japcok  Dołączył: 05 Sty 2008
Nikon Sb24 a Pentax K10d
witam
mam pytanie czy ktos sie bawil takim zestawem? ja na ustwieniach moge wywolac blysk tylko na czasie 1/180 dalej juz lampa nie reaguje,czy zaklejenie czu usuniecie stykow to zmieni?
ta sama lampe podlaczylismy do cyfrowki fujifilm s9600 i dziala,wiem ze nie bedzie lampa dzialac w systemie ttl
prosze o pomoc co mam zrobic

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
japcok napisał/a:
na ustwieniach moge wywolac blysk tylko na czasie 1/180

I bardzo dobrze, bo 1/180 to najkrótszy czas synchronizacji z lampą w lustrzankach pentaxa. Poszperaj w sieci o zasadach działania migawek szczelinowych (lustra) i centralnych (kompakty). Pocieszę Cię, że w zenicie można było tylko pstrykać z lampą do 1/30, więc widać jakiś postęp ;-)

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Aparaty Fuji są kompatybilne z lampami nikona a lustrzanki Fuji z obiektywami nikona.

japcok  Dołączył: 05 Sty 2008
no dobrze ale to chodzi o ta lampe nikona? a jesli bede mial lampe pentaxa to wtedy bede mogl wyzwolic blysk na wszystkich czasach?czy po prostu pentax tak juz ma ze tylko na 1/180 i koniec?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
japcok napisał/a:
a jesli bede mial lampe pentaxa to wtedy bede mogl wyzwolic blysk na wszystkich czasach?
niekoniecznie pentaxa (inne dedykowane też), ale koniecznie z HSS

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
japcok napisał/a:
no dobrze ale to chodzi o ta lampe nikona? a jesli bede mial lampe pentaxa to wtedy bede mogl wyzwolic blysk na wszystkich czasach?czy po prostu pentax tak juz ma ze tylko na 1/180 i koniec?

systemowe lampki mają high speed błyskanie ( i metze i sigmy te droższe), ale wtedy moc spada . lepsze cyfry mają 1/250 i chyba tyle. kup sobie coś z migawką centralną, na cyfrze mierz światło do 1/180 a potem przelicz sobie te EV na wyższe czasy i rób na kliszy :)

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
japcok napisał/a:
ta sama lampe podlaczylismy do cyfrowki fujifilm s9600 i dziala,wiem ze nie bedzie lampa dzialac w systemie ttl
O ile pamiętam to S9600 ma tylko centralny styk (czyli ten odpowiadający za samo wyzwolenie błysku). Nie ma styków informacyjnych, stąd brak TTL-a.

Skocz do: