Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
W tym linku jest trochę lamp i ich napięcia http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kumkacz1 napisał/a:
Czy orientujesz się jakie max napięcie moze mieć lampa uzywana z GX1L?

Wg FAX-u w kanadyjskim serwisie Pentaksa *istDS/DL/DS2/DL2 i pochodne wytrzymują napięcie na stopce lampy do 30V.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
jak ktoś ma problem z przedbłyskiem wbudowanej to zawsze może założyć szkło bez styków i ustawiać przysłonę pierścieniem,robić na manualu

Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Bardzo dziekuję za informację. Tak jak podejrzewałem serwis nie podał, bo w/g nich powinno się kupić lampe dedykowaną Mam BC 222 Praktici i musze sobie zmierzyc napięcie na stopce. Być może nawet podejdzie.

ja mam 2 lampy od praktici jedna 60V druga 50V na stopce...wlutowałem układ jak w necie był i mam teraz 6V i 3V..coś koło tego i śmiga :D

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Ja w temacie fotocel jestem całkiem zielony więc niech znawcy wybaczą pytanie: skoro taki jest problem z błyskami pomiarowymi, to czy nie będzie wyjściem używania - np. w dedykowanych lampach-trybów AUTO czy MANUAL (gdzie przedbłysków nie ma. W AUTO sensor lampy mierzy po prostu ilość światła z błysku i wyłącza w momencie gdy będzie ona wystarczająca), a nie P-TTL?

Czy można prosić schemacik, albo link do tego układu

tutaj jest :-) przeróbka lampy wg cyberfoto

u mnie to działa

Wilekie dzięki, ale chyba nie będę musiał stosować. Zmierzone na stopce BC222 napięcie - 5,55 V

japcok  Dołączył: 05 Sty 2008
Pentax k10d,Nikon Sb24 i fotocela
witam
posiadam taki zestaw i mam pytanie jakiej fotoceli uzyc do tego? a mianowicie np.allegro opisuje fotocele ze nie bedzie dzialac z tym a z tym i tutaj zaczyna sie problem jaka fotocele kupic do tej lampy zeby uzyskac zamierzony efekt wyzwolenia błysku w nikonie sb24?

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
k100d lampa manualnie
no właśnie, chcę się pobawić fotocelą i lampami blyskowymi w studyjo [udalo sie odzyskac;] ]
i nie chcialbym zeby mi swiatlo z palnika na body dopalalo, da sie jakos ustawic minimalna moc, zeby tylko fotocela wychwycila, a nie mialo wiekszego wplywu na oswietlenie zdjecia?

[ Dodano: 2008-01-23, 00:50 ]
w k100d bo bez tematu post ;-)

Fotonastroje  Dołączył: 28 Lis 2007
Witaj Kosafwc :) to kiedy chcesz sie pobawić z lampami? hihi bo daleko nie mamy? A do aktywacji fotoceli wystarczy bardzo mało światła. Wystarczy skierować palnik w sufit na minimalnym programie. Na naświetlenie zdjęcia nie wpłynie na pewno.
Jak chodzi o lampę wbudowaną z manualnym obiektywem to fajny pomysł sam na to nie wpadłem.

Wtedy oczywiście wali na całą moc ale można założyć rozpraszacz na sanki taki "pseudomakro" który zasłania lampę i rozprasza światło, albo skierować błysk w sufit - jakaś folia z odblaskiem będzie dobra.

hendvirx  Dołączył: 29 Maj 2006
hmmm nie wiem czy Marcinicus mysli o tym samym co ja czy nie no ale co gdyby aparat ustawic w trybie M ze "świeczką" ? czy w tedy również przedbłysk p-ttl bedzie emitowany ? wiec czy moze ktos moglby to sprawdzic ??? pozdrawiam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
hendvirx napisał/a:
gdyby aparat ustawic w trybie M ze "świeczką" ? czy w tedy również przedbłysk p-ttl bedzie emitowany ?

Jeśli obiektyw będzie ze stykami to tak

hendvirx  Dołączył: 29 Maj 2006
plwk napisał/a:
hendvirx napisał/a:
gdyby aparat ustawic w trybie M ze "świeczką" ? czy w tedy również przedbłysk p-ttl bedzie emitowany ?

Jeśli obiektyw będzie ze stykami to tak

cholera :evil: ;( hmmm a moze by tak zbudowac wlasna fotocele ? na 2 blyski :D ma ktos moze w tym doswiadczenie i sprawdzone schematy ?

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
a nie lepiej po prostu kupić fotocelę, która reaguje na drugi błysk ?

pozdrawiam

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Krótkie pytanie - lampa zewnętrzna BEZ własnej automatyki (na P-TTL) robi błyski pomiarowe?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
malyglod napisał/a:
lampa zewnętrzna BEZ własnej automatyki (na P-TTL) robi błyski pomiarowe?

a mozesz pokazac takie cudo?

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Zrozumiałem sugestię ;-)

W-wolf  Dołączył: 30 Sie 2007
Panowie, może moje pytanie wyda się banalne, ale z lampami błyskami itd doświadczenie mam żadne.

Kupiłem fotocelę taką jak pokazana wcześniej - http://www.usmiech.pl/fot...s/SG1L7093.html

i mam z nią mały problem - zupełnie nie wiem jak to ugryźc - lampa odpala mi tuż przed otwarciem migawki (1 kurtyna) wyzwalając lampę na fotoceli, przez co w momencie otwarcia migawki - jak mi się czasem uda, widzę tylko lekko rozżarzony palnik i tyle... przy błysku na 2 kurtynę w sumie różnicy nie ma

1) nie mam przed-błysków pomiarowych, więc to nie jest ich wina
2) trybu redukcji czerwonych oczu na pewno nie mam uruchomionego
3) fotocela na pewno odpala lampę.

Skocz do: