japcok  Dołączył: 05 Sty 2008
Widełki do lampy błyskowej
Witam kolegów
mam pytanie odnosnie takcih widełek do lampy błyskowej,posiadam lampe błyskowa i chcialbym ja postawic np.na stole i widzialem ze niektore lampy maja takie widełki wsuwane,czy mozna to gdzies kupic?albo czy ktos ma do sprzedania?
dziekuje

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
japcok to o czym piszesz wydaje mi się, że zostało stworzone w celu postawienia palnika na wystawie (taka podstawka)

japcok  Dołączył: 05 Sty 2008
w lampach canona takie cos widzialem,wsuwasz pod spod lampy i masz podstawke w ksztalcie takich widelek,i o to chodzi czy jest takie cos osobno do kupienia zeby mozna bylo lampe postawic na stole np

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wydaje mi się, że są specjalne "szybkozłączki" do statywów z saneczkami do lampy.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
japcok napisał/a:
widełek do lampy błyskowej

Te podstawki nie występują chyba oddzielnie, ja w każdym razie nie widziałem.
Za to na Allegro można kupić kostkę z sankami do lampy błyskowej. Kostkę można wkręcić w mini statyw za około 10 zł.

pikaczu  Dołączył: 13 Sie 2006

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
To o czym mówicie, to podstawka pod lampę, która pozwala na postawienie jej w pionie, w dowolnym miejscu, gdy chcesz używać flesza poza aparatem. Jest dołączana oryginalnie do wiekszości lamp wyższej klasy (również do AF-540 FGZ), ale można używać dowolnej podstawki z dowolną lampą (ze standardową stopką). Oryginalną podstawkę Pentaxa można kupić np. tu:
http://www.pentaxwebstore.com/detail/PTX+30428

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo kupić dowolny uszkodzony aparat z gorącą stopką i uzywać go zamiast podstawki. :-)
Będzie stabilniejszy niż te plastikowe coś.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Gwiazdor napisał/a:
gorącą stopką

Może być i zimna ;-) .

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Na Strobist polecają "shoe mount":

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
jaad75, wypas studio ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
jaad75, ten górny statyw jest też wypasiony. :-D

Skocz do: