folia dużo daje.Jednak założenie jej na palnik 540 to ekfilibrystyka i na to klnę na czym świat stoi.Szybko to się tego nie zrobi.Wszelkie nowe rozpraszacze sprawdzić można w Bielsku pod zamkiem w komisie.Gość inwestuje w nie.W lecie przestrzelałem kilka nowych kupiłem ten ponieważ dawał najwięcej.Pozdrawiam

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
jurii napisał/a:
może ktos mógł by podwpoweidzieć mi gdzie można zakupić takowy w sieci, do innych modeli lamp widze że są a do Pentaxa nie ma
Ja kupowalem bezposrednio u producenta. http://www.stofen.com/ Maja do 540 - 26 dolarow z przesylka.

dz.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Na 540-stkę sprzedają te same, co do Metza 54 bodajże.
BTW, przypuszczalnie te do Nikona SB-24, 25, 26 też będą pasować, bo odwrotnie pasują idealnie...

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dzięki uprzejmości Micha mam taką skarpetę do testowania. No itak jak już pisałem kiedyś sufitu i kartki nic nie zastąpi. A z braku sufitu to zawsze lepsza taka skarpeta niż lampa na wprost. No a cudów nie można chyba od niej oczekiwać. Nie mam i nie miałem stofena, nie mogę porównać.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Na 540-stkę sprzedają te same, co do Metza 54 bodajże
Jednak nie. Miałem do tego Metza. Na Pentax-a nie chciało wchodzić.
Na Metza jest wersja OM-C, zaś na Pentaxa 540 OM-MZ40.

Cenowo, to faktycznie ciężko konkurować z sufitem i kartką, ale jest kilka wynalazków, które dają znacznie lepsze efekty - od sztucznych sufitów i softboxów Lumiquesta, do Lightsphere i Whale Tail Fonga... Główną zaletą Omnibounce'a jest jego kompaktowość oraz to, że odbijając kierunkowo, dostajemy też wypełnienie miękkim światłem.

[ Dodano: 2008-01-06, 06:18 ]
argawen, ale to też jest chyba model sprzedawany do któregoś Metza, prawda?
Pamiętam, że gdzieś widziałem taką tabelę z wielkościami, ale nie mogę teraz znaleźć...

[ Dodano: 2008-01-06, 06:48 ]
Sprawdziłem i wychodzi, że OM-MZ40 jest oryginalnie do 40-stek Metza. Do wspomnianych Nikonów SB-24, SB-25 i SB-26 jest OM-C, czyli że nie będzie pasował... Dziwne, bo jak powiedziałem wcześniej, OM-MZ40 pasuje na SB-25 idealnie...

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
argawen napisał/a:
zaś na Pentaxa 540 OM-MZ40.

Dokładnie... Ja swojego stofena zamówiłem na allegro, od gościa co je sprzedaje, nie ma ich wystawionych trezba napisać i troszkę poczekać, ja czekałem ok miesiąca ;-)

[ Dodano: 2008-01-06, 13:21 ]
jurii, u tego sprzawcy kupiłem; http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=298784

Mam też tę skarpete o co pokazałeś w pierwszym poście, może nie jest jakoś zdecydowanie gorsza, ale skoro stać mnie było na zestaw K10D + FGZ 540 za niemałą kase to i kupiłem stofena

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
u tego sprzawcy kupiłem; http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=298784
Też u niego kupowałem swego czasu. W porządku sprzedawca.

[ Dodano: 2008-01-06, 14:22 ]
jaad75 napisał/a:
Dziwne, bo jak powiedziałem wcześniej, OM-MZ40 pasuje na SB-25 idealnie...
Pewnie jest większy, to i pasuje.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
W tej chwili na allegro jest Gary Fong's Lightsphere za 350zł! Chyba komuś sufit się sp&^$^&ł na łeb!

Zwłaszcza, że oryginalny kosztuje ~$50 - nawet z Chrome Dome nie wyjdzie $100... Podróbki typu Lambency, to równowartość $30 na e-bayu...

Ja widziałem na ebay podróbki Lightsphere Fonga za 5$.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
To jeszcze dodam od siebie 3 grosze...

Może i Lightsphere softboxy i inne wynalazki dają lepsze efekty jak dyfuzor, jednak nie jestem profi :mrgreen: i potrzebują czegoś niepozornego, dyskretnego i softbox mi się sprawdza, choć też jest widoczny, szwagier w święta się spytał dlaczego mam kubek na lampie :?: :evilsmile: :!:

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
StarskiPL napisał/a:
Ja widziałem na ebay podróbki Lightsphere Fonga za 5$.
To może zrobić jakiś forumowy zakup. U tego gościa widzę sporo rzeczy w jak wydaje mi się dobrych cenach: DConnected

siwyyy77 napisał/a:
....choć też jest widoczny, szwagier w święta się spytał dlaczego mam kubek na lampie :?: :evilsmile: :!:

Dobrze, że nie miałeś założonego Whale Taila... :mrgreen:

Ijon, jestem za ale nie wiem czy to będzie takie proste. Każdy z nas ma inną lampę.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
(...) szwagier w święta się spytał dlaczego mam kubek na lampie :?: :evilsmile: :!:

A mnie pytali, dlaczego osłonki (stofen) z lampy nie ściągnąłem...

Janes  Dołączył: 26 Gru 2006
Ijon napisał/a:
To może zrobić jakiś forumowy zakup. U tego gościa widzę sporo rzeczy w jak wydaje mi się dobrych cenach: DConnected

Jestem za :-) ja bym się pisał do lampy AF-540FGZ :mrgreen:
Dodam że jestem zielony jeśłi chodzi o zakupy poza Polską i do tego angielski to język o którym mogę powiedzieć, że wiem iż coś takiego jest :)

Np. na eBay jest coś takiego w cenie $9,85 (ok. 23 zł) plus koszty wysyłki :-) . Natomiast tutaj jest oferta z Allegro :-x

Skocz do: