mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Statyw Bilora - dobra gwarancja
Witam

Chciałbym przedstawić opowiastkę, która być może pokrzepi chociaż trochę tych, którym sprzęt odmówi posłuszeństwa. Przechodząc do rzeczy:

Jakiś niecały rok temu z potrzeby cięższego statywu przy jednoczesnym braku pieniędzy zdecydowałem się na dostępny w Fotojokerze statyw Bilora 1122 za 300zł. Korzystając ze sprzętu nieco bardziej markowego na pierwszy rzut stwierdziłem pewne niedociągnięcia w wykonaniu, jednak nie przeszkadzały one w dość intensywnym używaniu sprzętu w terenie i studiu. Do tego doskonale pasował on do mojego plecaka.

Niestety na krótko przed świętami, gdy rozkładałem statyw w plenerze przy lekkim mrozie jedna noga po prostu została mi w ręku - prawdopodobnie z powodu wady materiału pękła część tworząca zawias. :/ Szczerze mówiąc nie zdziwiło mnie to zbytnio. Co gorsza zgubiłem paragon. Więc z gwarancji nici (pewnie zresztą i paragon by nie pomógł).

Właściwie już zdecydowałem się na wymianę tych nóg (system "prawie jak manfrotto"). Jedyny problem tkwił w kompatybilności nowych nóg z plecakiem. Ponieważ firma przedstawia się jako niemiecka (tzn. z siedzibą w Niemczech) postanowiłem chwycić się ostatniej deski ratunku. Napisałem do nich (po angielsku), przedstawiłem dokładnie sytuację, dołączyłem zdjęcie. I tu zaczyna się część w polskich standardach po prostu niewyobrażalna:
    Odpowiedź na maila dostałem w ciągu 2 godzin.
    Napisali tylko, że w ciągu kilku dni wyślą część zamienną.
    Część właśnie przyszła (po tygodniu)

W związku z tym, mimo wszystko, polecam firmę Bilora oraz tego typu próby kontaktowania się z pominięciem polskich dystrybutorów, hurtowników i innych sprzedawców.

pozdrawiam!

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
mariw, Musze dolozyc swoje trzy grosze, za statyw Bilora 1122 placi sie w Niemczech, nie wiecej niz; 50 EUR. [MM] To tak odnosnie "dystrybutorów, hurtowników i innych sprzedawców. "

"Ponieważ firma przedstawia się jako niemiecka"
Firma BILORA zalozona zostala w 1909 roku. Od roku 1935 do 1975 produkowala aparaty fotgraficzne.
http://krahe-sw.de/kamera...lora/bilora.htm

karolajn  Dołączyła: 05 Sty 2008
jeśli mogę coś polecić,
to mój statyw slik pro330dx jest naprawdę fajnym patentem, jest i masywny, stabilny i do tego nie jest ciężki. Sprawia wrażenie solidnego i jakoś do tej pory nie miałam z nim żadnych "przygód" tego typu, oprócz tego, że trochę mi lakier, czy farba (cokolwiek to jest) odprysnęła. Wadą jest to, że jest przydługi 60cm transportowo - ale coś za coś. ;-)

Cytat
jest i masywny, stabilny i do tego nie jest ciężki

... 1,5 kg - no właśnie w tym problem, za lekki (Bilora 3kg). Ale dzięki za rade i gratuluję udanego zakupu. Jak będę wymieniało to już na jedynie słuszną firmę na M ;)

w takim razie muszę zważyć mój k100d z moim tele, bo wtedy całość jest bardzo ciężka :-) tylko np jeszcze nie robiłam zdjęć w takich pseudo ekstremalnych warunkach, więc wszystko się może wydarzyć (hope not) :)

pseudo-eksteremalne, albo lepiej zupełnie ekstremalne, jak rozstawianie statywu w wodzie lub na bagnie, polecam ;)

mariw napisał/a:
rozstawianie statywu w wodzie

właśnie ;P z tym może być problem, bo mam takie gąbki na nóżkach ;)

Skocz do: