Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
Pierwsze obiektywy jakie miałem to były zeiss-y no i tamrony LD

chyba raczej ich nei widziales....

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
Czego nie widziałem ?

Pietras, - obejrzyj stare zdjecia w duzym pwiekszeniu......
dwa na filmie jest ego duzo mniej.... (ze swoich doswiadczen pisze jak ogladam stare foty)

Fafniak, idiotyzmem było by gadać o moim doświadczeniu jako że dopiero zaczynam... Ale przykładowo fotki z Tessar-a 2.8 50, brak takich efektów, podobnie sonnar 180/2.8 ostatnia seria MC, Porst 1.8/135, Sonnar 3.5/135, 2.8/135, o tamronach z serii SP/LD nie wspominając... Można by jeszcze tego troche wymienić :-/

Poważnie sprawdzałem zdjęcia robione tymi obiektywami dokładnie, zawsze po kupnie patrze na to jak wygląda sprawa z aberracjami, ot takie zboczenie.

Co do filmu to nie wiem, dopiero zaczynam z yaśką ale chwilowo męcze B&W.

Pietras, a miales juz szklo z dziura typu 1.7 1.4 ?
Dwa....byc moze masz walniety troche egzemplarz.... :roll: choc ja nie widze tych CA na twojej focie.. ale moze dzieki temu szcesliwszy jestem?
CA to ja moge ci pokazac :evilsmile:

Fafniak, chętnie zobaczę Twoje CA, co do 1.7 to mam tego nieszczęsnego SMC-M, Revuenona 1.7/55, i Porst-a 1.2/55 i na tych tanich "pleśniach" jeżeli tak je można nazwać nie widać :-( Też sie obawiam tego że trafił mi się trefny obiektyw (bez aluzji do trefa). Ale nie mam drugiego do sprawdzenia.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Dla mnie natomiast aberracja na zdjęciu zaprezentowanym przez Pietrasa, jest widoczna i imho paskudna. CO kto lubi ja akurat nie cierpię fioletowego zafarbu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nie pozostaje nic innego, jak przesiąść się na inny system lub zmienić szkło.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pietras napisał/a:
akurat nie cierpię fioletowego zafarbu.
Fioletowy zafarb zdjęcia (rzeczywiście jest, ale niewielki) to nie jest to samo, co aberracja chromatyczna. Zafarb usuwa się w programie do obróbki. Jeżeli to jest skan z filmu cz-b wykonany jako kolorowy skan to zafarb ma prawo być. Po zamianie na skalę szarości zafarb znika.

Jeżeli to jest skan kolorowy, to należy poddać go obróbce, aby usunąć niepożądane efekty na zdjęciu - innymi słowy, aby nadać zdjęciu pożądany wyraz/wygląd.

Obróbka w odpowiednim programie jest elementem niezbędnym/koniecznym/nieodzownym w procesie twórczym, czy zdjecie pochodzi z filmu/skanera czy z aparatu cyfrowego.

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
No i przyszła na mnie kolej :oops: . Po założeniu mojego manualnego staruszka -> Sigma f:1:4.5,100-200 macro, na wyświetlaczu k10 pokazuje mi się komunikat F, i nie mogę zrobić zdjęcia. Co to oznacza? :oops:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Szpileczka napisał/a:
No i przyszła na mnie kolej :oops: . Po założeniu mojego manualnego staruszka -> Sigma f:1:4.5,100-200 macro, na wyświetlaczu k10 pokazuje mi się komunikat F, i nie mogę zrobić zdjęcia. Co to oznacza? :oops:

http://manufactura.home.p...f39c40d27bc62af

Pozdrówka
Marucha

Dziękuję za szybką reakcję na moją niewiedzę :oops:

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
Już ? tak szybko przebrnęłaś przez 6 stron opisów i dywagacji tego zagadnienia :-D

Mnie 2 razy nie trzeba powtarzać :-P , wszystko działa jak należy.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kobiety nigdy nie przestaną mnie zadziwiać :shock: :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A mnie już w kobietach nic nie zdziwi. :evilsmile:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Szpileczka, pozdrówki z Wąchocka i od Co-arto team :mrgreen: niestety mimo zainstalowanej wtyczki nie mogę przeglądać Twoich zdjęc :-/ a szkoda, bo je już kiedyś widziałem ii strasznie mysie podobają :-)

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
sołtys, myślałem ,ze tylko ja tak mam ,nic nie widać -nie teges coś z tą galerią.

Na pocieszenie daje Wam mojego konika, oczywiście nie na zawsze. :-P

P.s cholewka ciężki ten aparat z tym moim złomem :-/

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Szpileczka napisał/a:
Na pocieszenie daje Wam mojego konika, oczywiście nie na zawsze.

tak jak już wspomniałem szkoda [co widać na załączonym obrazku], że nie widać reszty 8-)

Skocz do: