webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Liczba przewodnia a enegia blysku
No wlasnie - jak sie ma liczba przewodnia do energii blysku? Niby liczba przewodnia jest bardziej ustandaryzowana, bo mozna policzyc sobie z niej jakiej odleglosci potrzebujemy dla danej przeslony, a energia blysku moze nam co najwyzej powiedziec ile lampa zezarla pradu aby zaladowac kondensatory...

Wiec jak to jest? Patrzec, czy lampa ma 200Ws vs 300Ws, czy jednak sprawdzac 50GN/m vs 75GN/m?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
IMHO, to właśnie liczba przewodnia jest mniej oczywista niż energia błysku. GN jest zależna od kąta rozsyłu, czy rodzaju użytego modyfikatora, więc tak naprawdę podawanie GN ma mniejszy sens niż podawanie maksymalnej energii błysku.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przy pomysłowości chińskiego producenta to nie wiadomo na co zwracać uwagę i co on tam wykombinował... No bo niby Ws wynikają z energii zmagazynowanej w kondensatorach ale pojawiają się informacje, że to co tam zamontowali nie może tak naprawdę zmagazynowąć tego co producent napisał na obudowie... GN, niby standaryzowane a i lepiej chyba weryfikowalne, ale też nie wiemy w jakich warunkach zmierzyć je nasz żółty przyjaciel. Czy nie wykombinował do pomiaru akurat jakiegoś odbłyśnika. Tu jest kwestia dość swobodego podejścia chińczyków do prawdziwości podawanych przez nich parametrów, to jest największy problem. Bo w co wierzyć?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
webjay, - ja nie mam pojecia....
Mam swiatlomiarke do flesza i wlasny system oceniania mocy:
100-250 Ws - efektowe(studio) lub podrozne do malych pomieszcen
400-600 Ws - w studio spokojnie mozna pracowac
1000-2000 Ws - naprawde dzuo mozna tym zrobic

Przeliczanie liczby przewodniej na Ws - nie wiem nie mam pojecia ...zarobiony jestem.. :D

Co do chinskich wynalazkow - trzeba wziac swiatlomiarke bo to ze oni sobie tam napisali 400 Ws wcale nie znaczy ze to tyle ma.... :mrgreen:

[ Dodano: 2008-01-22, 08:20 ]
i nie kupowalbym lamp bez plynnej reg.mocy blysku.....
a tak gen. to nie kumam o co ci chodziwebjay, - serio...

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Mam światłomiarkę ale od kiedy fotografuję cyfrą nie używam jej. Wystarczy zrobić fotkę testową i na wyświetlaczu wszystko widać.
A Chińskie wynalazki nijak się mają do tego co na nich napisane. Teoretyczne przy trzech lampach 250 vs spokojnie sfotografujesz takie pomieszczenie lub ludzi w tym pomieszczeniu.
Zawsze lepiej mieć nadmiar światła, które można zredukować.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Jurek napisał/a:
lepiej mieć nadmiar światła, które można zredukować.

...lub mocniej rozproszyc, np. jakas duza oktą.

Jurek napisał/a:
Mam światłomiarkę ale od kiedy fotografuję cyfrą nie używam jej
- gratulacje...

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Fafniak napisał/a:
gratulacje...

nie ma za co,nie ma za co ! nie jest ze złota a tylko pozłacana

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Czy liczba przewodnia sie sumuje ?.

Mam dwie lampy obydwie o LP 20 , czy jak błysnę nimi równocześnie
to czy wtedy będzie jak bym błysną jedną lampą 40 ?

jaad75: powiedzialbym zgola odwrotnie. DG jest znormalizowane, Ws juz nie (chyba, ze potrafisz mi wskazac definicje ;) )

Fafniak, Arti: no wlasnie - co co chodzi? Bo skoro srednio mozna ufac liczbie przewodniej podawanej przez producenta, to dlaczego niby mamy ufac podawanym Ws-om? Skad wiemy, ze sprawnosc nie wynosi 80% tylko np. 40%? To tak jak z latarka - kazda moze byc na 9V, z tym, ze taka na zaroweczke bedzie slabsza kilka razy od tej na diody - dlatego nie patrzy sie przy wyborze latarki na zasilanie, ale na strumien swietlny jaki generuje.
Chodzi o bardzo prosta sprawe: jak sobie sprawdzic, do jakiej odleglosci i jakiej przeslony bede mogl sobie pozwolic uzywajac takiej a takiej lampy (z Ws-ow tego nie wylicze)

Fafniak: dziekuje, tak wiem - lampy beda z plynna regulacja

gdyby ktos byl laskaw sprawdzic jak faktycznie rzeczy sie maja za pomoca swiatlomierza, to mysle, ze pytanie mialoby swoja odpowiedz. inaczej, bedziemy (bede) krazyc w ciemnej materii technicznych detali ;)

Fafniak: dziekuje bardzo :) szkoda, ze nie ma tam liczby przewodnich podanych.

ale jeszcze popatrz na absurdy:

Cyfra Flash 250Ws - z 2m - f=32,2
Apus digi compact 600Ws - z 2m - f=22,4

Czyli 600Ws nie jest przynajmniej 2 razy mocniejsza, ale... slabsza.

tak ps. Cos mi sie wydaje, ze majac np. z jednej serii do wyboru 200Ws, 300Ws i 400Ws najlepsza bedzie wlasnie 300-tka ;) (totalnie hipotezuje)

Grizley jesli strumien zdwojony strumien swietlny pozwoli Ci zrobic zdjecie tego samego obiektu w tej samej odleglosci z nizszym o dwa razy iso (zamiast 200 -> 100), to jak licze - dodanie 20GN + 20GN nie da 40GN, a ok. 28GN. Wszystko co napisalem wyzej, jest prawdziwe przy pierwszym zalozeniu (niestety, jestem amatorem uzywajacym lustrzanki od niecalego roku ;) ) dlatego mialem delikatne opory przy porownaniu 300Ws:200Ws i 75GN:50GN

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
webjay napisał/a:
najlepsza bedzie wlasnie 300-tka

Ale pod jakim wzgledem najlepsza? Ja bym wzial 400.

Fafniak: dziekuje bardzo :) teraz zaglebiam sie w lekture i troche policze w pamieci ;))

dan: nie wiadomo dlaczego ;)), po prostu zasugerowalem sie bledem w opisach lamp podeslanym przez Fafniaka ;) a tak na powaznie, to jeszcze kalkuluje... bo wszystko wychodzi mi tak 2 razy wiecej niz poczatkowy budzet i to jest juz maly absurd... :/

[ Dodano: 2008-01-22, 21:07 ]
Grizley: jest dokladnie tak jak napisalem 2 x 20GN da 28GN :P

Fafniak: raz jeszcze dziekuje bardzo :)

webjay napisał/a:
Fafniak: dziekuje bardzo :) szkoda, ze nie ma tam liczby przewodnich podanych.

ale jeszcze popatrz na absurdy:

Cyfra Flash 250Ws - z 2m - f=32,2
Apus digi compact 600Ws - z 2m - f=22,4

Czyli 600Ws nie jest przynajmniej 2 razy mocniejsza, ale... slabsza.

Przecież napisałem wyżej, że wystarczy, że bedą miały różne kąty rozsyłu i GN bedzie różne....

jaad75 no bez jaj prosze... Fafniak dobrze mowi, blad w pismie - sprawdz sobie np. Apus Digi compact 350Ws i 600Ws bo wychodzi na to, ze to lampy, ktore daja taka sama moc blysku...

Nie mówię o tych konkretnych lampach, bo ich nie znam, tylko ogólnie. Zauważ jak zmienia się GN dla różnych ustawień zooma w lampach na stopkę - maksymalna moc jest przecież zawsze taka sama.

to ze producenci nie podaja przy jakim rozproszeniu mierza GN jest juz na marinesie. tak samo jak podaja jaka przeslone dostaje sie przy okreslonej mocy, czy tez wlasnie: jak Ws przeklada sie w praktyce na faktyczna moc swietlna lampy :/

wychodzi na to, ze mozemy co najwyzej zaufac, ze wartosci Ws pomiedzy poszczegolnymi producentami sa porowywane do ich osiagow :( i pewnie te najdrozsze produkty wcale nie klamia, ale ktos da sobie reke uciac jak jest na prawde?

bez swiatlomierza, bedziemy sobie gdybac i gdybac i nic z tego nie wyniknie. i moze byc tak, ze porzadna lampa 250Ws od markowego producenta, bedzie palila mocniej niz 'chinczyk' 500Ws.

a moze tak prosty jak cep test: kartka A4 biala, ISO 100, aparat 4m od, lampa 4m od i blysk na 100%? podajemy dziure oraz moc lampy i mozemy wtedy policzyc to i owo.

jakies rece w gore?

webjay napisał/a:
jaad75 zrozum prosze, ze jest to wartosc znormalizowana - tak jak lumen. jesli zaloze oslone dajaca okragly snop swiatla 60^, to jak raz zmierze dla niego GN, to bedzie ono stale i porownywalne. a to, ze lampka chce mi zezrec z kontaktu 600W, czy 400W w ciagu sekundy ma sie o wiele mniej nijak, do tego co potrafi wyswiecic (mysle, ze przyklad zarowka vs dioda jest wystarczajacy)...

No i tu się nie rozumiemy. Po pierwsze, w Watosekundach podajesz energię błysku i ma to niewiele wspólnego z "żarciem z kontaktu w ciągu sekundy"... A po drugie, GN jest ściśle powiązana z odległością i przysłoną, więc jako taka jest bezużyteczna w opisywaniu lamp używanych zasadniczo z modyfikatorami.

Skocz do: